как се сваля външна фасадна боя от вътрешни стени на апартам

Изравняване, изолиране, грундиране, шпакловане, измазване, боядисване, декорации

Потребителски аватар
biri4kata1967
любител
Регистриран: пон май 26, 2008 3:04 pm

Мнение от biri4kata1967 » чет сеп 04, 2008 9:01 pm

Здравейте ! Добре де като няма мухъл значи се нуждаеш само от едно освежаване !След като си почистила със препарати та чак и пароструйка- действай успех

Потребителски аватар
lissa_waw
начинаещ
Регистриран: нед май 25, 2008 1:43 pm

Мнение от lissa_waw » нед сеп 07, 2008 6:40 pm

биричка,

Мухъл няма, но има следи от влагата, която е текла по стените и е оставила следи.

Чистенето с препарати и пароструйката не дава добър резултат, а само размазване на мръсотията. На пръв поглед уж става по- чисто,
но след ден,два- пак същата кафява мръсотия

Потребителски аватар
biri4kata1967
любител
Регистриран: пон май 26, 2008 3:04 pm

Мнение от biri4kata1967 » нед сеп 07, 2008 8:36 pm

Здравей !Като написах "освежаване"имах впредвид боядисване !Знам че мръсотията /особенно от цигарен дим/ трудно се почисва !!! Ако ставаше само с препарати производителите на бои щяха да фалират ! Пребоядисай помещението и ако не го ползваш гледай да се проветрява постоянно ! Така ще избегнеш голяма част от конденза ! Но ако ползваш постоянно апартамента гледай да не пускаш климатика само вечер защото бързата промяна в температурата веднага започва да образува конденз ! Няколко пъти споменах че циркулацията на въздуха ти е основен проблем и е хубаво да помислиш върху това !!! Цигарения дим много бързо износва /състарява/новата боя и затова помещенията където се пуши по често се ремонтират! Миенето с препарати помага но трябва да е по често иначе си е загуба на време и труд - успех

Потребителски аватар
Nel
начинаещ
Регистриран: пон сеп 29, 2008 2:23 pm

А как се сваля латекс от панел?

Мнение от Nel » пон сеп 29, 2008 3:15 pm

Здравейте,
Явно Биричката доста разбира, затова и аз искам да попитам:

Как се сваля латекс от панел?
Вече успях с около 4 кв.м. в кухнята, но съм се запънала и искам да махна тази отвратителна запечатка. Моят опит дотук е следният: здраво непрекъснато мокрене на латекса с микрофибърна кърпа и на местата, където панелът под латекса вече е попил вода, изстъргвам с шпакла. Доста труд, но си струва. Четох в разни форуми, че можело да се сваля с пистолет с нагорешен въздух, така ли е ? Опитах и с ютията да нагрявам и определено има ефект, но когато е през мокра кърпа - от парата латекса се подува и много бързо действам с шпакла преди да е изстинал. Абсурд е обаче, да "гладя" цялата кухня.

Ще уточня, че е положен няколко пласта латекс върху панела през годините, като преди това е грундирано с безир. Под безира имаше някаква стара боя (предположихме, че е винервайс, измихме и изстъргахме възможно най-добре и грундирахме с безира, но на места тази стара боя остана. Върху панела на места има някава предполагам фабрична шпакловка - бежово-кафеникава на цвят, която при напояване с вода се рони много лесно. На други места ние сме правили гипсова шпакловка и също от кит, приготвен от винервайс смесен с латекс - така съм чела в дебелите книги (боята, с която боядисваш + винервайс)

Причината, поради която искам да махна латекса, е следната: В кухнята нямаме отопление (както и никаква изолация никога не е слагана). Преди около 2-3 години, когато в блока започна масовото "саниране" в блока започна масово да се въди плесен. (Слагам го в кавички, тъй като да санираш, означава да заздравиш, т.е. да се поразкърти около снадките на конструкцията и ако има корозия, да се отстрани и заздрави и чак тогава да се полагат топлоизолации) В кухнята, когато готвя, има доста влага от изпаренията. Отварям прозореца да излиза, но няма спасение. По предната стена има доста мухъл и вече се чудя как да се преборя с него. Латекса е напукан и започна да се лющи. Искам да махна тази отвратителна боя и да се върна към боите на баба ми - ВАР ! Варта дезинфекцира, евтина е и позволява на стената да диша. Та се надявам тя да ми реши проблемите с плесените. Черпя информация и от злополучния опит на майка ми - тя живее в къща и докато стените бяха измазани с вар, мухъл нямаше. Да ама съседката се похвалила колко бил хубав латекса и майка ми, без да се допита, платила на някакъв пишман-майстор да наплеска с латекс. Резултатът - в стаята, в която тя поддържа 25 градуса и през зимата( отоплава се с печка с дърва) още първата зима се появи плесен зад шкафа и се наложи да го дезинфекцирам с белина. (бту, с четка вода и белина и парцал, с който забърсвам, чистя латекса и предполатам, че и при фасадната боя ще има същия резултат ! )

Биричке, обръщам се към тебе, а и към всички с опит, с молба за съвет.
Като се преборя със свалянето на латекса, мога ли да мина панелната стена с много рядко варово мляко, за да дезинфекцирам и унищожа мухъла. След това идеята ми е да сложим някаква вътрешна изолация около 3 см дебелина - вероятно стиропор, защото бил паропропусклив, а фибрана - не. И след това да намажа с вар. Ако трябва да шпакловаме- с варогипсова шпакловка (10 части вар + 1 част гипс или поне така четох). Ако на места не мога да сваля латекса, мога ли да намажа с варното млако върху него и след това да сложим лепилото за изолация ? Налага се все пак да има някаква изолация, защото вероятно входът ни ще остане без парно. Зная, че външна е по-добре, ама няма да е сега по ред причини.
Това ще ми реши ли проблемите с мухъла ?

Надявам се постът ми да е бил достатъчно изчерпателен и да дава нужната информация.

Предварително благодаря на всеки отзовал се :)

Отговори