Промяна на налягането след смяна на тръби с полипропиленови

Водопровод, канализация
Потребителски аватар
lukele
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пет дек 20, 2013 10:36 am

Промяна на налягането след смяна на тръби с полипропиленови

Мнение от lukele » пет дек 20, 2013 10:59 am

Здравейте, направихме ремонт в къщи и след като разбихме банята, решихме да сменим всички стари тръби на етажа с полипропиленови. Живеем в къща на втори етаж, като за него има отделен щранг. Сменихме тръбите до входящата тръба. Сменихме порцелановото казанче с вградена структура. Това, което се случи е че падна налягането и когато се пусне водата на тоалетната, водата по чешмите, включително и в кухнята, почти спира. Някой би ли могъл да ми отговори каква е причината. Майсторите много ни измъчиха. Може ли да са постъпили като Баш Майстора и да са ни "сложили шапка"? Какво бихме могли да направим по въпроса?

Потребителски аватар
palio
любител
Мнения: 174
Регистриран: чет яну 31, 2008 9:03 pm

Мнение от palio » пет дек 20, 2013 7:01 pm

Пренагряли са тръбите като са ги свързвали и дупката се е запушила.
Иди го търси сега къде точно е :cry:

Потребителски аватар
rumen_iankov
напреднал
Мнения: 264
Регистриран: пон дек 24, 2007 11:42 am

Мнение от rumen_iankov » съб дек 21, 2013 3:12 pm

a глaвнaтa трьбa сменихте ли.
Вик,ремонт на бани 0887737270
http://rumen1972.snimka.bg/

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 614
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед дек 22, 2013 11:49 am

Здравейте! И palio, и rumen_iankov са Ви подсказали къде би могъл да бъде проблема, но след като налягането е паднало като цяло - и при студената, и при топлата вода, има още един възможно най-елементарен вариант. Вследствие на разбиването на стария водопровод да се е отлепил котлен камък и да е запушил цедките на смесителите (батериите) и филтъра на тоалетното казанче. Развийте отпред на батериите на лебедката (чучура), аератора (цедката) и изчистете (изчукайте) боклука, който е полепнал по цедката. Същото действие го направете на всяка батерия, а за толетното казанче е малко по-сложно защото трябва да видя от кой вид е за да Ви обясня къде и как да го отворите за да го почистите и него.

Потребителски аватар
lukele
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пет дек 20, 2013 10:36 am

Мнение от lukele » пон дек 23, 2013 12:21 pm

Благодаря за отговорите! Сменихме тръбите до спирателния кран на щранга за втория етаж. Тръбата от мазето идва до кухнята и там я разклониха за самата кухня (батерия, миялна, пералня) и за банята. Запушване наистина е имало, майсторите бяха разглобили батерията в кухнята, но казаха че всичко са почистили. Ще разглобим отново всички и ще ги почистим. С налягането ще се примирим, не е както беше, но все пак е що-годе нормално. По-неприятен е проблема с казанчето. Когато се използва, то е с приоритет и всички чешми намаляват на половина, докато то не се напълни. Вградената структура е такава
Изображение
Когато се използва крана за бидето в налягането на другите чешми почти няма промяна, но при казанчето намалява на половина. При къпане също се усеща доста силно, когато някой пусне чешмата в кухнята. Новите тръби минават по пътя на старите и схемата на водопровода би трябвало да е същата. И така чисто новите полипропиленови тръби за сега ни носят само неприятно усещане. Ще се радвам на още мнения и предложения

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 614
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » вт дек 24, 2013 8:23 am

От това което казвате, извода е, че някъде след водопровода на казанчето заварката е прегрята и тръбата е "полузапушена", т.е. вътрешния диаметър на тръбата е по-малък. За съжаление, ако искате да се оправи налягането, ще трябва да се преработва водопроводната инсталация, а това е свързано отново с време и ... с финансови средства. При правилно заваряване на тръбите, не би трябвало да има такава фрапираща разлика в налягането на водата, независимо, че казанчето е първа точка на водопровода. За да не чувствате толкова болезнено разликата в налягането, може да намалите силата на водата в казанчето. За целта трябва да свалите декоративния бутон за водата, под него би трябвало да има още един капак, а вътре в казанчето, има спирателен кран, от който можете да намалите, или даже да спрете водата, в случай на авария.
Изображение
Надявам се тази снимка да Ви помогне! Успех!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 614
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет яну 02, 2014 9:39 pm

Променихте ли нещо? Или си оставате на стария случай?

Потребителски аватар
lukele
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пет дек 20, 2013 10:36 am

Мнение от lukele » чет яну 09, 2014 10:11 am

Честита Нова Година! Желая на всички здраве и късмет!
Върнахме се след малка ваканция. Благодаря за съвета. Намалихме силата на водата в казанчето, както ни посъветвахте, и наистина има ефект. Разбира се казанчето се пълни по-бавно и за това го намалихме леко. Все още ми е интересно защо се получава този ефект. Щрангът от мазето идва през кухнята и смесителите по водопровода са подредени по следния начин 1.отклонение за смесителя в кухнята, миялна и пералня; 2.отклонение за банята, където са подредени 1.смесител на мивката; 2.казанчето на тоалетната и накрая 3.смесител на душа. Когато смесителя на мивката работи и се пусне душа има съвсем, съвсем лека промяна в силата на водата, но когато се пусне казанчето промяната е огромна. Та се питам защо само то прави такъв ефект. Имам и друг въпрос - има ли някакъв уред, с които да се премери налягането по трасето и евентуално да открием къде би могло да е запушването?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 614
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет яну 09, 2014 6:19 pm

Здравейте, Честита Нова година и на Вас!
По въпроса, Според описанието Ви, стигам до извода, че за да стигне до казанчето водата върви в прав участък, т.е. движи се право напред, а към двата смесителя и пералнята е с отклонение - с "Т" образни фитинги, които се казват тройници. Винаги, когато тече водата по права линия, налягането е по-голямо, отколкото когато е в отклонение - принципа на правия път и завоите. В отклоненията и свивките от колена, тройници и други фитинги водата среща съпротивление и силата на налягането намалява. Желая Ви Успешна Нова година!

Отговори