Плоча с бетон или само замазка

Подготовка на основата,подови замазки,плочки, паркети, мокети, декоративни подове
Потребителски аватар
Toni 82
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: пет сеп 19, 2014 10:09 pm

Плоча с бетон или само замазка

Мнение от Toni 82 » пет сеп 19, 2014 10:27 pm

Здравейте ! Имам къща строена 1960г. и от тогава не е правен почти никакъв ремонт !Започвам с две от стайте който ще се живее !В стайте имаше старо и прогнило дюшеме което разковах ! искам да направя равна основа и да наредя ламинат - проблема е как да процедирам ??? Дали да направя армирана замазка 5-6см. или да излея бетонна плоча с армировъчна мрежа ф6 с дебелина 10-12см. като ще се постарая да направя равен бетона за да не се налага да правя друга изравнителна замазка върху бетона ???
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Под дюшемето имаше замазка с нещо като пепел или може би сгур ,но я искъртих и сега стаята е на "гола" пръст !Какво ще ме посъветвате ???

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 612
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед сеп 21, 2014 10:35 pm

Въпроса е съвсем логичен, но в случая "икономии" относно бетона и замазката не могат да се направят. Първо ще трябва да излеете бетонна плоча, като за целта ще трябва да сложите допълнителни подпори, за да не поддаде дъното под дюшемето, а след това ще се наложи да си направите изравнителна замазка. За плочта ще е необходимо арматурно желязо, което трябва да е НОМЕР 8 или 10, но в никакъв случай да не е Ф6 или Ф8. С индекса "Ф" се отбелязва гладкото арматурно желязо, а с "номер" е т. нар. "къдраво" желязо.
Колкото и да се стараете да направите плочата "идеално гладка", не е по силите и на най-перфектния майстор. Именно затова след отливането на бетонната плоча се полага замазка, която не напразно се казва: "изравнителна замазка".
Работата не е лесна, но при повече търпение може да се справите с тази наглед проста задача. Успех!

Потребителски аватар
Toni 82
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: пет сеп 19, 2014 10:09 pm

Мнение от Toni 82 » вт сеп 23, 2014 10:24 pm

Благодаря ! Реших първо да укрепя подкопаните камъни в основата като изкъртих мазилката на 50см от пода,направих кофраж 5-7см и налях бетон ! А след това ще правя плочата !Извинявам се, но не съм уточнил ,че етажа е приземен ,абе мазе си е, приспособено за живеене :D
Изображение

Изображение
само да уточня че на последната снимка кофража още не е укрепен !!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 612
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » вт сеп 23, 2014 10:44 pm

След като е мазе, пригодено за живеене, дали пък няма влага в него?
Ако имате влага, добре ще е да направите дренаж около къщата за да не държи влага. Но за целта се иска яко копаене, полагане на денажни тръби, зариване с камъни, филц, пясък и пръст. Много работа е, но след това резултата е много добър.

Потребителски аватар
Toni 82
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: пет сеп 19, 2014 10:09 pm

Мнение от Toni 82 » ср сеп 24, 2014 10:20 am

Да влага има и то се вижда от по-горните снимки !Преди около 10г. копахме около основите на къщата и наляхме 10см бетон .За известно време влагата беше спряна но преди около 3г пак се появи, затова се и наложи ремонта който започнах ! Какво ще ме посъветвате? Да разкопая около основите не е проблем ,но как да процедирам по нататък ? Как се полагат дренажните тъби ? Ако третирам бетона от външната страна на основите с някаква хидроизолация няма ли да има ефект??? Или да положа хидроизолационна мембрана ??? Благодаря !!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 612
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср сеп 24, 2014 9:42 pm

Относно третирането на бетона с хидро изолационен материал, ще имате временен ефект. Водата вече си е проправила пътека и пак ще се появи влагата.
Копаете около основите на къщата, по възможност по-дълбоко - поне 20 см. под основите. Полагате пясъчна възглавница, която се поставя с цел да не се смачка тръбата от тежестта на камъка и пръстта. Поставяте дренажната тръба с наклон към съответното място - канализация (ако има такава), река или "дренажна яма", т. е. предварително изкопана яма, в която ще се събира дренажната вода, която пък може след това да я използвате за поливане на градината например.
Има готови дренажни тръби, които доколкото си спомням бяха два размера - Ф80 и Ф100. Те са подобни на гофрираните маркучи, но са с малки дупчици за поемане на подпочвената вода. Гъвкави са и позволяват огъване по профила на сградата. Ако ще ползвате тях, преди поставянето им в изкопа, трябва да сложите върху пясъка найлон, след това тръбата - целта на найлона е да не пропуска водата в земята, а да може да се задържи в дренажната тръба. Нивелирате тръбата за да може да се оттича водата там, където сте определили - канализацията, реката или ямата. След това върху тръбата се поставя филтър, който е фина мрежа през която преминава водата, но не и разни песъчинки, които може да запушат тръбата. След филтъра започвате да полагате камъни, но първия ред се поставя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на ръка за да не смачкате или счупите тръбата. Следват още камъни, като вече може да слагате по-ситни, после още по-ситни докато достигнете до повърхността. Когато стигнете ниво, с дълбочина една лопата може да сложите и пръст (земя).

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 612
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср сеп 24, 2014 9:55 pm

Вторият начин е да вземете ПВЦ тръба Ф110, да я разпробиете с бормашина и свредло (бургия) Ф6 - 8 мм, през разстояние около 15 - 20 см., като пробивате само тази половина на тръбата, която ще бъде горната част. По този начин избягвате необходимостта от найлона. В този случай тръбата е от твърд материал - ПВЦ и за да можете да я поставите по профила на къщата, ще трябва да ползвате и съответните фитинги (дъги, колена, разклонители).
Останалото е по същия начин както при готовата дренажна тръба. Тук може да не слагате филтъра, защото отворите (дупките) са сравнително големи и дори да попадне някое малко камъче, то не е с формата на отвора, и водата пак ще прониква в тръбата.
И тук първия ред трябва да се полага внимателно за да не се счупи тръбата.
Надявам се да съм Ви помогнал с отговорите и дано да са били изчерпателни и разбираеми. Желая Ви успех!

Потребителски аватар
Toni 82
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: пет сеп 19, 2014 10:09 pm

Мнение от Toni 82 » ср сеп 24, 2014 11:38 pm

Много БЛАГОДАРЯ за пордобната и изчерпателна информация ! На какво растояние от самата основа в изкопа трябва да положа тръбата - непосредствено до (под)основата или по напред ?? Бетона в стаята около стените вече е налят и днес декофрирах !За да не стеснявам стаята сложих УД върху прагчето което се получи и така ГК ще мине директно пред бетона !Там където има достатчно пространство ще сложа вата ,а пред бетона найлон ! Така мисля да направя- незнам дали е правилно ??? За бетонната настилка (плоча) мисля да процедирам по следния начин- ще сложа найлон (от по здравия) над найлона квадратна мрежа , "майки" и след това наливам бетона !! Добре ли ще е да отделя бетонната настилка от стените ,като закова 5мм.подложка от ламинат ???
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 612
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пет сеп 26, 2014 6:35 pm

По възможност по-близо до основите. Целта е не да подкопаете сградата, а да може да "уловите" водата, която вече се е "устроила" в близост до къщата.

Отговори