Напукана шпакловка върху депрон

Споделете своя опит с ремонтите, преустройствата и декорацията на жилището

Потребителски аватар
barba
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: съб яну 10, 2015 7:37 pm

Напукана шпакловка върху депрон

Мнение от barba » съб яну 10, 2015 8:57 pm

В началото на м.Юли 2014г. ми направиха вътрешна топлоизолация от 8мм депрон върху панелни стени (вътрешни и външни). Депрона беше залепен с лепило, и в допълнение в ъглите и в центъра на всяка депронова плоча беше захванат към панела с дюбели както при външна изолация. Върху депрона беше положена мрежа и 2 вида шпакловка (финалния слой беше някакъв много фин). След доброто изсъхване бе грундирано и боядисано с Леко-боя (на Оргахим) със сребърни йони. След около 1 месец се появиха първи пукнатини по шпакловката, които до момента (почти 6 месеца след въпросния ремонт) се увеличиха по брой. Пукнатините са хаотични по разположение и направление по 4-те стени.

Помещението има 2 външни стени - едната е с прозорец с алуминиема дограма (Алумил) с 3-слоен стъклопакет с аргон и външна изолация с 10см каменна вата; другата е "калкан" към съседен панелен блок с частична външна изолация също с каменна вата (на малка достъпна част от цялата площ).
Помещението (в апартамент) е все още необитаемо след ремонта, и се отоплява само през постоянно отворената му врата към коридор, общ към останалите помещения. Прозореца постоянно е закрит от външни ролетни щори (спуснати).

Независимо от настояването ми да бъдат използвани правилните и качествени материали, нямам никаква информация за действително употребените такива, и по тази причина не мога да открия причината за появата на пукнатините.

Всеки коментар за причината за напукването на шпакловката се надявам да ми бъдат от полза за перманентното справяне с проблема, за което ще съм много благодарен.

Потребителски аватар
Luna
напреднал
Мнения: 226
Регистриран: нед дек 14, 2008 10:35 am

Мнение от Luna » пон яну 12, 2015 10:25 am

Пукнатините само в слоя на шпакловката ли са или са по-дълбоки?

Потребителски аватар
barba
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: съб яну 10, 2015 7:37 pm

Мнение от barba » пон яну 12, 2015 7:50 pm

Да, много тънки са и затова смятам че са само на шпакловката

Потребителски аватар
Luna
напреднал
Мнения: 226
Регистриран: нед дек 14, 2008 10:35 am

Мнение от Luna » ср яну 14, 2015 1:56 pm

Щом като са само в шпакловката - проблемът може да е в липса на грунд преди шпакловката - бързо изсъхване и оттам напукване. Може нещо и в самият материал да е проблемът.

Отговори