Дървена ламперия

Добри идеи за сръчни майстори

Потребителски аватар
gandalf
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед юли 03, 2016 5:22 pm

Дървена ламперия

Мнение от gandalf » нед юли 03, 2016 5:24 pm

Искам да попитам как се кове дървена ламперия на стени?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 614
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон юли 04, 2016 1:44 pm

Зависи каква е стената. Първоначално се прави така наречената "дървена скара" от летви. Благодарение на тях ще успеете да изправите стената (ако е крива), след което ковете ламперията в жлеба на дървената плоскост с пирони, на които са им отрязани главите и... в общи линии: това е.
Ако мислите да пробивате дупки и да укрепвате с дюбели, последните ще се виждат и ще е много грозно, да не говорим, че според стената, може и да е криво.

Потребителски аватар
xages
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср мар 01, 2017 12:58 pm

дървена ламперия

Мнение от xages » ср мар 01, 2017 1:07 pm

Здравейте искам да си поставя дървена ламперия на тавана който е така наречения камъш (кал , слама и метална мрежа) да попитам трябва ли да махам този камъш преди да я сложа или може да го използвам като изолация и трябва ли да слагам допълнителна изолация ако да каква ?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 614
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср мар 01, 2017 6:13 pm

Ако таванът е само кал слама и рабица (металната мрежа се нарича рабица), едва ли ще можете да си монтирате ламперия на тавана. Гарантирано здравият начин на укрепване е както съм го споменал по-горе - с дюбели в тавана и укрепване на дървената скара с винтове в дюбелите. Дървената скара ще Ви даде възможност да "изправите и нивелирате" тавана и тогава да ковете ламперията върху скарата.
Има и метод на полагане чрез лепене, но ако тавана е крив и монтирате ламперията по тавана, вероятно ще се получи много грозно, защото тогава ламперията няма да скрие дефектите, а ще ги показва натрапчиво. Другото, което ще Ви направи впечатление е, че ще се "схлупи" тавана. Визуално ще имате чувството, че тавана е по-нисък от действителната височина. И като заключение ще спомена, че върху камъша няма гаранция, че лепилото ще държи здраво и дълго време.

Потребителски аватар
cegavara
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет апр 06, 2017 9:50 pm

Re: дървена ламперия

Мнение от cegavara » чет апр 06, 2017 9:56 pm

xages написа:Здравейте искам да си поставя дървена ламперия на тавана който е така наречения камъш (кал , слама и метална мрежа) да попитам трябва ли да махам този камъш преди да я сложа или може да го използвам като изолация и трябва ли да слагам допълнителна изолация ако да каква ?
Нямаш грижи, всичко което трябва да с наеш е къде са гредите. Имаш град и на каратавана, които са преблизително на 50, 60 см. Трябва да ги използваш и по тях да си наковеш скарата, след което ламперията не е проблем. Не махай нищо, ще се вкараш в голям филм. Каратавана държи много добра изолация и диша. Казвам го от опит, цялата ми къща таваните са така с ламперия върху кара таван (камъш и кал) Успех.

Отговори