Комини в панел

Изравняване, изолиране, грундиране, шпакловане, измазване, боядисване, декорации

Потребителски аватар
dennis_james
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср авг 09, 2017 2:23 pm

Комини в панел

Мнение от dennis_james » ср авг 09, 2017 2:32 pm

Здравейте,
Имам следния проблем:
Наскоро си купих апартамент в панелен блок. Апартамента е на първия етаж. Комините в кухнята и хола са премахнати от предния собственик. малко тъпо от моя страна, че не съобразих преди покупката, но тя вече е факт :( След консултация с няколко чевека, ме уверяват, че комините били отделно тяло за свеки етаж, стъпвали на плочата и т.н. т.е. нямало проблем. Мен обаче това ме притеснява.
Трябва ли въпросните места да се укрепват ?
Или трябва да възтановя по някакъв начин комините?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 615
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср авг 09, 2017 9:52 pm

Това, което са Ви казали другите хора е напълно вярно и няма от какво да се безпокоите. Коминните тела са един вид бетонни кюнци. След като сте купили апартамент на първия етаж, за Вас не е никакъв проблем, че тези масивни тела са премахнати, даже можете да сте благодарен на предишния собственик, че Ви е "отворил" допълнително свободно пространство, което в последствие ще прецените с какво и как да го запълните. Проблем ще е ако тези коминни тела са премахнати и от някои от горните етажи, защото това са отдушниците (вентилацията) на сервизните помещения - кухня, баня, тоалетна, мокро помещение. Вашият случай е, че ако искате да проветрявате, ще трябва да монтирате вентилаторите на тавана, което не представлява особена трудност.

Потребителски аватар
Ника
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пет авг 30, 2019 10:29 pm

Re: Комини в панел

Мнение от Ника » пет авг 30, 2019 11:31 pm

Здравейте, а къде включихте аспиратора? Аз като закупих апартамента, беше с две кухни - едната там, където си е била по проект и една там, където е било спалня. Втората се отказах да ползвам като куня, помещението си е като за спалня, а и се оказа, че аспираторът е включен към банята и мирише и моята баня и на всички съседи над мен. Реших да ползвам оригиналната кухня като махна цялото обзавеждане и вградената кухня и окачения таван и установих, че е премахнат комина и при мен и при съседа на етажа над мен. И сега стои въпроса къде да включа аспиратора като отворът на комина е запушен, а друг отвор на тавана на кухнята няма?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 615
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Re: Комини в панел

Мнение от tmilanov » пон сеп 02, 2019 9:37 pm

Кого питате? Мен, dennis_james, който е питал по тази тема през август 2017 или съседа Ви, който е премахнал комина? По закон, никой няма право да премахва комин. От тук нататък Ви очакват големи разправии, но при положение, че се обърнете към Общината би трябвало да имате положителен отговор на жалбата Ви. Ако съседа Ви не възстанови комина следва да се обръщате към по-висши инстанции, но си е разправия и ходене по мъките, освен, че ще се вкарвате в допълнителни разходи за хонорар на адвокати.
Това е мое лично мнение и не мога да Ви задължа да го правите или - не, ако Вие нямате желание да се разправяте.

Отговори