Съвет за грунд , шпакловка и боядисване

Изравняване, изолиране, грундиране, шпакловане, измазване, боядисване, декорации

Потребителски аватар
VanessaShopping
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср авг 15, 2018 11:06 pm

Съвет за грунд , шпакловка и боядисване

Мнение от VanessaShopping » чет авг 16, 2018 7:49 am

Здравейте
Казвам се Петър Петров и до сега не съм се занимавал с нищо в сферата на строителството.
Преди 1-2 седмици реших сам да си обърна прозореца и да си направя праг на банята. Оказа се ,че стана по-добро и от работата на "майсторите" , които са идвали в нас. :). И за това реших сега да се пробвам да сменя тапетите с боя. Проблема ми е ,че в интернет много трудно можеш да намериш информация и имам няколко въпроса.
И така първо ще опиша какво представлява стаята и какво искам да направя точно. Става въпрос за двустаен апартамент на среден етаж само с южно изложение. Стаята е 3500х3500 с височина 2500 (поради наличието на изолация с гипскартон и вата на тавана). Тавана е шпаклован със сатен и боядисан с бяла латексна боя. Стените в момента са с тапети залепени върху панела, т.е. няма никаква шпакловка. Не съм сигурен , но мисля ,че няма даже и грунд.
От интернет разбрах ,че най-добре е след като се махнат тапетите , възможно най-добре, да се грундира с контактен грунд , след това да се измаже с гипсова шпакловка , после пак грунд и накрая латексова боя.
Въпросите ми са :
1. Какъв грунд е най-подходящ да се нанесе преди шпакловането и какъв преди боята !? Трябва ли да са различни грундовете или може с някой универсален ?
2. Боята с която почти всички работят явно се оказа латекс на водна основа. Въпроса ми е каква боя точно да взема ? Готова оцветена , сам да си я оцветя или да ми я тонират на място ?
3. С какво да се направи шпакловката ? В повечето случаи чета ,че се слага гипсова шпакловка. Има ли разлика между гипс , сатен , сатенгипс, гипсова шпакловка ? Кое е най-добре да се ползва върху панел ?

Инструментите които ще ползвам са :
Маламашка, Мистрия, фасадна шпатула, Кофа за разбъркване, бъркалка, вана за боя , телескоп , валяк късокосмест полиамид, шкурка 120 или по-финна , баданарка за грунда. Понеже тавана вече е боядисан ,ще му залепя широко хартиенто тиксо за да не го изцапам при шпакловането и боядисването.

И като за финал може ли да ми препоръчате каква марка и модел да е шпакловката , боята и грунда.
Благодаря Ви предварително :)

Отговори