Приземен етаж

Материали, разновидности,начин на полагане

Потребителски аватар
zlatkam
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср окт 10, 2018 4:56 pm

Приземен етаж

Мнение от zlatkam » ср окт 10, 2018 5:04 pm

Здравейте

имам приземна стая, която се пълни с вода при всеки дъжд. Има денивелация и стаята се пада в най-ниската част. В горната страна има дренаж, цялата къща е "окантена' с бетонен тротоар, но при дъжд, въпреки обратния наклон, стаята се пълни с около 40см вода. Когато спре да вали, се изпразва. Тъй като съм виждала как водата влиза от напуканите стълби, реших да почна оттам, като махнах стълбите и всичко под тях, за да се градят на ново с подходящи материали. Въпросът ми е, какви трябва да са материалите и как протича изграждането? Нямам доверие на майстора, с който се консултирах и искам да се запозная с процеса, за да намеря точния човек за проекта! Благодаря


Изображение

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 619
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пет окт 12, 2018 8:34 pm

От тази единствена снимка, която сте публикували стигам до извода, че приземния етаж е по-ниско отколкото е земята отвън. Ако е така спасението ще е доста скъпо и трудоемко. Прочетох, че някъде "горе" сте направили дренаж. Не знам какъв дренаж сте направили и къде, но определено имате нужда от така наречения дълбок дренаж - дренаж на нивото на основите на къщата, че даже и по-ниско от основите на къщата. Очевидно след толкова много дъждове водата вече си е проправила пътя и влиза в сградата, т.е. това е тази прочута "жила" или още наричано "дамар". Именно поради тази причина трябва задължително да се изгради този дълбок дренаж, като освен дълбокия дренаж може да се направи и повърхностен дренаж, но в комбинация с дълбокия дренаж. Ако минете на вариант само повърхностен дренаж резултата ще е никакъв и водата ще продължи да нахлува в мазето Ви. Циментовите тротоари, които сте изградили Ви помагат единствено да не газите кал. Ефектът ще е положителен само ако изградите дренажа, който Ви описах.
Нямам на представа какво Ви е обяснявал майстора от когото сте разочарована и му нямате доверие, но споделям мнението си, че е необходим дренаж, който да бъде изпълнен с дренажни тръби или евентуално с ПВЦ тръби, но ако е с тях, то последните трябва да бъдат перфорирани (пробити на определено разстояние) след което като ги положите в дъното на изкопа да бъдат положени различни размери камъни. Първият ред от речните камъни се полагат на ръка, за да не счупите тръбите и се започва с по-едри камъни, а към повърхността се насипват по-ситни.
Не напразно започнах с думите, че работата е трудоемка и скъпа. Първо трябва да се прокопае траншея около къщата на дълбочина поне една лопата под основите (темелите) на къщата. От там трябва да намерите място където ще се събира тази подпочвена вода, но да е по-далече от сградата. След това полагате речния камък и когато стигнете до нивото на двора може да изливате от бетон или пък да поставите плочки във вид на тротоар.
Ако искате да сте спокойни, че работата ще е качествена и няма да имате проблеми - това е начина и реда на работа.
Успех!

Потребителски аватар
zlatkam
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср окт 10, 2018 4:56 pm

Мнение от zlatkam » нед окт 14, 2018 8:16 am

Благодаря за отговора, но не мисля, че в случая дренажа ще помогне... след като махнах стълбите, заваля малко дъждец и се оформи мокра права ивица точно където беше дъното на последното стъпало. Явно водата идва от левия край, където има малка стена (стената на козерката)... Днес ще включа мъркуч и ще се опитам да разбера външния вход, за да мога да започна от там... Ако се установи, че е някъде по стрната (няма видими пукнатини), мога ли с нещо да измажа стената и бетоновата площадка от вън така, че да се спре теча, без да е необходимо да се кърти до основите? (опитвам да кача снимка, но идва голяма)

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 619
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед окт 14, 2018 6:59 pm

След като измажете компрометираното място, допълнително го замажете (след пълното изсъхване на първоначалната замазка) с течна гума или изомраз, или нещо подобно, т.е. някаква допълнителна хидроизолация, която да спомогне за НЕпропускане на вода.

Отговори