Конденз в основата на комина

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
parbaliev
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед дек 16, 2018 5:45 pm

Конденз в основата на комина

Мнение от parbaliev » нед дек 16, 2018 5:54 pm

Здравейте,
от тази зима се отоплявам с пелетен котел Грейко. Живея в 2-етажна къща (по 75 кв.м на етаж) котела е разположен в мазето и отоплявам само 2-я етаж на къщата. Първите 2 месеца от използването на котела нямаше проблем, след като температурите паднаха доста видях , че частта на комина, която е над керемидите е мокра и прави конденз,(комина е вътрешен) появиха се петна и в стаята от където минава комина. Въпросната горна част на комина не беше измазана беше на тухла и реших, че със сигурност това е проблема. Частта на комина от плочата на къщата до керемидите я измазах с варово-циментова мазилка. Частта която е от керемидите на горе я шпакловах, сложих стъклена вата 2,5 см + мрежа и отново шпакловка. Също така сложих и шапка на комина. След тези дейности бях сигурен, че проблема ще изчезне, но увии!!! :sad: :sad: :sad: В мазето където е котела (в основата на комина ) има вода и то не малко, вече не знам какво да правя. Мислих си , че евентуално може да е от котела, защото беше направен след достигане на исканата температура в стаята да има функция "поддържане 50 мин" и ако през това време температурата в стаята не падне под исканата чак тогава се гази котела. Махнах тази фунция с идеята , че това леко поддържане и тлеене може по някакъв начин да предизвиква също конденз, но и дори без нея продължава да има коненз :? :? :? :? Моля за съвети вече наистина не знам какво да правя :? Комина е изграден от коминни тела.
https://photos.app.goo.gl/6EHUijkgY93sqeAy9
https://photos.app.goo.gl/5weBFQkJ8jbaY2nPA
https://photos.app.goo.gl/u9Z32oZLXarcrUTb7

Потребителски аватар
wienerberger
специалист
Мнения: 4
Регистриран: пет май 28, 2010 10:48 am

Мнение от wienerberger » ср яну 16, 2019 2:23 pm

При изгарянето на горивото се отделя голямо количество водна пара. Когато коминът не е достатъчно добре изолиран, той бързо изстива и не успява да изкара всичката водна пара навън.

Тя кондензира по горната му част, която е изложена на ниски температури. Също така е важно вътрешната тръба да се нагрява бързо и да е добре изолирана. В случая с „коминките“ или вентилационните блокове – те имат акумулираща способност, понеже всъщност са решетъчни тухли. Съответно бавно се нагряват и бавно изстиват.

При тези тела при паленето на котела винаги ще има повече конденз, отколкото при съставна система от керамична тръба, изолирана с вата. Като цяло – кондензът е явление, от което не можем да избягаме. Затова при коминните системи се използват водоплътни керамични или метални тръби, които не пропускат кондензираната водна пара навън, а я събират в дъното на комина в тъй наречения кондензоуловител.

При комин, изграден с вентилационни блокове, обикновено тези блокове пропускат водни пари и конденз. От там се образуват и петната по външната част на комина в горния му край. Решение би било полагане на тръба вътре в коминното тяло, която да играе ролята на комин, а в долната част да има кондензоуловител, точно като при коминната система на Винербергер.

Друг вариант е да се измаже отвътре комина с паронепропусклив материал, който е и устойчив на високи и ниски температури. Също ще е необходимо отвеждане на конденза в дъното на комина.

Правилното изграждане на комин по системата на Винербергер можете да гледате тук:
http://www.misiamoiatdom.com/649-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0


Изображение

Изображение

Kондензоуловител
Изображение
Винербергер ЕООД
www.wienerberger.bg

Отговори