Разликата между късокосместо и дългокосместо мече

Каква е разликата между късокосместо и дългокосместо мече? Кога се използват и защо?За всеки вид боя има и подходящ инструмент. Най-използваният за нанасяне на интериорни или латексови бои за стени е така нареченото мече. На пазара се предлагат различни видове мечета. Изборът им зависи както от вида на боята, така и от повърхността, която ще се боядисва.

За боядисване на стени вътре в помещенията с латексова боя се използва мече с къс косъм. Късият косъм на мечето и равномерните движения без натиск осигуряват гладка повърхност след изсъхването на боята.

Ако използвате мече с дълъг косъм за боядисване на интериорни добре шпакловани стени, ще получите не много гладка основа. Поради дългите си косми, мечето поема повече от необходимото количество боя. При нанасянето й, по повърхността на стената, на места остава по-голямо количество боя, която не може да бъде разнесена равномерно и се забелязват малки грапавини.

Мечетата с дълъг косъм се използват за боядисване на външни стени или грапави вътрешни стени, чиято повърхност не е гладка и изискванията към нея не са завишени.