Боядисване

Спестяването на грундиране преди полагане на боя води до изразходване на много повече боя. Боята трябва да бъде правилно приготвена преди пристъпване към боядисване.Спестяването на грундиране преди полагане на боя води до изразходване на много повече боя и много повече време за боядисването на стените.

Грундът се нанася с баданарка по цялата повърхност.Той има няколко основни предназначения:

- заздравява основата
- фиксира прахта
- уеднаквява попиваемостта

При нанасянето грундът е бледо жълт,но след изсъхване става прозрачен и не променя цвета на боята,която се нанася след това.

Всяко крайно покритие,както интериорните бои,така и тапетите,се нуждаят от здрава основа с уеднаквена попиваемост.Полимерните и други съставки уеднаквяват попиваемостта и заздравяват основата.

Върху избора на цвят при боядисване на помещенията влияят различни фактори.В добре осветени помещения могат да се използват и по-студени цветове на боята.Те правят помещенията да изглеждат по-просторни,но в същото време могат да създадат и усещане за хладина.За по-тъмните стаи е препоръчително да се използват топли цветове,защото те отразяват по-добре светлината.

За по-добрия краен резултат от боядисването освен подготовката на основата и избора на боя,основна роля играе и правилният избор на подходящ инструмен-мече.
За цветовото оформяне на даденото пространство трябва да се избере един основен цвят,който ще дава тона и може да се каже характера на помещението.За кухнята и трапезарията са подходящи пастелни, нежни и светли тонове.

Важно е преди пристъпване към боядисване да се прочетът инструкциите на производителя.Така е сигурно,че боята е правилно подготвена  за употреба. В повечето случаи  цветът се избира по каталог и се получава готовата оцветена боя.Така производителите гарантират,че всеки път ще се получава боя с еднакъв цвят.За получаване на добро покритие е достатъчно двукратното нанасяне на боята.
Между нанасянето на двата слоя е неободимо да се изчака поне 3-4 часа.