Декоративни ефекти - начини на нанасяне

Предимството на декоративните мазилки пред добре познатите ни бои и латекс, е че благодарение на голямото разнообразие на цветове и материали, те дават възможност за съчетаване на различни стилове в един дом и може да се експериментира както с цвета, така и с материала и с начина на обработкаПредимството на мазилките пред добре познатите ни бои и латекс, е че благодарение на голямото разнообразие на цветове и  материали, те дават възможност за съчетаване на различни стилове в един дом и може да се експериментира както с цвета, така и с материала и с начина на обработка.


Чрез различни техники на полагане на декоративните ефекти, цветове и разнообразните материали  може да се постигнат невероятни цветови ефекти, както и различни типове повърхности – от гладки като стъкло до различни релефи.


Серията продукти с които се постига крайният ефект на венецианската мазилка обхваща три основни компонента – специализиран грунд, мазилка и финишно покритие от полиращата вакса.


Трите базови компонента се предлагат в удобни опаковки, готови за употреба, а крайният резултат след полагане е уникално стенно покритие (декоративен ефект) със завладяващ, мраморен вид и естетика.


Гундът е специално разработен като един от компонентите на венецианската мазилка. Нанася се по стандартния начин с мече или четка върху суха и почистена основа. Неговата консистенция позволява използването и на пистолет при нанасяне.


Декоративният ефект на мазилката се получава при нанасянето на втория продукт в серията – самата декоративна мазилка.
Първият слой се нанася равномерно по цялата повърхност с маламашка. Работата е като при обикновена шпакловка. Слоят се изравнява.
Вторият слой е този, който определя декоративното звучене на мазилката. Тук може да се развихри фантазията.


Нанася се със шпакла и маламашка на мазки.
Натискът при нанасянето на третия слой е по-силен. С него се изравнява основата.


При това движение с натиск, повърхността се полира с ръба на маламашката.
Това е завършващият изравняващ слой на венецианската мазилка. След изсъхване се получава мраморното звучене на повърхността.
За още по-финно заглаждане и блясък повърхността може да се заглади и с вибрационна шлайф машина.


Полиращата паста е защитен продукт, представляващ вакса с восъчно полимерен състав и добавки. След нанасяне на ваксата върху мазилката,  повърхността става устойчива на миене. Продуктът е
без мирис, нетоксичен, незапалим и е напълно безвреден за човека и околната среда.

2. Декоративен ефект
Различните начини на нанасяне на декоративния ефект придават различно звучене на крайното покритие.
Специфичният състав на мазилката позволява да се постигне както класически гланцова повърхност, така и  матова или полуматова.
Крайният декоративен ефект на мазилката се характеризира с меки отблясъци на отразената от повърхността светлина.

3. Декоративен ефект – релефна мазилка
Дебелината на първоначално нанесения слой зависи от избраната вторична техника за декорация.
Релефът на декоративния ефект се определя от начина на движения на инструмента. Така се създава усещане за неповторимост на всяко помещение и мек кадифен ефект.
Състяряващ декоративен ефект се постига при допълнителна обработка с шкурка и нанасяне на интериорна боя.
Преди да е изсъхнал, слоят боя, се забърсва с мек парцал. Така се отнема част от оцветяването.

4. Декоративен ефект
За постигането на старинен декоративен ефект първоначалният слой трябва да е по-тънък.
Преди да изсъхне материалът се обработва с различни инструменти според желания краен ефект.

Когато мазилките се комбинират с останалите елементи на интерирония дизайн се получават уникални интериорни решения и ефекти, защото е почти невъзможно дадена  мазилка да се направи и копира отново.