Основни етапи на един ремонт – демонстрации и съвети

Независимо дали боядисвате таван или стени, грундирането с подходящ грунд е задължително. Грундът се нанася с мече или четка. Той заздравява основата и уеднаквява попиваемостта й. Освен това той намалява нейната попиваемост и така води до пестене на материал. Не се чудете, че стенета попива боята дори и след третата ръка, ако не сте грундирали преди това.Дюбел в тухла

Дюбел в тухла

И тъй като говорим за пробиване ще ви покажем какво се случва и зад плочките и мазилката – в тухлите.
Често се налага да пробиваме стените за закачане на някоя картина или нещо друго – много по тежко.

Шпакловане

Шпакловане

За обработката на стените също трябва да бъде  избран подходящ вариант. След шпакловането и грундирането на стените, най-1есто следва боядисване. Естесвено може да решите да залепите тапети, но след малко ще видите как да изберете мече за боядисването на стените с интериорна боя.

Ако сте решили да шпакловате стените използвайте готови шпакловъчни смеси.
Съвременните шпакловки представляват сухи смеси, които се разреждат с вода, или готови за използване пастообразни смеси. Делят се на изравняващи и финишни. Първите са предназначени за предварително изравняване на повърхността. Първият пласт се нанася с по-голяма дебелина и трябва да бъде достатъчно еластичен, за да не се свие и разпука след изсъхване.

Ако забелязвате пукнатини в стените, то при първоначалното шпакловане вградете стъклофибърна мрежа. Така ще предотвратите повторно напукване.
Финишните шпакловки служат за отстраняване на малки дефекти при окончателно изравняване на повърхността. Нанасят се на тънък слой след като е изсъхнал и шлифован с не много едра шкурка първият.
След като грундирате добре шпаклованите стени, може и да пристъпите към боядисване.

Монтаж на аксесоари

Монтаж на аксесоари

А за да бъде една баня напълно завършена е необходимо да монтирате и аксесоарите. На пазара се предлага богато разнообразие от аксесоари. Повечето от тях са окомплектовани с необходимите винчета за техния монтаж. Внимавайте когато пробивате плочките – опасностите са две – първо може да пукнете някоя плочка и второ – при дупченето с бормашината може да уцелите някоя тръба. И тогава всичко започва отначало. Ето какво е решението.

Боядисване

Боядисване

С боядисването би се справил всеки с  малко повече сръчност и умения. Важно е да се спазват указанията на производителите, защото едни препоръчват разреждане на боята в определена пропорция при първа ръка, други не. Така че четете етикетите.

Но какво би могло да се получи ако не използвате правилното мече за нанасянето на боята.
Нека проследим демонстрацията.

Химически анкер

Химически анкер

Естесвено има решение и за фиксиране на дюбели в материали с кухини.
За целта може да използвате химически анкер. Химическият анкер се използва при много и сложни ситуации. Нека видим как може да решите пролемът със закачането на бойлера, ако стените ви са изградени от обикновени тухли четворки.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Лепенето на плочки в баните започва от стените и то от втория ред. Но най-важното при лепенето на плочки е да се избере лепило, което е предназначено за лепене на избраните от вас плочки, т.е. за гранитогрес или за обикновени керамични плочки.

Второто важно условие е лепилото да се разнася с назъбена маламашка върху основата.
Защо това е задължително – сега ще проследим.

Лепенето на плочки в баните по правило  започва от втория ред, като разстоянието, което се оставя е колкото една плочка.
След като се залепи и пода, се лепи този първи ред, който всъшност се явява последен.

Капките вода ще се стичат по плочките н астената и след това по пла1ките на пода и така предпазват хоризонталната фуга от проникване на влага.

След като стените и пода са изравнени преди това с хастарна мазилка или замазка, лепенето на гребен спестява разход а материал и осигурява стабилно залепване на плочките.
Какво би могло да се случи ако плочките на пода не са залепени на гребен, лепилото не е уплътнило пространсвото между плочката и основата.

А какво се случва когато изпуснето върху залепените на лапи плочки, нещо малко по-тежко?

И като говорим за лепене на плочки, нека проследим и една демострация, която ще бъде интересна за тези, които имат стабилен дървен под и искат да го покрият с керамични плочки.

Хидроизолиране

Хидроизолиране

Баните са най-често ремонтираното помещение. Ако сте решили сами да залепите плочките, то следващите няколко минути ще бъдат интересни за вас.

Ако стените са криви и без прав ъгъл – то тогава имате проблем. Трябва да се направи изравняваща мазилка. Това не е много лесна работа. Затова ви съветваме да извикате майстор. Но да предположим, че вашите стени са прави и са готови за лепене на плочки.

Първата ви задача е да хидроизолирате банята. Системите за лепене на плочки в мокри помещения включват няколко продукта, които правилно използвани осигуряват добрия краен резултат, който вие искате да постигнете.
Първата операция е грундирането на стените преди нанасянето на хидроизолационния разтвор.

Грундът осигурява по-добро сцепление на основата с хидроизолиращата смес. Тя е произведена на базата на модифицирани синтетични смоли с пастообразна консистенция. В повечето случаи е готова за употреба. Нанася се с четка или мече. Тя осигурява един водоплътен слой под плочките, който предотвратява проникването на вода.

За нашата демонстрация ние избрахме една конструкция от гипсфазер, за да ви покажем че хидроизолационният материал наистина действа.

Грундиране

Грундиране

Независимо дали боядисвате таван или стени, грундирането с подходящ грунд е задължително. Грундът се нанася с мече или четка. Той заздравява основата и уеднаквява попиваемостта й. Освен това той намалява нейната попиваемост и така води до пестене на материал. Не се чудете, че стенета попива боята дори и след третата ръка, ако не сте грундирали преди това.

Понякога се налага и нанасяне на две ръце от материала, като втората се нанася след окончателното изсъхване на първата. Основата е готова за нанасяне на боята ако след драсване с шпакла по нея не остават следи. Нека сега видим и демонстрацията, която ясно показва ролята на грунда в процеса на декорация на стените.

Хидроизолация

Хидроизолация

Хидроизолацията е продукт за водоплътно гъвкаво уплътняване под плочките.
Използва се за защита от проникване на влага на некрайни подови покрития като циментови замазки или бетон.

Еднокомпонентният хидроизолационен разтвор е готов за употреба и се нанася с четка или валяк по цялата повърхност. Има добро сцепление с основата.
За осигуряването на добра хидроизолация е необходимо нанасянето на два слоя с дебелина от 1 до 1,5 милиметра.

Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и  от самия начин на полагане лентата – между два слоя от хидроизолиращия разтвор.
Тя се полага и при хидроизолирането на бани и душкабини.

Използва се както на закрито така и на открито.
Вторият слой от хидроизолацията може да се нанасе около 2 часа след нанасянето на първия. А финалното покритие от плочки например се полага след като изсъхне добре и вторият слой.

Фугиране

Фугиране

Освен хидроизолацията, фугиращите смеси също играят важна роля в борбата срещу мухъла и плесените.
Като отблъскват водата, аквастатичните фугиращи смеси лишават микроорганизмите от влагата, която е основната им хранителна среда.

Фугиращата смес се приготвя в съд като се смесва с вода и се разбърква до получаване на хомогенна смес без бучки. Преди да se започне с нанасянето на фугиращата смес, фугите трябва са изчистени старателно. Навлажняват се с вода и сместа се нанася с гумена маламашка. Прясно фугираните плочки се забърсват и почистват с гъбирана маламашка с кръгообразни движения. След около 1 час плочките  могат да се забършат  с обикновена влажна гъба. Сухият слой, останал върху повърхността им се отстранява по-късно с мек сух парцал. Пълната водоустойчивост, така нареченият хидрофобен ефект, се постига след около 5 дни. През това време не трябва да се почистват с каквито и да е препарати.