Монтаж на проточен бойлер и кухненски шкафове.

Проточните бойлери са уреди за топла вода или отопление, като различните им модели предлагат много възможности за спестяване на енергия. Каквото и решение да изберете относно ползването на някои от продуктите или системите, високото им качество Ви гарантира комфорт в дома Ви.Проект

Проект

В нашата практика сме се виждали различни архитектурни изпълнения при разпределение на вътрешнота пространство. В един от следващите ремонти ще ви покажем едно решение, което се наложи доста да променим.
Тук, за да осигурим по-фунционално използване на помещенията изградихме една стена, с която отделихме родителската спалня с врата от коридора, през който се стига до голямата баня.
Мокрото помещение направихме по-малко, така че да има място за пералня, сушилня и няколко рафта. Но затова пък към младежката баня осигурихме една прекрасна душкабина.

Водопровод

Водопровод

Въпреки, че в апартамента имаше изграден водопровод, промените, които следваха от идейния проект, наложиха и изграждането на изцяло нов. Работихме с иновативна английска система с тръби от полибутен.

Таван на дневната

Таван на дневната

Окачените тавани в дневната допълват елипсата с опънатия таван, като очертават помещението.
Във входното антре също изградихме  окачен таван с квадратини фигури, в които ще бъде вградено осветление.
Те повтарят квадратите от паното на пода, разположено точно под окачения таван.

Газов котел

Газов котел

В комплекса, в който се намираме, има цетрална газификация и е логично уредите да са газови. Реално отоплението, загряването на водата и готвенето може да бъде изцяло на газ.
Газовият котел тук се намира в кухнята и нашият проект включва един голям шкаф, който да го скрие и същевременно да се осигури достъп за обслужването на котела.

Бар-плот

Бар-плот

Тъй като кухнята в съвременното жилище не е скрита в отделна част на жилищното пространство, а играе все по социална роля в ежедневното семейно общуване, то тя се разполага в обединената функционално дневна зона. Символично рамките на кухнята поставя станалия почти задължителен заради функционалността си елемент - бар-плота.
За да може да се използва и от двете страни, сме предвидили и два от шкафовете да се отварят от страната на трапезарната маса.
Вратите се отварят с пуш бутони, за да се избегне поставянето на дръжки.Технически камък

Кухненско обзавеждане

Кухненско обзавеждане

При изготвянето на проекта и тук водеща е функционалността. Уредите и отделните зони в кухнята са подредени така, че да изискват минимално движение от домакинята при приготвянето на храната.
Съчетаването на МДФ с лаково покритие и естесвен фурнир е една от най-модерните комбинации при кухненското обзавеждане.

Според новите тенденции кухненските мебели трябва да бъдат с различна височина. Целта на тази новост е постигането на по-голяма функционалност. Специалистите съветват да избирате височината на шкафовете и масите в зависимост от задачите, които те трябва да изпълняват. Например ако обичате да режете зеленчуците прави или пък сте по-висок, поръчайте си по-висока маса или кухненски плот. Ако пък приготвяйки храната седите, то  за вас са подходящи ниските маси. Ръководете се от правилото: индивидуалност във всичко, дори във височината на мебелите. Важно е удобствато и функционалността на мебелите. Естесвено съчетани с модерна и красива визия, вие ще изпитвате удоволствие всеки път, когато сте в кухнята и приготвяте храната за любимите си хора.

От естетическа гледна точка, тенденцията е към изчистеност на формите. Липсват орнаменти и преобладават правите линии.

Замазка с бързостягащ цимент

Замазка с бързостягащ цимент

След като залепихме плочките в дневната се видя ясно, че имаме нужда от изравняване на нивото на пода. В центъра на стаята денивелацията е между 1 и 3 сантиметра.
Направихме изравняваща замазка с бързостягащ цимент.

Ремонт 2

Ремонт 2

А сега ще се пренесем в апартамента на Петя и Красимир, където вече монтираме кухненските мебели.
Но нека преди това си припомним как стигнахме до финалните работи в този дом.

Този апартамент е нов - на шапакловка и замазка. Така обикновено ги предават строителите, за да не вдигат много цените, тъй като довършителните работи оскъпяват строителството. Не всеки си дава сметка за това, купувайки жилище в новопостроена сграда. И ако цената на жилището зависи най-много от местоположението, то цените на довършителните работи нямат никаква връзка с това.

Ремонт 1

Ремонт 1

Признаваме си, че ремонтът беше труден. Всичко стана ясно след като махнахме настилки, керамични покрития по стените в баните и кухнята и тапетите по стените в стаите.
Резултатът след разчистването беше криви стени и подове.
След това бригадата от електротехници свърши своята работа и прокопа много метри канали и положи  кабелите в бетонните стени.
След електрическата инсталация дойде време и за изграждането на новия водопровод и канализация и свързването на тръбите за новите радиатори.
Отново копаене в бетон.
Едната баня, разположена до двете спални и решена в свежи цветове, ще бъде основната баня за семейството.
Желанието на домакините за два душа в нея остана малко неразбрано от нашия екип, но затова пък, изпълнено перфектно.

Другата баня и тоалетна за гости е в топли и земни тонове. Тук пространството е максимално усвоено. Освен вградената тоалетна и душа зад стъкления параван с плъзгаща врата, в предната част намери  място мивката, а до нея и пералнята.

В кухнята има достатъчно място за кухненските шкафове с голям плот за работа и трапезарна маса, около която със сигурност могат да се съберат много приятели на семейството.

Големият прозорец в дневната осигурява достатъчно  светлина през деня. Осветителните тела на тавана, аплиците и осветлението в окачения таван създават уют вечер, когато семейството се събира за почивка или гледане на телевизия.

В родителската спалня са подбрани меки тонове на ванилово, бежово.
Флоралните мотиви на стенния тапет и осветителните тела идеално кореспондират с пердето.

Детската стая е с малко мебели, но пълна с играчки. Свежи цветове и тонове.

Електроинсталация

Електроинсталация

Доразработихме и електрическата инсталация. Прокарахме достатъчно кабели и монтирахме необходимите контакти и ключове, така както се предвиждаше по идейния проект. За осветлението в окачените тавани също трябваше да се прокара захранване.
А за да може опънатият таван да играе и роля на осветително тяло над масата, трябваше да се изгради специално осветление. Изискванията при светещи опънати тавани са точно определени. Както разстоянието между отделните лампи, така и разстоянието им от опънато платно, така че да не маркират, а осветяването да е равномерно. Предвидили сме също така и димиране на това осветление, така че да може да се получи и съвсем приглущена светлина – но този ефект ще ви покажем в някое от следващите ни предавания.

Бани

Бани

Идеите за плочките за баня, както и възможните цветове и съчетания са важни поради факта, че цветовете могат да влияят пряко върху настроението на обитателите - от успокояващо-релаксиращ до зареждащ ни с енергия. Топлите цветове като прасковено и жълто са весело игриви. Неутралните цветове като бежово и бяло разширяват помещението, правят го по-светло и са винаги модерни.
Облицовката върху стените в баня с обособената душ кабина се състои от керамични плочки в няколко нюанса, които идеално се съчетават един с друг по един много хармоничен начин. Допълнителен акцент добавя начинът, по който е оформена облицовката – чрез големи керамични плочки и чрез мозайка от малки детайли.

В съвременните апартаменти банята е твърде малка като площ. С умелото съчетаване на подходящите плочки можете да я разширите визуално. Така например ако е твърде тясна, използвайте хоризонтални правоъгълни плочки, с помощта на които ще постигнете визуална илюзия за по-широко пространство. Ако пък е твърде ниска – вертикалните детайли ще създадат илюзията за по-високи тавани.
Декорните плочки в нашата баня също са с хоризонтално разположени линии, което също добринася за визуалното разширение на банята.

Огледалото е не просто необходимост, но и един модерен аксесоар, придаващ допълнителен стил и красота на Вашата баня. Естествено имате две възможности, когато избирате огледала за вашия дом или по-специално за вашата баня – да ги купите готово огледало. На пазара се предлага богато изобилие от огледала и вие може да намерите това, което ви харесва най-много.

Обзавеждане

Обзавеждане

Сега вече дойде ред и на обзавеждането. Кухненските шкафове са изработени по поръчка от ЕмДиЕф (МДФ) с лакова покритие за горните и с естествен дъбов фурнир за долните. Нека проследим монтажа, а през това време ще поговорим за тенденциите в кухненското обзавеждане.

Все по-актуална е темата за обединяване на пространствата в дома. Затова и дневните често обединяват няколко зони, като една от тях е кухненската – обзаведена така, че да не се възприема като отделно помещение, а като част от общотото. Както с използваните материали, така и с цветовете. Не трябва да забравяме, че кухненското обзавеждане включва освен шкафове и уреди, на които се обръща все по-голямо внимание.

Проточен бойлер

Проточен бойлер

Проточните бойлери са уреди за топла вода или отопление, като различните им модели предлагат много възможности за спестяване на енергия. Каквото и решение да изберете относно ползването на някои от продуктите или системите, високото им качество Ви гарантира комфорт в дома Ви.
Проточните бойлери осигуряват ефективно и икономично директно нагряване на водата в точката на използване. Уредите са енергоспестяващи, тъй като консумират електроенергия само докато се използват и в зависимост от протичащото количество вода работят на различни мощности.
Температурата на загряване на водата може да се избира межу 35, 45 и 55 градуса в зависимост от нуждите. Бойлерите  имат дълъг експлоатационен живот, атрактивен дизайн и лесна техническа поддръжка.

Проточния бойлер трябва да се монтира максимално близко до мястото на ползване на топлата вода.
Предварително до мястото, където ще монтираме проточения бойлер, ние  сме осигурили електри1ески и Вик изводи. За бойлер с мощност 18 kw, е необходимо 4 кв мм сечение на захранващия кабел и 40 А (ампера) предпазител за уреда и тръби с диаметър половин цол.

Във всяка опаковка е осигурен и шаблон за монтаж. Той гарантира точното пробиване и монтаж на бойлера.
Шаблонът за монтаж се слага на мястото на монтажа и се отбелязват на стената отворите за пробиване, изводите за ток и ВиК захранване.
Отворите се пробиват и се закрепва планката за окачване с 2 винта и 2 дюбела. Сваля се горния капак на бойлера, взема се долната част и се закрепва на стената.
Ако фаянсовите плочки са монтирани под наклон, регулирайте до стената и фиксирайте задната стена със закрепващия лост чрез завъртане на 90 оС.  От приложените аксесоари се избира зелен или син разпръсквач в зависимост от мощността на уреда и се монтира на входа на студената вода и се поставя  горния капак като се закрепва с винта. 

Първо уредът се съединява към водната инсталация, обезвъздушава се водопроводната мрежа / като се отворят всички кранове /.
Предпазният ограничител на налягането се задейства с натискането на  бутон рисет.

След като се включи напрежението се избира температурата на загряване. Може да свалите и защитното фолио от панела за управление.
Така проточеният бойлер е въведен в експлоатация.
Изходящата температура на топлата вода може да се регулирате с бутона за регулиране на температурата. Над определен дебит и в зависимост от желаната температурата и температурата на студената вода, управлението включва подходящата нагревателна мощност.
Уредът е оборудван с устройство за установяване наличие на въздух, което предотвратява до голяма степен повреждането на нагревателната система.

Паркет

Паркет

По проект паркетът в дневната трябва да се нареди по диагонал на помещението.
Преди да залепят дъските към пода, майсторите доста старателно мериха и кроиха всяка една от тях.
За да паснат дъските плътно една към друга, те трябва да са предварително много точно оразмерени.

Предизвикателсво бе и извивката на плочките. Там дъските трябва да паснат на неповече от милиметър разстояние. За целта направихме предварително шаблон с необходимата извивка, по който майсторите изрязваха дебелите 2 сантиметра дъски.
По цялата дължина не предвиждаме да се слага преходна лайсна между паркета и плочките в кухнята.
В двете стаи също залепихме естествен паркет.

Естествените настилки от дърво са чудесно решение в случай че търсите по-висок комфорт и лукс.
Последващата обработка на паркета след неговото полагане е от изключителна важност за дълготрайността и красотата на настилката.
Цикленето на паркета е необходимо, за да остане той в добро състояние и да създава приятна атмосфера в дома ви.

Технически камък

Технически камък

На външен вид техническия камък се доближава до естествения камък, а по някои показатели дори е по-добър от него. Ето и някои от тях:
Той е с превъзходни механични и химични характеристики - дълъг живот, идеален за площи с високо натоварване, не се чупи при транспортиране и полагане.
Не се цапа и не позволява развитието на бактерии поради ниската си попиваемост. Благодарение на хигиенните си характеристики, е идеален за приложение в хранително-вкусовата провишленост.  Това го прави идеален за изделия в пряк допир с храна, каквито са кухненските плотове. 

Техническият камък се предлага в богата цветова гама, а повърхността му може да бъде гланцова, полугланцова или матова, а поддръжката му е изключително лесна.
Техническият камък има широко поле на приложение. От него успешно се произвеждат подови настилки и стенни облицовки, первази и прагове, кухненски плотове, маси, мебели, плотове за бани, облицовка на камини, басейни и т.н.