Гардеробна стая, окачени тавани - начало на ремонта в Надежда

Състои се от две стаи и дневна с кухня и едно мокро помещение. Едната стая ще бъде детска, а другата родителската спалня.В нея се влиза през дневната.Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

Както навсякъде и тук електрическата инсталация се нуждаеще от преправяне. Когато избираме жилище в нова сграда рядко се замисляме за допълнителните разходи, които ни очакват докато то стане удобно за обитаване. Всички нови сгради са с изградени електрически инсталации, но никога те не отговарят на съвременните изисквания за брой и разположение на контакти и ключове.
Повечето контакти са единични и разбира се не на мястото където трябва да бъдат по новия проект.
Това налага цялостна преработка на инсталацията.

Задачата на лектрическата инсталция е не само да осигури електричество в жилището. Тя трябва да огговаря на идейния проект, за да не се налага да се спъвате в допълнителните разклонители и  кабели по пода. A сигурността при експлоатацията е от първостепенно значение.

Електрическа инсталация като такава е съвкупност от проводници и кабели с принадлежащите елементи и детайли, осигуряващи тяхното закрепване и механична защита. Но това са само материалите, които са необходими за осигуряване на електричество. Но докато всички тези кабели и проводници осигурят сигурна и удобна експлоатация е необходим опитът и работата на специалисти и електротехници, които да гаратират и за безопасността на инсталацията.

Преместване на врата

Преместване на врата

Малкото пространство е даденост, която очевидно трудно можем да избегнем. Колкото и да ни се иска да имаме “въздух” в домовете си, повечето от нас са поставени в ситуация да обитават неголеми жилища и това налага много внимателно да се проектират различните функционални зони, обема и разпределението на мебелите в тях. И най-малкия детайл трябва да бъде неколкократно огледан и премислен, тъй като може да се окаже фатално важен за усвояване на недостигащата ни, но така нужна квадратура.

Първото нещо, което предложихме на домакините е да преместим вратата, която бе в края на помещението, но бе със скосена каса и декоративни первази, което създаваше впечатление на незавършеност.
В съответсвие с проекта направихме новият отвор на вратата.

След това със газобетонни блокчета зазидахме стария. Основният проблем при едно зазиждане на какъвто и да е отвор е добрата връзка между стария зид и новия, между старата и нова мазилка. Затова и измазахме новата част от стената с мрежа, която застъпи достатъчно и от старата стена, така че да елиминираме появата на пукнатини в стената. Тук натоварването при отваряне и затваряне на вратата е по-голямо и затова мазилката се нуждае от армировка.

Ремонт

Ремонт

Днес ще ви запознаем с нашите нови домакини. Започваме ремонта в новото жилище на Силвена, Емил и тяхната малка дъщеричка Борислава.
Те са купили скоро апартамента, който се намира на последния етаж на новопостроена сграда в голям столичен квартал.

Състои се от две стаи и дневна с кухня и едно мокро помещение. Едната стая ще бъде детска, а другата родителската спалня.
В нея се влиза през дневната.

Спалнята е с размери, които позволяват преграждането на част от нея за гардеробна. Това е едно много практично решение, тъй като в малкия апартамет няма предвидено място за съхранение.
Антрето е не много голямо и води до детската стая и до малка баня.
Мокрото помещение е едно и в него трябва да се събере цялото обурудване и обзавеждане за тоалетната и банята.

Гардеробна стая

Гардеробна стая

Всяка жена си мечтае за гардеробна стая. Там всичко може да бъде прибрано и подредено и същевременно да бъде винаги видимо и под ръка. Дори си заслужава да се лишиш от част от пространството в спанята, за да си осигуриш мечтаната гардеробна.

Съвременните гардеробни системи създават необходимия комфорт и са изключително адаптивни, благодарение на използваната колонна система за изграждане на конфигурацията на разпределенията. Тази система на практика позволява неограничено прегаждане на вътрешните пространства спрямо конкретните нужди.
Оптимизирането на полезното пространство също е изключително ефикасно. За целта трябва да се следват някои правила, като водещото правило е рафтовете, окачалките и чекмеджетата да се преразпределят по начин, който да позволява всяка една вещ или дреха да бъдат видими и с лесен достъп. Друго основно правило е да се спазват определените стандартни отстояния помежду рафтовете. Почти винаги спестяването на сантиметри от междинните разстояния води до неудобство при ползването на гардеробите.

За по-лесно почистванена пода в гардеробната, която ще преградим с конструкция от метални профили с гипскартон, залепихме керамични плочки.
Това, което е нестандартно в тази гардеробна е, че тук ще бъде монтирана паралнята. Затова изградихме и водопроводна инсталация и канал за оттичане на водата. За всеки случай на пода монтирахме и сифон с клапа, така че ако случайно нещо се повреди с пералнята и се получи нежален теч, то той няма да има последствия нито за нашите домакини, нито за съседите им отдолу.

Шпакловка Knauf Rotband

Шпакловка Knauf Rotband

След като са изградени всички инсталации може да влезе и бригадата за шпакловане.
Най-удобни за работа са готовите шпакловъчни материали, които се доставят в лесни за пренасяне опаковки. Съвременните строителни материали улесняват работата на майсторите, но същевременно изискват стриктно спазване на технологиите, препоръчани от производителите.


Материалът представлява готовa за употреба смес с гъста кремообразна консистенция. Използва се за цялостна шпакловка след грундиране на повърхността.
Шпакловката ще изравни и заглади малките неравности или повърхностни дефекти, които обикновено стават видими едва след боядисването.

Продуктът е удобен за използване за бързо и ефективно третиране на повърхностите.  Използва се както за първа, така и за втора и трета ръка. Той   е готов за употреба, с минимално разбъркване или разреждане. Полага се лесно и гарантира дълготраен резултат. След изъхване на първат аръка се  обработва със шкурка и след това се нанася финалния слой.

Този материал не се използва за запълване на по-големи пукнатини или поправки, където се изисква по-дебело полагане на материала.
За тази цел, използвайте системата, която ви показахме по-рано.

Окачен таван

Окачен таван

Височината и на този апартамент не е много голяма – стандартните вече за новото строителство 260 сантиметра. Но и тук изградихме фигури от гипскартон на тавана на спалнята. В тях ще вградим скрито диодно осветление.

Няма ограничения за формата и размера на декоративните окачени тавани. В предишния обект ви показахме една сложна конструкция за декоративен таван с овална форма, който ще играе роля и на осветително тяло.
Тук той има само декоративна фунция.

Той е разделен на две части. Едната е разположена над спалнята, а втората, която в умален размер повтаря формата на първата, е на стената, която прегражда спалнята и гардеробната.
С изчистена форма, без излишни орнаменти, този таван започва от тавана и се спуска по стената, без да натежава.
Окачените тавани от гипскартон могат да променят изцяло интериора на помещението. Комбинирани със скрито осветление те ще създадат романична атмосфера в спалнята.

Измазване на вътрешни стени - KNAUF ROTBAND

Измазване на вътрешни стени - KNAUF ROTBAND

За такива поправки и измазване на част от вътрешни стени, на пазара се предлагат различни продукти. Решение на майстора е какво да избере.
Ние избрахме система от три продукта – грунд, мазилка и финишна шпакловка, на водещ производител.

Грундът се нанася с мече. Той подобрява способността на сцепление, забавя съхненето, намалява свиването, както и риска да се появят пукнатини в мазилката, която може да се нанася и с дебелина до 50 милиметра. Минималната дебелина на един слой мазилка е 5 mm, средната дебелина – 10 mm, а максимална – 50 mm.

Гипсовата мазилка е с повишена адхезия и е изключително подходяща за измазване на стени, тавани, за обръщане на страници на прозорци при смяна на дограма и др.

Третият продукт – финишната шпакловка е последната стъпка за постигане на перфектна гладка повърхност. Шпакловката е готова за употреба, с бял цвят е и е лесна за шлайфане.

Водопровод

Водопровод

Друга важна част от предварителаната работа по ремонта е преработването на водопроводната и канализационна инсталации в съответствие с новия идеен проект.
Естесвено е преработките да са съсредоточени в кухнята и баните. Водопроводът е изработен с полипропиленови тръби.
Тръбите от полипропилен са гладки и поради това по техните стени не се образуват никакви отлагания от котлен камък.

В банята ще има вградено толетно казанче и дущ панел. Мивката с долен шкаф ще бъде там, къето и била предвидена първоначално, така че тук не се наложи преработка, а използвахме вече положените тръби.

При изграждането на канализациннота инсталация е важно тръбите да са надеждно залепени, тъй като те остават под финалните покрития и всеки компромис се заплаща скъпо.
Нека сега си припомним една демонстрация за лепене на тръби.