Декоративни ефекти – венецианска мазилка

Днес в предаването ще си говорим много за цветове и декоративни ефекти. Атрактивността на всеки интериор е в неговата уникалност.Разнообразието от стилове и оригиналният подход към всеки детайл от интериора са в пряка зависимост от използваните материали. А интериорните декоративни покрития със специален ефект, придават неповторима артистична атмосфера.Декоративни мазилки

Декоративни мазилки

Предимството на мазилките пред традиционните бои и латекси, е че в резултат на голямото разнообразие от цветове и материали дават възможност да се съчетатеят с различни стилове и различните материали в един дом. Какъвто и да е вашия стил той може да се допълни и акцентира върху него по уникален начин, без да се получава унифициране.

При въздействие на горещият въздух, например  се предизвиква бързо изсъхване и  свиване и от там до напукване на мазилката. Колкото по-неравномерно е нанесена тя при първата ръка, толкова повече ще бъдат пукнатините.
Крайният ефект зависи от нанесените мазки върху основата. Така че още при нанасянето един добре обучен майстор може да влияе върху крайния резултат, тъй като напукването се появява на границата между различните дебелини на нанесената мазилка.

Продължителността на нагряване не влияе особено много върху появата на пукнатините – те се появяват в началото на топлинното въздействие и след това нагряването само изсушава мазилката.
Така че след появата на пукнатините е добре да се остави мазилката да изсъхне окончателно.

Със съвремените декоративни бои и мазилки няма ограничение за вашето въображение. Визията може да е различна, ако материалът и цвета са едни и същи, но техниката за полагане е различна.

Антре - декоративен ефект

Антре - декоративен ефект

За антрето сме избрали друг декоративен ефект. Той е едно иновационно решение на производителя. Ефектът се възприема не само визуално но и при допир -  създава приятно усещане сякаш докосваш мек плат. Затова за  този ефект се използва определението – “цветове за докосване”.

Този декоративен ефект е предизвикателство за творческата мисъл на архитекти и дизайнери и същевременно не създава големи проблеми с техниката си на нанасяне. Той е лесен за изпълнение.
Нанася се със специален инструмент с равномерни движения. В зависимот от желанието линиите, оставени от инструмента могат да бъдат вертикални или хоризонтални.
Материалът за тази мазилка като консистенция  е по-рядък от този за венецианската мазилка.
Първоначалното му нанасяне се прави с маламашка на части, които се обработват поотделно. Добре е да се съобразяват участъците на насяне и с повърхността, за да не остават дефекти при изтеглянето със специалния инструмент.
Работата отгоре надолу по цялата ширина на повърхността осигурява равномерност на линиите.

След изсъхването на материала може да се нанесе и оцветяващата боя. Могат да се нанесат и две ръце от боята с различен цвят.  При подходящо съчетаване на основния слой и вторично нанесения могат да се получат униклани декорации.
Боята е вторият продукт от серията. Двата продукта са с отлична съвместимост по между си.  Затова и грундирането с дълбокопроникващ грунд преди нанасянето на боята не е задължително.
Нанасянето на специалната боя, която също е избрана по каталог, става с четка и след това се втрива с гъба. Така тя прониква най-лесно в релефа на мазилката.
Цветовете на боята за ефекта са с няколко нюанса. Така линиите при нанасянето й с инструмента са по-видими.

След изъхването на боята се нанася и последния специален слой, който придава металическия блясък на стената.
Той също се нанася с четка и за още по-добро проникване и втриване по цялата повърхност се използва и гъба.
Цялостна представа за  звученето на декоративния ефект в антрето ще получим след монтажа и на голямото огледало.

Непрекъснатото търсене на нещо ново и различно, наложи появата на все повече декоративни мазилки. Те са разнообразни, с най-различна структура, здравина и ефект.

В нашето предаване ви представихме декоративни мазилки, произведени в България, по утвърдена технология, с оптимално съчетание на цена и качество.
Интересното при декотивните мазилки е че може да се експериментира както с цвета, така и с материала и с начина на полагане.  Чрез различни техники на полагане, цветове и разнообразните материали  може да се постигнат невероятни цветови ефекти, както и различни типове повърхности – от гладки като стъкло до релефи с различо звучене.

Със съвремените декоративни бои и мазилки няма ограничение за вашето въображение.

Декоративни ефекти

Декоративни ефекти

Днес в предаването ще си говорим много за цветове и декоративни ефекти. Атрактивността на всеки интериор е в неговата уникалност.
Разнообразието от стилове и оригиналният подход към всеки детайл от интериора са в пряка зависимост от използваните материали. А интериорните декоративни покрития със специален ефект, придават неповторима артистична атмосфера.

Но преди да видим какви декоративни ефеткти ще направим в дневната и коридора в дома на Силвена и Емил, нека си припомним кои са нашите домакини.

Проект

Проект

Апартаментът, който са купили наскоро, се състои от две стаи, дневна с кухня и едно мокро помещение. Едната стая ще бъде детска, а другата родителската спалня. В спалнята се влиза през дневната. Тя е с размери, които позволяват преграждането на част от нея за гардеробна. Това е едно много практично решение, тъй като в малкия апартамет няма предвидено място за съхранение.
Антрето е не много голямо и води до детската стая и до малка баня.
Мокрото помещение е едно и в него трябва да се събере цялото обурудване и обзавеждане за тоалетната и банята.

Цветове

Цветове

За цветовете в останалите помещения се спряхме на различни гами – всяко помещение има своя цвят и характер.
В детската стая цветовете са светли и живи, за да създават атмосфера на безгрижие и радост у малката Борислава.
В спалнята – бледо розови отенъци създават романтична атмосфера.

Цветовете имат безспорно физическо и психически влияние върху човека. Изборът на цветовете за отделните помещения не може да се направи произволно. Трябва предварително добре да сме обмислили общата цветова композиция. В нея влизат и редица други елементи – пердета, килими, цвят на мебелите и др. с които трябва да се съобразим.
Предназначението на помещението, неговите големина и изложение също така са важни фактори при избора на цветове.

Ремонт

Ремонт

Започнахме ремонта с преместването на врата межу спалнята и дневната.
В съответсвие с проекта направихме новият отвор на вратата. След това със блокчета клетъзазидахме стария. Основният проблем при едно зазиждане на какъвто и да е отвор е добрата връзка между стария зид и новия, между старата и нова мазилка. Затова и измазахме новата част от стената с мрежа, която застъпи достатъчно и от старата стена, така че да елиминираме появата на пукнатини в стената. Тук натоварването при отваряне и затваряне на вратата е по-голямо и затова мазилката се нуждае от армировка.

За такива поправки и измазване на част от вътрешни стени, на пазара се предлагат различни продукти. Решение на майстора е какво да избере.
Ние избрахме система от три продукта – грунд, мазилка и финишна шпакловка, на водещ производител.
Гипсовата мазилка е с повишена адхезия и е изключително подходяща за измазване на стени, тавани, за обръщане на страници на прозорци при смяна на дограма и др.

Третият продукт – финишната шпакловка е последната стъпка за постигане на перфектна гладка повърхност. Шпакловката е готова за употреба, с бял цвят е и е лесна за шлайфане.
След това нанесохме поправки в електрическата инсталация, като добавихме необходимото количество контакти и ключове в съответсвие с идейния проект.
Шпакловахме стените. Използвахме готова шпакловъчна смес за първа, така и за втора и трета ръка. Полага се лесно и гарантира дълготраен резултат.
За по-лесно почистване на пода в гардеробната, която ще преградим с конструкция от метални профили с гипскартон, залепихме керамични плочки.
Осигурихме и необходимата водопроводна инсталация за пералнята, която ще бъде монтирана в гардеробната.

Изградихме фигури от гипскартон на тавана в спалнята. В тях ще вградим скрито диодно осветление.
Окачените тавани от гипскартон могат да променят изцяло интериора на помещението. Комбинирани със скрито осветление те ще създадат романична атмосфера в спалнята.

Декоративен ефект

Декоративен ефект

Понякога в дома си имаме някакъв архитектурен елемент, който с малко повече фантазия и познаване на съвременните материали, бихме могли да превърнем  в уникален акцент на помещението.
Независимо какво е финалното покритие, цветовите решения в едно жилище не само определят характера на домаките, но и оказват съществено влияние върху настроението.
Цветовете създават атмосфера и съвместната им игра трябва да се планира внимателно.

Такъв елемент в това жилище е скосения таван в дневната. Този на пръв поглед дефект, ние ще превърнем в ефект, така че хем да не се набива на очи и да не тежи, хем да изглежда изключително елегантно.
Ще проследим работата на нашия майстор, който ще нанасе декоративна венецианска мазилка.
Основата за декоративните ефекти трябва да е много добре подготвена – идеално шпаклована и разбира се грундирана със специален грунд.
Грундът е специално разработен като един от компонентите на венецианската мазилка. Нанася се по стандартния начин с мече или четка върху суха и почистена основа.
Той повишава сцеплението на основата и изравнява попиваемостта й. Това е от значение за съхненето на следващите слоеве. При неравномерно изсъхване биха могли да се появят петна по повърхността.

Първи слой

Първият слой се нанася равномерно по цялата повърхност с маламашка. Нанасянето му наподобява шпакловка, само че повърхността не се изравнява а се оставят всички неравности, образувани при нанасянето на материала.
Декоративните мазилки разкриват нови възможности в интериорния дизайн. Чрез тях може да се пресъздаде атмосферата на различни епохи и стилове. Декоративните мазилки имат доста по – дълъг живот от традиционните бои и латекси. Освен това те защитават и самата повърхност от появата на влага, мухъл и други неприятни „ефекти”.

Втори слой

Крайният ефект зависи от нанесените мазки върху основата. Така че още при нанасянето един добре обучен майстор може да влияе върху крайния резултат.
Ние решихме мазилакта да остане с бял цвят, така че да бъде редно продължение на тавана, но с огледалния си ефект да създава илюзия за по-високо помещение.

Гланцирана декоративна мазилка

Гланцирана декоративна мазилка

Най – популярната декоративна мазилка е гланцираната. Чрез нея се постига ефекта на античните сгради във Венеция. Тя наподобява ефекта на мрамор. Създава се визията на старите замъци от средновековието.
Но за да може да се контролира рисунъка и ръката трябва много опит. Затова доверявайте се само на добре обучени майстори, които ще могат да изпълнят вашите желания и вижданията на дизайнерите.
Специалните съставки на материала позволяват неговото полиране до блясък само с мека кърпа и малко повече търпение.
Натискът при така наречената лустрация е по-силен.

Ако е необходимо може да се дабави и съвсем тънък слой от мазилката.

При това движение с натиск повърхността се полира с ръба на маламашката.
Това е завършващият изравняващ етап от полагането на венецианската мазилка. След изсъхване се получава мраморното звучене на повърхността.
Когато е необходима по-голяма влагоустойчивост – например в големи бани, фирмата предлага и полиращата паста. Тя е защитен продукт, представляващ вакса с восъчно полимерен състав и добавки, улесняващи нанасянето. След нанасяне на ваксата върху мазилката повърхността става устойчива на миене.

За пълно запечатване е препоръчително нанасяне и на втори слой от полиращата паста.
Така основата става гладка и лъскава и може да се мие.

Плъзгаща врата

Плъзгаща врата

Часта от спалнята, която е предназначена за гардеробна ще бъде отделена с преградна стена, изградена от гипскартон. Вътре в нея ще се плъзга и вратата на гардеробната. Тя е специално проектирана и изработена така, че да заема най-малко място.

Вратата ще се плъзга и ще се прибира в стената, окачена на горна носеща конструкция.
Ролките се фиксират върху вратата и после тя се закача на определеното и място върху носещата релса.
Естесвено необходими са и съответните настройки.

Плъзгащите се врати са едно перфектно решение за пестене на място.
Предлагат се различни решения. Ние сме ви показвали различни

Платното на вратата е изработено от специално подбрани плоскоски, с цвят който иеално се съчетава с цвета на стените.

Има различни модели плъзгащи врати. В предаването сме ви показвали няколко варианта.

Когато се налага да пестим място в жилището едно функционално решение е монтирането на плъзгаща се врата между две помещения. Системите за плъзгащи се врати се монтират бързо и лесно. Освен че могат да се вградят в щендерни стени, те могат да бъдат монтирани и пред вече съществуващи стени.

Когато имаме вече изградени стени, решението е плъзгащия механизъм да осигурява плъзгането на вратата пред стената. Тогава носещата греда  остава видима в едното от помещенията.

Отвора за плъзгащата врата се завършва с первазните рамки, които се поставят само с едно щракване.
След това може да се монтира и носещата греда на вратата.
Към нея се захваща и релсата с водещите ролки.
Те осигуряват  плавното движение на платното в двете посоки.

В предаването сме ви показвали и монтаж на плъзгаща врата между спалня и баня.
В този случай плъзгащите се врати могат да бъдат изработени от ПВЦ или от алуминий. Но разбира се по-качественото изпълнение е с пластмасови профили.
Първо се монтира така наречената каса на врата – това е една П-образна рамка, която трябва добре да се нивелира преди фиксирането й.
Крилото се поставя първо в горния водач, след което ролковите носачи лягат върху долната алуминиева релса. Този тип конструкция на плъзгащите врати осигурява голяма плавност и стабилност на движението. Използването на алумининиева релса вградена в долния профил намалява значително износването при експлоатация на вратата.

Вариантите за стъклопакет са различни – тук ние монтирахме стъклопакет огледало-огледало. Т.е. и от към спалнята и откъм банята има огледало.
На плъзгащите се врати обикновено се монтира система за заключване Click-Lock. Тя е много удобна и лесна за ползване. Отключването и заключването стават с едно движение, но само от едната страна.
За уплътняване на вратата към стената се използват т.н. четки. Това уплътняване не осигурява идеална звуко и топлоизолация и по-често се използва за вътрешни преграждания.

Ремонт на баня

Ремонт на баня

Наложи се да обърнем отварянето на вратата, която по принцип в баня и тоалетна се отваря навътре.
Но за да осигурим място се наложи тя да се отваря навън.
Вградено тоалетно казанче, мивка със шкаф и душ панел – напълно достатъчно обзавеждане за една баня.
За всичко сме намерили място.

Плочките са в контрастиращи цветове – черно и бяло. Това ще разнообрази банята и ще разшири визуално пространството.
Монотонни и еднакви цветове биха довели до възприемането на банята като една малка кутийка. А редуването на бели и черни линии очератва отделните зони.
Над мивката ще вградим огледало – в цялата ниша, която се оформя над нея. Това допълнително ще разшири банята.
В окачения таван ще вградим лунички.