Вградени батерии и тоалетни казанчета

В предаването днес ще ви представим някои новости при вградените батерии, смесители и вградени тоалетни казанчета.Вградени батерии и тоалетни казанчета

Вградени батерии и тоалетни казанчета

В предаването днес ще ви представим някои новости при вградените смесители и структурите за конзолни тоалетни чинии.
Тенденциите в оборудването и обзавеждането на бани налагат все по-често използването на вградени смесители, а вградените структури за тоалетните казанчета вече започват да изместват традиционните моноблокове и стоящи тоалетни чинии.
В ремонта, който предстои да проследите в няколко предавания, нашето основно предизвикателство са баните.

Ремонт на баня

Ремонт на баня

За да осигурим две бани с нормални размери, както иска и Катя.
Елиминирахме част от стените.
Взехме част от тясното пространство на дрешника, като остана достатъчно място за гардероб и пералня.
Така разширихме пространството за банята и осигурихме място за  вана.

Усвоихме и част от бившата малка тоалетна и така вече има достатъчно място за голяма душ кабина.
Остана и място за един малък вграден гардероб.

Така само с преместването на две стени решихме един от основните проблеми в това жилище.

Тухли Wienerberger

Тухли Wienerberger

В миналото предаване ви показахме началото на ремонта – започнахме с премахването на някои от стените, които ограничаваха банята и тоалетната до две не многоголеми, тесни и нефункционални помещения.
Новите стени иззидахме с голямоформатни керамични тухли с вертикални кухини.

Има няколко варианта за избор на материали за изграждането на новите сртени. Добре еда се отчетат всички предимства на един или друг материал.
Ние избрахме голямоформатните тухли защото с тях се зида по-бързо, отколкото с обикновените тухли четворки, пести се зидарски разтвор, а в последствие се пести от мазилката, тъй като стените са равни и добре нивелирани.
Затова след това бързо се справихме и с измазването и шпакловането на стените. Използвахме система от три продукта – грунд, мазилка и финишна шпакловка. Резултатът е една идеално гладка стена със здрава гипсова мазилка.
А сега продължаваме с баните, защото имаме още много работа в тях.

Вградено тоалетно казанче

Вградено тоалетно казанче

И в двете бани ще монтираме вградени структури за конзолни тоалетни чинии.
Затова стената между двете бани изградихме с гипскартонена конструкция.
Така в нея безпроблемно ще вградим едната структура.
За по-голяма стабилност стената е изградена с двуслоен гипскартон – като в бани е задължително вторият слой да е влагоустойчив, допълнително обработен срещу проникване на влага.

От другата страна, там където бяха затворени тръбите за водопроводната и канализационната инсталации, първо направихме малък отвор, за да проверим дали случайно има затворено зад гипскартона пространство, което можем да усвоим. Оказа се, че и от там можем да спечелим около 30-40 сантиметра.

Наложи да отворим всички куфари, изградени от гипскартон, по време на строежа, за да проверим колко ненужно пространство има заградено зад пласта гипскартон. Наложи да ги направим отново, но поне разщирихме пространството. А в новите жилища, където то е ограничено, всеки квадратен сантиметър е важен за оползотворяването му при проектирането.

Ремонт на баня 1

Ремонт на баня 1

Едната баня проектирахме така, че тя да  бъде банята за ежедневно ползване. Затова и в нея ще направим душкабина. Ще бъде оборудвана с тоалетна чиния с бидетна структура, което означава, че чинията съчетава освен основната функция и функцията на биде, което е изключително удобно за нашите не много големи бани, където няма място отделно за тоалетна чиния и отделно за биде.
Чинията ще бъде захранена и водата ще се пуска от вградена батерия, за която ще ви разкажем по-подробно след малко.
Най-близо до вратата ще бъде разположена мивката с вградено огледало, а на отсрещната стена ще монтираме шкаф.

Ремонт на баня 2

Ремонт на баня 2

Във втората баня ще монтираме вана. Отнова ще се възползваме от възможностти, които дава конзолната тоалетна чиния с бидетна структура.
Мивка от същата серия и шкаф за най-необходимите неща за банята.
Бнята не е само функционално необходимо пространство.

Прекарваме все повече време там и ни се иска банята да прилича на останалото жизнено пространство.
Но не винаги удоволствието се крие в прекарването на дълги часове в банята. Нужни са добри, интелигентни и практични решения, които да създават удобство, лекота на ползване и функционалност.

Линейни сифони за баня

Линейни сифони за баня

Много важно при проектирането на банята е да се осигури добро отводняване. Има различни решения и при избор на сифон трябва да се ръководите от очакваното количество вода, което трябва да се оттича през подовия сифон.
За двете бани нашето решение е различно, тъй като те трябва да се отводняват по различен начин.
VO
В банята, където ще монтираме ваната и няма да има голямо количество вода, което да изтича през подовия сифон, избрахме рогов сифон с клапа.
Тази клапа ще се затваря, когато водата в сифона намалее и има вероятност за вкарване оттам на миризми.

За банята с душ кабината се нуждаем от добро отводняване.
За целта предложихме на нашите домакини изключително добро решение – линеен подов сифон.

Линейното отводняване от неръждаема стомана е не само елегантно решение, но и лесно за изпълнение.
Първата стъпка при монтажа е фиксирането на сифона към недовършената подова структура посредством регулируеми крачета.
Регулируемите крака позволяват хоризонталното и вертикално регулиране.
След това душ канала се свързва с канализационната система посредством изходна ПеВеЦе тръба.

Монтажът на линейните сифони трябва да бъде прецизен, за да изпълнява при експлоатацията си безпроблемно своята функция.

Наклонът на отводнителните тръби трябва е да е 1,5 градуса. Този наклон ще определи и дебелината на замазката.

Трябва да се предвиди достатъчно разстояние, за да може добре да се положи хидроизолацията и след това и съответното подово покритие.
Изключително важен е наклонът, който трябва да води цялата вода от банята към този сифон.

Водопровод

Водопровод

В баните се наложи преработка и на водопровода, тъй като имахме съвсем нов проект, за изпълнението на който трябваше нашите майстори да прокарат тръби и да осигурят добро отводняване на баните.
Водопроводът изградихме с полипропиленови тръби.

Тръбите от полипропилен са много гладки и поради това по техните стени не се образуват никакви отлагания от котлен камък, а хидравличното им съпротивление е малко, и  при дълъг тръбопровод падът на налягането на водата ще бъде малък.

Водомерите за отчитане на потреблението са разположени в дневната. Тук също се наложи преработка, защото на висичината , на която са оставени първоначално, те попадат точно в средата на гърба на кухненския плот. Това освен че е не е естетически издържано, ще затрудни изработката на гърба на кухненския плот, който предвиждаме да е от технически камък и няма смисъл да се правят допълнителни отвори в него.

Полипропиленът е лош проводник на топлината, поради което произведените от него тръби имат добра топлоизолация. Топлинните загуби от тях са малки, а когато през тръбите протича студена вода, по повърхността им не се образува характерното за стоманените тръбопроводи оросяване вследствие кондензация на водните пари. Предимство на полипропиленовите тръби (поради еластичността и гладкостта им) е и значително по-малкият шум, който се излъчва от протичащата вода. Тези тръби имат висока якост на удар, включително и при температури –10 °С, а друго тяхно положително качество е че са и са леки.
За битови инсталации най-често се използват тръби с външен диаметър 20, 25 и 30 милиметра.

За захранването на вградено казанче, което е с минимални размери и може да се монтира и в много тесни пространства, задължително се използва твърда връзка. Често срещана е грешката за захранване на водосъдържателя на вградено казанче с мека връзка. Това би довело до нежелани последствия. Но когато връзката е твърда няма никакви предпоставки за аварии.

Вградени батерии

Вградени батерии

Преди монтажа на вградените батерии, нашите майстори внимателно се запознаха с техния начин на монтаж.

Универсалното базово устройство за вграждане е изключително гъвкаво и лесно може да бъде адаптирано към всякакъв вид инсталация.
Функционалната част пък може да бъде както за едноръкохваткови, така и за термостатни смесители.

Отворите за за присъединяване към водопроводната инсталация са разположени така, че да са максимално достъпни при работа и позволяват присъединяването на всякакви видове тръби. Не се налага използването на удължител.

Регулируемите монтажни крачета осигуряват лесен монтаж и настройка на необходимата дълбочина.

Базовото устройство може да бъде монтирано вътре в стена.
Може да бъде инсталирано и към стена на различна дълбочина – директно присъединяване към стената и гипскартон и когатото е необходима по-голяма дълбочина – чрез регулируемите монтажни крачета.

Монтажът може да се извърши и с специална монтажна рама или директно към гипскартона чрез монтажните крачета.

Основно предимство на вградените смесители на фирмата производител е херметичността на инсталацията. Тя е 100% гарантирана от три основни елемента.

Външно уплътняване е осигурено от херметизиращата яка от специална фибърна материя, която предотвратява проникването на вода между плочките и корпуса на смесителя, инсталиран в стената.
Фирмата производител е помислила и за вътрешното уплътняване. Каучукова вложка и допълнителни елементи около отворите за присъединяване  към водопровода предотвратяват попадането на вода от модула към стената.

Рамката за присъединяване, произведена по специална технология, позволява уплътнителните елементи да са неотделима част от твърдата основа. Така се гарантира правилно позиционирене на уплътнителите при монтаж.

Инсталирането е лесно и може да бъде обяснено в няколко стъпки:
Комплект 1 се фиксира и се свързва към тръбите
Херметизиращата яка се поставя върху готовата стена
Промива се водопроводната система
Частта от кутията, която се подава от стената се изрязва на нивото на плочките.
Монтира се функционалната част от външния комплект.
Фиксира се поддържащата рамка на декоративните елементи.
Монтират се декоративнит еелементи.

За разлика от други вградени смесители, концепцията изи бокс, която ви представяме, непрекъснато се развива и предствлява универсално решение за вграждане на бъдещето и може да се комбинира с над 30 различни смесители за максимална гъвкавост.

Към универсалното базово устройство магат да бъдат монтирани различни фунционални устройства - както термостатен смесител, така и смесител за вана/душ или само смесител за душ.
А от своя страна функционалното устройство за вграждане може да се комбинира с над 30 различни декоративни части в зависимост от избрания дизайн.