Ремонт в малък тухлен апартамент

  Ще ви покажем ремонт в малък тухлен апартамен в кооперация, строена през 60-те години на миналия век. Тухлените апартаменти, строени през тези години са известни с наименованието стара тухла.   Ремонт

Ремонт

 

Днес ще започнем поредната нова мисия в предаването. Ще ви покажем ремонт в малък тухлен апартамен в кооперация, строена през 60-те години на миналия век. Тухлените апартаменти, строени през тези години са известни с наименованието стара тухла. 

Показвали сме ви ремонти в различни домове – в така нареченото ново строителство или в панелни жилища, във високите блокове едроплощен куфраж.

Всеки един от тях си има своите особености.

 

Разпределение

Разпределение

 

Апартаментът, който са купили наскоро, се състои от две стаи, дневна с кухня и едно мокро помещение. Едната стая ще бъде детска, а другата родителската спалня. В спалнята се влиза през дневната. Тя е с размери, които позволяват преграждането на част от нея за гардеробна. Това е едно много практично решение, тъй като в малкия апартамет няма предвидено място за съхранение. 

Антрето е не много голямо и води до детската стая и до малка баня.

Мокрото помещение е едно и в него трябва да се събере цялото обурудване и обзавеждане за тоалетната и банята.

 

Ел. инсталация

Ел. инсталация

 

Тук също се наложи преработка на електрическата инсталация и прокарване на нови кабели. 

В банята освен кабели за осветлението, прокарахме и кабели за захранване на  озвучителни колони.

 

Задачата на eлектрическата инсталция е не само да осигури електричество в жилището. Тя трябва да отговаря на идейния проект, за да не се налага да се спъвате в допълнителните разклонители и  кабели по пода. A сигурността при експлоатацията е от първостепенно значение.

 

Ремонт спалня

Ремонт спалня

 

Часта от спалнята, която е предназначена за гардеробна ще бъде отделена с преградна стена, изградена от гипскартон. Вътре в нея монтирахме плъзгаща се врата. Тя е специално проектирана и изработена така, че да заема най-малко място.

Понякога в дома си имаме някакъв архитектурен елемент, който с малко повече фантазия и познаване на съвременните материали, бихме могли да превърнем  в уникален акцент на помещението.

Такъв елемент в това жилище е скосения таван в дневната. Този на пръв поглед дефект, ние превърнахме в ефект, така че хем да не се набива на очи и да не тежи, хем да изглежда изключително елегантно.

Нашият майстор положи бяла венецианска мазилка. 

 

Крайният ефект зависи от нанесените мазки върху основата. Така че още при нанасянето един добре обучен майстор може да влияе върху крайния резултат.

Ние решихме мазилката да остане с бял цвят, така че да бъде едно продължение на тавана и с огледалния си ефект да създава илюзия за по-високо помещение.

В антрето положихме друг декоративен ефект. Той е едно иновационно решение на производителя. Ефектът се възприема не само визуално но и при допир -  създава приятно усещане сякаш докосваш мек плат. Затова за  този ефект се използва определението – “цветове за докосване”.

 

Характерно при ремонта на панелните жилища

Характерно при ремонта на панелните жилища

 

Основните трудности идват при прокарването на новите инсталации – електрическа и ВиК.

Нормално е, електрическа инсталация, изграждана преди повече от 15-20 и 30 години да не отговаря на съвременните изисквания. В таблото има 3-4 бушона, без дефектнотокови защити, а контактите са единични и много малко наброй. Затова се налага е проточването на удължители, разклонители и какви ли не кабели по пода.

Прокарването на новата инсталация в такъв тип жилище е свързано с изкопаване на много метри канали в бетоновите плочи. 

 

При ремонт на електрически инсталации в стари тухлени апартаменти имаме две възможности. 

Когато мазилката е достатъчно здрава, новите канали за кабелите могат да бъдат изкопани в нея и след това замазани.

Но когато имаме т.н. изветряла мазилка едно от решенията е да се направи предстенна обшивка с гипскартон и всички кабели да минат зад нея. Така си спестяваме копаенето и замазването на канали, получаваме едни идеално равни и прави стени.

 

Въпреки, че в новите жилища имаме вече изградена инсталация, която би трябвало да съответства на новите изисквания, налага се отново сериозна преработка и копаене на канали.

Естесвено количеството на кабелите зависи и от желанията на собствениците.

В миналото предаване ви показахме цели магистрали от кабели, които вървят от всяка стая и през коридора за да достигнат всички до там, където е нужно.

Гледката на разкъртените стени не е много приятна, но друг начин няма.

За да се лишим от  проснатите кабели по пода, трябва много добре да е планирана електрическата инсталация – с достатъчно контакти и ключове

Съвременните електроинсталационни системи отдавна не осигуряват само комплекни и многофункционални решения за електроснабдяване на жилищните площи. Актуалните изисквания към тях включват гарантирана енергийна ефективност и безопасност при употреба, и не на последно място максимален комфорт за крайните потребители.

 

При изграждането на водопроводната система в панелните жилища също се налага къртене в бетона. Единсвеното спасение е предстенната обшивка, но когато става въпрос за малките бани в нашите жилища и 5 сантиметра са от значение. Затова в повечето случаи решението е – разбиване.

 

Фигури от гипскартон

Фигури от гипскартон

 

Изградихме фигури от гипскартон на тавана в спалнята. В тях ще вградим скрито диодно осветление.

Окачените тавани от гипскартон могат да променят изцяло интериора на помещението. Комбинирани със скрито осветление те ще създадат романична атмосфера в спалнята.

За по-лесно почистване на пода в гардеробната залепихме керамични плочки.

Осигурихме и необходимата водопроводна инсталация за пералнята, която ще бъде монтирана в гардеробната.

 

След това шпакловахме и боядисахме стените. Всяко помещение има своя цвят и характер.

В детската стая цветовете са светли и живи, за да създават атмосфера на безгрижие и радост у малката Борислава.

В спалнята – бледо розови отенъци създават романтична атмосфера.

В дневната топли и спокойни цветове.

 

Ремонт антре

Ремонт антре

 

Антрето е тясно и беше пояти задължително и тук да монтираме оледало, за да разширява визулано тясното пространство.

И решихме огледалото да е по цялата височинана стената.

Трудно се носи такова огледало пет еатажа по стълбите, но усилията си струваха.

С това огледало антрето изглежда два пъти по-широко.

 

Водопровод

Водопровод

 

За изграждането на водопровода отново ще  използваме иновативната английска система от полибутенови тръби. Работата и осъществяването на връзките между отделните елементи при тази система е бърза, а самите връзки са изключително надеждни.

 

Инсталирана веднъж системата предлага големи предимства пред традиционните системи - не се образува котлен камък, не ръждясва, дори и тръбите за топлата вода са хладни при докосване. 

 

За качествения монтаж и експлоатация е необходимо използването и на препоръчаните от производителя инструменти за рязане и разглобяване. За сглобяване не се използват инструменти – отрязвате с ножиците, вкарвате укрепващата гилза и натискате. Това е – надеждната връзка е осъществена.

Производителят предлага 50 годишна гаранция за всички тръби и фитинги.

Ремонта в банята е една от най-важните ремонтни дейности в нашия дом. Дейността по всеки основен ремонт на баня включва пълен комплекс от решения, първото сред които е изграждането на добре планиран водопровод и канализация.

Има няколко основни момента, които се следят при изграждането на водопроводната инсталация – изводите за захранването на отделните мивки и уреди трябва да са на определени разстаяния от пода. Това с особена сила важи при захранването на мивките, тоалетните казанчета или ваните в баните. Точното изкарване на изводите ще гарантира и безпроблемен монтаж на санитарното оборудване.

 

Монтаж на вградено казанче

Монтаж на вградено казанче

 

След изграждането  на ВиК инсталацията с иновативната английска система продължаваме с монтажа на структурите на вградените казанчета. 

 

Вградените тоалетни казанчета с окачени тоалетни чинии навлизат все по-широко и на нашия пазар. Потребителите осъзнават техните предимства. Не можем да си представим вече една модерна баня без вградено тоалетно казанче и висяща тоалетна чиния. Освен изчистения дизайн, те са по-хигиенични и по удобни за почистване.

 

Повечето от частите са предварително сглобени. Стенните стойки и изпускателните тръби са монтирани по време на призводствения процес, което елиминира риска от грешки при монтиране и намалява времето за инсталиране.

Вграденото казанче, което монтираме, се характеризира със солидна конструкция, базирана на стоманена, 35 милиметрова рамка от квадратни профили. Всеки компонент от рамката е покрит двустранно с антикорозионен слой и е прахово боядисан.

 

Широчината на вграденото казанче е 40 см.

При монтажа,  височината на вграденото казанче може да се регулира до 20 см.

Стойките за стена и регулируемите отходни тръби са предварително сглобени, което елиминира риска от грешки при монтиране.  намалява времето за инсталиране.

Регулируемите стойки за стена позволяват монтирането на вграденото казанче и в ъгъл.

 

Допълнителна кухина във вграденото казанче осигурява лесен достъп до резервоара с вода по време на монтиране. 

Ограничителите за височина автоматично застопоряват вграденото казанче и го поддържат на необходимата височина. Това позволява монтирането да се извършва и само от един човек.

Здравият впускателенклапан позволява бързо, точно и безшумно пълнене на вграденото казанче с вода, което осигурява комфорт при употреба.

Вграденото казанче,  което ви показваме има 10 – годишна гаранция.

 

Ремонт баня

Ремонт баня

 

Наложи се да обърнем отварянето на вратата, която по принцип в баня и тоалетна се отваря навътре. Но тук разположението на мебелите и тясното пространство ни принуди да нарушим правилото.

Плочките са в контрастиращи цветове – черно и бяло. Това ще разнообрази банята и ще разшири визуално пространството.

Монотонни и еднакви цветове биха довели до възприемането на банята като една малка кутийка. А редуването на бели и черни линии очератва отделните зони.

Над мивката в цялата ниша, която се оформя над нея вградихме огледало.

 

Естесвено то е направено по поръчка. Вградените огледала са елегантно решение за всяка баня. Те се изработват по поръчка. Така ще сте сигурни, че огледалото точно ще пасне в отделенеото му пространство, тъй като фирмата -производител след като поеме поръчката изпраща свои служители, които взимат  точните  размери, а след това монтират професионално огледалата.

Тъй като банята е малка и без прозорец, за да се избегне изпотяването на огледалото на гърба му е залепена специална подгравяща лента. 

 

Изравняване на пода

Изравняване на пода

 

Обикновено след отстраняването на старите настилки се установява колко неравен е пода. 

Старият начин на монтаж на паркети с наличието на дървена скара, може да позволи известно нивелиране. 

Но всички съвременни подови настилки изискват идеално равни и понякога и гладки основи.

 

След премахването на паркета нивото на стаите  падна с около 10-12 сантиметра.

За да изравним нивото в целия апартамент се налага запълване на тези сантиметри.

Има няколко начина за това. 

Преди замазката като първи слой  положихме плочи от екструдиран полистирен. Така няма да има твърде голямо допълнително натоварване на плочата. А пък са известни топлоизолационните качества на полистирена – така той  ще се осигури известна изолация на пода.

След фиксирането на плочите върху тях направихме армирана пясъчно циментова замазка. След изсъхването и можем да редим и паркета.

 

Кърти, Чисти, Извозва

Кърти, Чисти, Извозва

 

Както виждате и тук първа трябва да влезе бригата по разчистването.

 

Паркетът трябва да се премахне изцяло. Тук той е реден върху дървена скара. За съжаление няма да можем да запазим този паркет, тъй като времето е оставило своя незаличим отпечатък върху него.

Разчистването на паркета ще доведе до падане на нивото на двете помещения с около 7 до 10 сантиметра.

 

За да изравним нивото в коридора, кухнята, дневната и банята  ще трябва да направим пясъчно циментова замазка. Но това малко по-късно.

 

Момчетата премахнаха всички плочки в банята и кухнята и всички стари шкафове в кухнята.

Пълното разчистване и почистване е задължително преди да започнат  ремотните работи.

Това позволява да се определи колко точно трябва да бъде дебелината на замазката и има нужда от по-сериозно иравняване на стените и какво е общото състояние на обекта.

 

До сега не сме ремонтирали жилище, което да не се нуждае от тотално изправяне на стените.

Дори при машинното измазване на стените в новите жилища не се постига достатъчно задоволителен резултат.

 

Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

 

Както говорихме и в началото на предаването новите и съвременни изискавания за  безопастност налагат цялостна подмяна на старите електрически инсталации, тъй като те по никакъв начин не отговарят на тези изисквания.

 

Всяка работа с електрически уреди и съоръжения е потенциално опасна. Старите електрически инсталации по никакъв начин не отговарят на нормативните изисквания за безопастност. Таблото е с няколко бушона, които няма да поемат натоварванията от съвременните електроуреди.

 

Освен това съвременният начин на живот с изобилието от електрически уреди, изискват едно по-различно разпределение на така наречените токови кръгове.

Когато се проектира една електрическа инсталация, освен че трябва да отговаря на архитектурния проект, тя трябва да осигурява максимално удобство, функционалност и безопастност.

 

Част от кабелите ще останат под замазката, която предстои да направим. Това разбира се улеснява работата защото се избягва къртенето.

 

Дограма

Дограма

 

За комфорта в жилището важна роля играе и дограмата.

Старата дървена дограма осигурява достатъчно добър въздухообмен и в повечето случаи не позволява образуването на конденз по стъклата.

Но загубата на енергия през тях е около 25% .

 

Затова всеки ремонт включва и подмяна на старите дървени прозорци с нови, изработени от PVC или дърво профили с двойни или тройни стъклопакети.

При поръчката на дограма трябва да се вземат под внимание различни фактори – изложение на помещението, местоположение и съответно желанието на собствениците.

Не на последно място е и естетическия вид на дограмата.  

Много важно условие за доброто функциониране на дограмата е използвания обков.

Качественият обков гарантира безпроблемно и надеждно отваряне и затваряне на прoзорците в продължение на години.

 

При избора на дограма се съобразявайте с всеки детайл.

Броят на камерите оказва влияние главно върху топлоизолационни качества на дограмата. Но все пак рамките на прозорците са една малка част от цялата повърхност. По-голямата площ се пада на стъклопакета. 

Увеличаването на камерите на стъклопакета пък оказват главно влияние върху шумоизолацита, тъй като при преминаванто си през повече на брой стъкла звуковите вълни се пречупват и губят от своята сила.

Предлагат се различни цветове на профилите, които успешно да се съчетаят с останалото обзавеждане.

 

Често се чува израза – смених си дограмата и започна образуването на мухъл. Не дограмата е виновна за мухъла и плесените. Причината е наличието на влага и хранителна среда.

Затова не се притеснявайте зимата да отваряте прозорците по-често и за кратко време.

Това ще осигури обмен на въздуха и ще възпрепядства образуването на конденз по стъклата и стените.

Когато стаите не се отопляват равномерно през зимата също има предпоставки за образуване на мухъл и влагата кондензира върху студените стени.

 

Ремонт в тухлен апартамент

Ремонт в тухлен апартамент

 

Тук задачата ни отново не е лесна – трябва да ремонтираме банята и двете помещения – едното е кухня, а другото дневна. Апартаментът е преграждан след съдебни спорове и затова пространствата не са много големи.

 

От входната врата се влиза в малко атре. Банята е новото помещение, което е изграждано след разделянето на две на по-голямото жилище. 

След това в дясно се влиза в кухнята и в дневната.