Декорация и боядисване на стени – начини на нанасяне

  Когато говорим за декорация най-често това се прави с интериорни бои. В предишно предаване ви показахме началото на ремонта в един малък тухлен апартамент. Сега предстои и боядисването на стените.   Боядисване

Боядисване

 

Тъй като в апартамента, който ремомонтираме не влиза много светлина, особено през лятото, когато дърветата навън са покрити с листа, тук цвета на боята е светъл и така ще отразява и малкото слънчеви лъчи, които достигат да стаите.

 

С един не много скъп инструмент може да отсечете ъглите при смяна на цвета на боята. 

Той е особено полезен при отсичането на таваните, тъ като те в повечето случаи се боядисват с различна боя от тази на стените и най-често тя е бяла.

Така тавана не натежава и помещението изглежда по-високо. Ако боята на тавана е по-тъмна, помещението ще изглежда по-ниско. 

Преди да се започне с нанасянето на втория слой, първият трябва да изсъхне, а това зависи не само от боята но и от атмосферните условия.

 

Качественото боядисване зависи и от използваните инструменти.

Спомнете си каква е разликата в повърхностния слой, при използването на различни мечета за нанасяне на боята – късокосместо и дългокосместо мече.

 

Избор на цветове

Избор на цветове

 

Всички тези параметри, за които говорихме докато нашите майстори боядисваха трябва да са отбелязани на опаковките на боите, предлагани в нашите магазини. Следете за тези показатели когато избирате продуктите. Определението качествена или некачествена боя е не само неточно но и не съдържа в себе си никаква информация. Зад това определение трябва да стоят точни цифри. 

 

И докато качеството на боята се определя с точни цифри, цветовият избор е изцяло субективен и зависи от вашия вкус и предпочитания. Оцветяването по каталог гарантира многообразие от цветове и възможност за различни цветови комбинации. Правилният избор е много важен и оказва влияние върху цялостната атмосфера в стаята и дома и може визуално да промени помещението. 

 

Декорацията на стените

Декорацията на стените

 

Здравейте приятели, каквото и да правим в един ремонт, накрая неминуемо стигаме до един основен въпрос – декорацията на стените. 

А когато говорим за декорация най-често това се прави с интериорни бои.

В предишно предаване ви показахме началото на ремонта в един малък тухлен апартамент. Сега предстои и боядисването на стените. 

 

Какво означава качествена боя?

Какво означава качествена боя?

 

На пазара се предлагат различни бои на различни производители с различни цени. Понякога е трудно за обикновения потребител да избере оптимален вариант. Стандартният отговор на въпроса защо една боя е по-скъпа от друга е – тя е по-качествена. Но какво се крие зад този обобщен термин “по-качествена”?

 

Основните качествени показатели, по които се оценяват интериорните  боите са 4 и те са описани в специален стандарт, валиден за страните членки на Европейския съюз.

Първият показател е сила на покриване на боята.  Този показател е съизмерим с така наречената разходна норма, която производителите са задължени да отбелязват на опаковките на своите продукти. Разходната норма представлява количеството боя, необходима за покриването на един квадратен метър съответно при една или две ръце. 

 

Как би могло това да бъде доказано. В европейския стандарт се посочва, че покриваемостта се проверява с нанасяне на боята върху повърхност с бели и черни квадрати. Нанасят се препоръчаните слоеве съобразно разходната норма и се преценява дали покриваемостта е добра и дали съответства на отбелязаното на опаковката.

 

Вторият показател е степента на гланц. Той се измерва в проценти и задължително трябва да бъде отбелязан върху етикета.

Третият показател е устойчивостта на мокро миене. Този показател придобива все по-голямо значение при избора на бои, особено в западна Европа, където качествения труд на бояджиите е доста скъп и хората предпочитат да боядисват с бои, които могат да се мият, отколкото да пребоядисват стените често. Това спестява средства. 

 

Този показател разделя боите на класове, като най-високият е едно, а най-ниският – пет. Тези класове определят дебелината на отнемания слой боя при определен брой цикъла на мокро миене. Отнетият слой се измерва в микрони.

Четвъртият показател определя размера на частиците в боята. За интериорните бои той е под 100 микрона. Това е един важен показател, тъй като след определено натрупване на боя по стените всички слоеве трябва да се отстранят. В противен случай на места слоевете се отлепват и боядисването става ако не невъзможно, то некачествено.

 

Грундиране

Грундиране

Преди боядисване е задължително стените да бъдат грундирани с подходящ грунд. Това осигурява еднаква попиваемост на стените и намален разход на материал. Нека си припомним демонстрацията, която сме правили за да докажем значението на грундирането.

Изравняване на стената

Изравняване на стената

 

На едната стена в дневната имаше вградена библиотека. До последния момент не бяхме решили какво ще правим с нея, но накрая решихме, че така нишата е доста задължаваща и стената е по-добре да бъде права без чупки. За да я  изравним, в нишата направихме щендерна стена, с профили през 30 см за да осигурим евентуално закачане на някакви етажерки или други мебели.

Фигирахме и шпакловахме гипскартона.

Сега вече сме готови за боядисването.

 

Избор на боя

Избор на боя

 

Изборът на интериорна боя е в зависимост от предназначението на помещението, предпочитанията на домакините и техния начин на живот. Ако всичко това е съобразено, всеки престой в помещението ще бъде едно удоволствие и почивка.

Цветът на стената изглежда различен при различна светлина – дневна, жълта или неонова. Цветовете могат да променят визуално размера и формата на стаята – светлите цветове я правят да изглежда по-голяма а тъмните – по-малка. 

Но в крайна сметка вие избирате в какви цветове  да бъде боядисан вашият дом.

 

Избор на боя може да го направите по каталог в реномираните магазини. Компютърна програма контролира дозирането на различните оцветители за точно получаване на избрания цвят.

 

Когато избирате цвят за вашия дом или офис трябва да съобразите две неща. Едното от тях е количеството светлина, което влиза в съответната стая, а второто се състои в преценка на визуалния обем, който искате да придадете на помещението.

Ако помещението е добре осветено, можете да боядисате стените и в по-студени цветове, ако стаята обаче е тъмна и не толкова просторна, много важно за добрия й вид е да изберете топли цветове, които да я „отворят“. 

И като извод бих могъл да обобщя - необходимите условия за едно качествено боядисване на стени могат да бъдат сведени до: правилно подбран вид боя, добър избор на „мече“, прецизно грундиране.

 

Шпакловане

Шпакловане

 

Когато финалното покритие на стените е предвидено по проект да бъде интериорна боя или тапети, те се нуждаят от добро изравняване. Като финален етап от това изравняване е финишната шпакловка. 

Нашите майстори използват готови  шпакловъчни смеси, които осигуряват отличен резултат - изсъхват бързо и гарантират удобно нанасяне и лесно шлифоване.

 

Те се отличават  с висока пластичност и белота. Съставите, на основата на гипс и различни полимери и добавки, днес са много разпространени. 

Финишните шпакловки се нанасят на много тънък слой – до 2 мм. Те създават идеално гладка повърхност.

Много важно условие за добрия резултат при шпакловането е използването на чисти инструменти. Всяко замърсяване затруднява работата и прави невъзможно постигането на качествен резултат.

Не пренебрегвайте състоянието на инструментите, когато се подготвяте за нанасяне на шпакловки, каквоито и да са те. 

 

За да не се получават нежелателни ефекти, е добре довършителните работи да се извършват по предварително изготвен проект, в който са заложени вида и марката на материалите, както и последователността и технологията на операциите от снемането на старото покритие до завършването на финишния слой. Разходите зависят от състоянието на стените и изискванията на клиента. При стандартна работа разходните норми на материала, указани от производителя, съответстват на действителните.