Преградни стени, гардеробна стая, вграден гардероб

  При ремонтите, които извършваме много често се налага да мислим за преграждане на помещения, да премахваме едни стени и да изграждаме нови. При изменение на функцията на отделните помещения, стените могат лесно и без значителни допълнителни разходи да променят своята конфигурация.  Преграждане на помещения

Преграждане на помещения

 

При ремонтите, които извършваме много често се налага да мислим за преграждане на помещения, да премахваме едни стени и да изграждаме нови.

При изменение на функцията на отделните помещения, стените могат лесно и без значителни допълнителни разходи да променят своята конфигурация.

Днес в предаването ще се опитаме да сме ви максимално полезни с няколко примера за изграждане на стени и преграждане на помещения с цел да се оформат нови или пък да обособят различни зони с нови частични прегради.

 

Представяме ви един апартамент, който е типичен пример за неефективно използване на пространството. В нашата страна представите за размери на масовите жилища са около 80 кв. м, а височината варира от 2, 50 м в новите жилищни кооперации до максимум 3 м в по-старите. 

 

Но когато част от това ограничено пространство се губи в дълги и използвани само за преминаване коридори трябва да се помисли за нещо по-различно, с повече отворени пространства.

От входната врата се влиза в антрето, което не е много широко и осигурява достъп до баня и отделно до тоалетна, но няма много място за друго обзавеждане.

Площта е  разделена с прави стени на няколко стаи, в които се влиза през дълги, тъмни и тесни коридори, а помещението, предназначено за дневна  не е достатъчно голямо, за  да бъде едновременно кухня и трапезария и дневна.

Стаите са  дълги и тесни, което затруднява рационалното използване на пространството. 

 

Преградна стена от гипскартон

Преградна стена от гипскартон

 

След като премахнахме част стените, между едната спалня и дневната трябваше да се изгради нова, като по проект тя е под определен ъгъл спрямо съществуващата. 

За изграждане на вътрешна преградна стена има няколко начина. Всеки един от тях има своите предимства. В различните ситуации могат да се намерят и известни недостатъци на възможните начини за работа. Крайната цена също играе роля при конкретния избор. 

 

Лека преградна стена от гипскартонени плоскости беше нашето решение за отделянето на спалнята от дневната и за преграждането на сервизното помещение.

Няма друг метод, който да позволява толкова бързо строителство, при това без да се внася влага и да се замърсяват помещенията. Няма друг строителен материал, с който да се получават напълно готови за боядисване гладки стени, без да са необходими каквито и да било мазилки, а в повечето случаи и цялостни шпакловки. Няма друга конструкция, която да е толкова лека и да натоварва минимално подовата конструкция и основите на сградата. 

Към всичко това може да се добави още, че с леки преградни стени значително по-лесно, бързо и евтино може да се постигнат изискванията за шумоизолация и топлоизолация.

 

Дебелината на стената, и широчината на металните профили, се определя според конкретните изисквания за осигуряване на необходимата звукоизолация, а стената трябва да съответства и на нормите за пожаробезопасност.

С броя на слоевете нараства механичната устойчивост на конструкцията, подобрява се нейната звукоизолираща способност и пожароустойчивост.

Първоначално се монтират плочите от едната страна на стената, след това се прокарват кабелите на електрическата и другите инсталации. Леките преградни стени от гипскартон изключително уллесняват прокарването на инсталациите, като всички кабели минават в пространствотоо между пластовете картон. 

 

Ако е необходимо да се се осигури и звукоизолация пространството между вертикалните профили се запълва с минерална вата.

 

В разработения проект преобладават правите линии и многоъгълни форми, които подчертават отделните зони и  придават на интериора едно уникално звучене.

Обединеното пространство на кухня, трапезария и дневна дава усещане за повече простор и светлина в жилището. Така с методите на сухото строителство успяхме да постигнем повече използваемо простаранство и по-функционално разпределение.

 

Вграден гардероб

Вграден гардероб

 

При друг един ремонт, трябваше отново да се реши проблем с дълъг и не много широк коридор. А в голямото помещение, предназначено за дневна, кухня и трапезария, трябваше да отделим кухята не само като зона но и като самостоятелно помещение. 

 

Както споменахме коридорът е доста дълъг и не много широк. Той се разширява едва в края си преди входа за дневната. Основния въпрос тук е къде да се разположи  гардероб.

Без малки преустройства няма да решим фунционално проблема. Затова решихме да премахнем част от едната стена на по-голямата стая, да изградим нова и така да оформим една ниша за вграден гардероб.

Отнехме част от пространството на  на спалнята, но размерите й позволяват това.

 

В голямото помещение, предназначено за дневна, трапезария и кухня задачата е  да измислим как да преградим едно пространство, в което да се разположи кухнята. Изричното желание на домакините е кухнята да се изолира в отделно помещение.

Предложихме, с лека конструкция от метални профили и гипскартон да отделим не много голямо пространтсво, където да разположим кухненските уреди. И за да има все пак връзка с трапезарията оставихме голям портал, в който да се монтират плъзгащи се врати.

Не много голямото пространсво, което отделихме за кухнята, ни ограничи във възможността за разполагането на уредите и ние решихме да изнесем пералнята в по-малкото мокро помещение.

То се разширява като  се отнема част от коридора, който се разширява в тази част и се изгражда  нова стена.

 

Първо премахнахме част от стените, за да изградим новите. 

В коридора осигурихме място за удобен вграден гардероб, в ниша която не пречи на свободното движение. 

 

В разширеното по-малкото мокро помещение осигурихме място за пералнята

 

Помещението определено за дневна, кухня и трапезария е доста просторно. Това ни даде възможност да отделим кухненския бокс от дневната чрез лека преградна стена от гипскартон. 

 

Олекотената конструкция по никакъв начин няма да натоварва допълнително конструкцията на сградата.

За да продължим с затварянето на пространството монтирахме плъзгащи врати.

 

Плъзгащи врати

Плъзгащи врати

 

Невероятна свобода за интериорни решения и неповторим дизайн може да постигнете с възможностите и материалите на сухото строителство. Понякога изграждането на щендерна конструкция е едиствения вариант за вграждане на плъзгащи се врати в самата стена.

 

Системата за плъзгащи се врати може да бъде приложена навсякъде, където отварянето на една стандартна врата изисква пространство, което реално е загубено или пък просто няма такова. В кухнята, банята, спалнята – навсякъде може да увеличите пространството и да си осигурите функционалност и комфорт.

 

Ще ви покажем монтажа на готова система за плъзгаща врата, приложена при преграждането на част от спалня за гардеробна.

Системите за плъзгащи се врати се вграждат в щендерни стени. Изпълнението е в зависимост от пространството и предназначението на помещението. 

За да преградим пространство за гардеробната стая ще изградим стандартна щендерна стена. 

 

След определянето на размера на отвора за вратата, се изгражда и самата преградна стена.

Тя се изгражда по стандартния начин – към пода и тавана се захващат с рамкови дюбели метални профили със стандартна ширина от 10 см. 

Към тях се захващат ЦеВе профили. С това конструкцията на преградната стена е готова. 

 

Преди да се обшие конструкцията с  гипскартонени плоскости трябва да се  монтира и самата система на плъзгащата се врата. След прецизното оразмеряване и изграждането на щендерната стена, монтажът се извършва бързо и лесно.

Носещата греда и алуминиевата шина се скъсяват според желаната светла ширина на вратата. 

Алуминиева шина за плъзгане се завинтва към носещата греда.

 

Двете се поставят от долната страна на хоризонталния метален профил и се завинтват отгоре.

Специалните системни профили от поцинкована стоманена ламарина се закрепват от двете страни на конструкцията. Те са специално конструирани с размери, които осигуряват безпроблемното отваряне и затваряне на вратата. Те са плоски, не заемат място и това позволява вграждането на системата в стени от 10 см.

 

След монтажа на всички крепежни елементи може да се премине към обшиване със строителните гипскартонени плоскости.

Те се захващат към металните профили с рапидни винтове

 

Обшиването с гипскартонени плоскости при преградните стени е двустранно. Така, за разлика от стандартното строителство имате готова стена бързо, лесно и не на последно място сухо.

 

Преградни стени с керамични тухли

Преградни стени с керамични тухли

 

 

При изпълнението на апартамента от строителя не се е предвиждало да има врата между коридора и спалнята. Но така спалнята остава като едно преходно помещение към банята, което не е много функционално. Още повече, че в тази зона попада и мокрото помещение, предвидено за пералня.

 

Затова и решихме този проблем с  играждането на допълнителна стена с отвор за врата.

 

И тъй като тук ще има и врата, решихме стената да иззидаме с голямоформатни керамични тухли. Така стената ще бъде стабилна и няма да се образуват пукнатини при непрекъснатото отваряне и затваряне на вратата. Изследванията сочат, че натоварването върху стената там където има отваряне и затваряне на прозорци  врати е много по-голямо и затова се нуждаем от стабилност на стените с отвори за врати и прозорци.

 

С тази стена ние ще ограничим и мястото за вграден гардероб в стаята и ще сме сигурни в геометрията на стената. Затова и стената е с размер 60 см. Отвътрешната страна на стаята. 

Рязането на тухлите е лесно със специален трион. Така при малки ремонти у дома по изграждането на стени с голямоформатни керамични тухли работата е  улеснена максимално. 

Стената, която изграждаме трябва след това да се измаже и затова майсторите са оставили необходимото разстояние от сантиметър и половина за мазилка. 

 

Производителите на голямоформатните керамични блокове с вертикални кухини предлагат и друго улеснение за зидарите – готови щурцове за врати и прозорци.

Готовите щурцове представляват бетонна част облечена в керамична обвивка. Виждали сте бетонови щурцове, които са най-често използваните в строителството. Но тези с керамичната обвивка осигуряват еднаква основа за следвщите покрития. При външни стени пък се с фабричните щурцове се избягва появата на термомостове по фасадата.

 

Естесвено когато става въпрос за стена, в съзнанието ни най-напред изниква образа на тухлата.

В българия традиоционно за зидане се използват керамичните тухли, а ние в нашето предаване сме ви показвали начина на работа и предимствата на голямоформатните тухли с вертикални кухини.

При ремонта на един от обектите трябваше да се изгради стена, за да може да се отдели спалнята като отделно помещение.

 

 

Стъклени паравани за баня

Стъклени паравани за баня

 

И като говорим за преграждане не можем да подминем без коментар и баните.

Много често, за да се отдели мократа или душовата зона от сухата, се използват стъклени преградни стени или паравани.

Естесвено и при тях може да се реализират различни проекти и начини на отваряне.

 

Разработеният проект за банята, която ще ви покажем, включва серия от плочки в два основни цвята.

Това е помещението, в което има вградено тоалетно казанче и душ, като резервен вариант, когато е заета другата по-голяма баня.

В предната част е разположена пералнята и малка мивка със шкаф. За да отделим душовото пространство от зоната за пералня и мивка след залепването на плочките и монтирането на санитарното оборудване ще монтираме стъклен параван с плъзгаща врата.

 

При монтажа на всякакво оборудване в банята, най-големия проблем са тръбите под плочките. Ако не знаете откъде точно минават те, могат да бъдат пробити и да се започне ремонт почти отначало. Тук на нас ни помогнаха снимките, които правим през целия процес на ремонта. Така монтажът на алуминиевия профил към пода мина без проблеми. А точно под паравана минават две от канализационните тръби.

 

При избора на параван е добре да се уверите, че той e изработен от висококачествени материали и технологии, които гарантират, че параванът ще бъде безопасен, ще позволява лесен монтаж и ще има продължителен срок на експлоатация.

Едната част на паравана е фиксирана към стената с елегантни хромирани клипсове. Работата при монтаж на стъклени паравани е доста деликатна и прецизна, защото стъклото, макар и закалено с дебелина 8 мм, може да бъде наранено.

Втората част ще бъде подвижна плъгаща врата с горни водачи. Те се монтират в специална релса, която осигурява плавното движение на ролките. Тя се нивелира внимателно преди да бъде фиксирана.

 

И така – след монтажа и проверка на движението на плъзгащатат се врата имаме красив параван, който при използване на душа в тази баня ще предпазва предната част на помещението от пряко мокрене.

 

Гардеробна стая

Гардеробна стая

 

Предимството при обзавеждането на гардеробната стая е, че може да изберете мебели и модули, които изцяло отговарят на вашите потребности и навици

Съвременните гардеробни системи създават необходимия комфорт и са изключително адаптивни, благодарение на използваната колонна система за изграждане на конфигурацията на разпределенията. Тази система на практика позволява неограничено прегаждане на вътрешните пространства спрямо конкретните нужди.

 

Оптимизирането на полезното пространство също е изключително ефикасно. За целта трябва да се следват някои правила, като водещото правило е рафтовете, окачалките и чекмеджетата да се преразпределят по начин, който да позволява всяка една вещ или дреха да бъдат видими и с лесен достъп. Друго основно правило е да се спазват определените стандартни отстояния помежду рафтовете.

######################################################################################################

Плъзгащи врати

 

При изграждане на преградни стени и монтиране на плъзгащи врати между помещенията може и сами да проектирате стената и вратата и да използвате само механизмите за плъзгане, които фирмите предлагат. Със сигурност цената ще бъде по-ниска, но се изискват малко конструктивни познания, технически опит и умения.

 

В един от ремонтите ви показахме таковеа решение.

Вратата се плъзга и се прибира в стената, окачена на горна носеща конструкция.

Ролките се фиксират върху вратата и после тя се закача на определеното и място върху носещата релса.

Естесвено необходими са и съответните настройки.

 

Плъзгащите се врати са едно перфектно решение за пестене на място.

Платното на вратата може да бъде изработено от различни материали - специално подбрани плоскоски, с цвят който да се съчетава с цвета на стените или мебелите, от стъкло и др.

 

Зидане на преградна стена

Зидане на преградна стена

 

Същите тухли използвахме и при изграждането на новите стени при ремонта в дома на Деян и Катя. 

 

Банята е помещението, на което се отделя най-много внимание при ремонт. Но при проектирането на тази сграда баните не са били приоритет, а просто са заградени едни постранства, в които може да се събере най-нужното за една баня – тоалетна, душ и мивка.

Нашият проект включва премахване на част от стените и изграждане на нови. 

Взехме част от тясното пространство на дрешника, като остана достатъчно място за гардероб и пералня.

Така разширихме пространството за банята и осигурихме място за  вана. 

 

Усвоихме и част от бившата малка тоалетна и така вече има достатъчно място за голяма душ кабина.

Остана и място за един малък вграден гардероб.

Така само с преместването на две стени решихме един от основните проблеми в това жилище.

 

Зидането с керамични тухли е все още най-често използвания метод за изграждане и ремонтиране на сгради в личното строителство.

България е страна с традиции в производството на тухли и тухлената зидария заема с голяма преднина първото място в новото строителство. 

Друг важен аспект е начина на извършване на строителните работи - бетонен скелет и зидане с тухли. 

Въпреки че изглеждат големи и тежки керамичните блокoве са с порьозна структура и  кухинност около 45%. Благодарение на порьозната си маса те имат сравнително ниско обемно тегло и се изпълняват в по-големи формати. Това прави работата с тях много по-бърза. 

 

При зидането в реда, блоковете се свързват един към друг благодарение на характерната за тях сглобка „нут и федер”. 

Втората тухла се напасва по тази сглобка като се спуска максимално плътно по сглобката на първата, за да се избегне попадането на разтвор по вертикалната фуга и изкривяване на реда. Особено важно е първият ред да бъде максимално нивелиран както хоризонтално, така и вертикално, за да се избегнат неравности в следващите редове.

 

Многокамерността на тухлата и вертикално разположените кухини придават още едно съществено предимство на тези керамични блокове – лесното и безпроблемно вграждане на инсталациите – електрически и водопроводни.

Окачването на тежки предмети и повърхности след изграждането на стената също е един проблем, който нерядко стои пред нас. То се осъществява с дюбели.

Голямоформатните керамични блокове осигуряват бърза работа на майсторите, по-малко зразходи за мазилка, тъй като зидарията е права, а при изграждане на вътрешни стени между отделни помещения, осигуряват необходимата по стандарти шумоизолация.

 

Плъзгащи врати на кухнята

Плъзгащи врати на кухнята

 

 

Основната функция на портала с плъзгащи се врати е да отдели кухнята от дневната.  Но той изпълнява и една друга немаловажна роля. Чрез леката преградна стена и порталът ние постигаме и визуална корекция в пропорциите на помещението. 

Плъзгаща система на вратите е с алуминиева конструкция и мателукс стъкло за пропускане на допълнителна светлина в дневната. Изборът на стъкло вместо плътни врати не е случаен. Така дневната не се затваря а и големите врати могат да се отварят и така двете помещения да се възприемат като едно.

 

Системата с долно водене в случая е избрана, тъй като осигурява по-голяма стабилност при движение на крилата спрямо системите с горно водене. 

Тя е особено подходяща за места с окачени тавани или такива със слаба носимоспособност. При системи с долно водене основната тежест на вратите се поема от механизма, който е здраво стъпил на пода. 

При системи с долно водене може да се оберат и денивелации до 15 мм в пода или тавана, както и в отвесирането на стените. 

Долната релса изпълнява и функцията на преходната лайсна между настилките - гранитогреса в кухнята и паркета в дневната и така придава завършен вид на настилките.

 

Така с една много бързо изградена и лека щендерна преградна стена може да се отдели дадена площ като едно отделно помещение. И всичко това съчетано с елегантни плъзгащи врати, затварящи широкия портал, които при нужда могат да се отварят и кухнята да се присъедини визуално като пространство към дневната и трапезарията.

 

 

Преграждане на помещения - проект

Преграждане на помещения - проект

 

За да се достиге до едно оптимално преразпределение и използване на пространството, трябва част от НЕносещите стени да бъдат премахнати.

Понякога има конструктивни елементи, които не могат да бъдат премахвани, както е с тази колона в това жилище и както се казва от препядствия да се превърнат в акценти.

Част от дългата детска стая ще бъде отделена с преградна стена и това помещение ще бъде превърнато в гардеробна или друго сервизно помещение, където ще могат да се съхраняват дрехи и различни вещи.