Изграждане на окачен таван

Окачените тавани в различните помещения изпълняват не само декоративна функция. В зависимост от това какво е помещението и изработката на окачените тавани е различна.Окачен таван в таванско помещение

Окачен таван в таванско помещение

 

Декоративната функция на окачените тавани съвсем не е тяхната основна сила. В много случаи изграждането им е единственото решение за постигането на добра топлоизолация. Сега ще ви покажем изграждането на окачен таван в таванско помещение, където задачата е да се осигури максимална топлоизолация и пожарозащита.

 

При ремонт на покриви и подпокривни пространства трябва да се съблюдават  определени изисквания:

1. Ремонтът трябва да бъде направен с безопасни и негорими материали

и

2. Задължително е да се осигури добра термо- и звукоизолация

Материалът, който напълно отговаря на тези изисквания е каменната вата.

 

Каменната вата е идеалният материал за изолация на покриви. Плочите са абсолютно влаго и водонепропускливи в цялата си структура. Тя е негорима и притежава отлични звуко и термоизолационни свойства. Вички знаем, че дървото е добър изолатор, но топлинната му характеристика е 4 пъти по-лоша от тази на камената вата. Дървото в повечето случаи представлява 20% от покрива и този факт увеличава изискванията към дебелината на слоя термоизолация.

 

Дебелината на изолационния материал определя способността му да задържа топлината. Изолиращата му способност се изразява чрез така нареченият коефициент на топлопроводимомост – ЛАМБДА. С нарастване на изискванията към термоизолационните характеристики на сградите все по-често се дискутира стойността на този коефициент при определяне на материалите за работа.  Колкото по-малък е той, толкова материалът е с по-добри термоизолиращи характеристики.

 

За да осигурим още по-добра термо и звукоизолация е необходимо да монтираме още един слой каменна вата с дебелина 5 см. За целата е необходимо да се изгради  скара от метални профили, върху които по късно ще фиксираме  гипскартонените плоскости. 

 

Криви тавани

Криви тавани

 

Следващата конструкция, която ще видите е едно решение, което не само изправя изключително кривия таван,който не би могал да се оправи по друг начин, но и играе една обединяваща роля между две зони в едно помещение.

Изработката на различните тавани започва винаги с изграждането на металната конструкция. 

 

Директният окачвач се монтира към носещ бетонов таван с метален дюбел.

Не е препоръчително, дори можем да кажем че е забранено използването на пласмасов дюбел за фиксиране на директни окачвачи към носещ таван.

В зависимост от вида на окачения таван и това, което искаме да постигнем, се продължава с монтажа на профилите.

Нашата цел е да превърнем таваните в това жилище в един красив акцент – с много светлина – от лунички и скрито осветление, ефектно вградено в конструкцията и скрито зад гипскартона.

 

Гипскаркартонените плоскости се монтират след предварително оразмеряване. Плоскостите трябва винаги да са разположени с дължината си перпендикулярно на CD профилите и контактът на напречните ръбове да се осъществява върху монтажния CD профил.

Напречните фуги на съседните плоскости трябва да редуваме минимум през един CD профил, за да не се получават кръстосани фуги.

По проект декоративният таван е с изчистени прави форми, което съответсва на цялостната дизайнерска концепция.

 

Окачен таван с овална форма

Окачен таван с овална форма

 

Окаченият таван, който ще ви покажем сега има овална форма и затова преди да се закрепят профилите към тавана, те трябва да се зарежат. Така те ще  могат да се следват линията, която сме начертали на тавана и която очертава извивката на окачения таван

Както и при другите гипскартонени конструкции и тук носещите елементи са (UD)У-ДЕ и (CD)ЦЕ-ДЕ студеноогънати метални профили. 

С ножица за ламарина или друг подходящ инструмент UD профилите, които ще трябва да се огънат така, че да следват овалните форми на окачения таван. 

 

Профилите се фиксират със специални дюбели, следвайки линията на овала. Със помощта на рапидни винтове внимателно се огъва и захваща ивица гипскартон с ширина около 12 сантиметра. Тази неголяма широчина на лентата позволява плавното й огъване.

На еднаква височина по вътрешната страна на ивицата и на стените се захващат UD профили. Този, който се закрепва към гипскартона трябва да е нарязан, за да следва извивката.

Между него и профила на стената се монтират с рапидни винтове по-широките CD профили, върху които ще се захванат перфорираните гипскартонени плоскости.

Ние ще използваме перфорацията на плоскостите и за едно дизайнерско решение. Предварително е изведен и ток  за захранване на лампичките, които ще образуват звездно небе над леглото и ще внесат романтика в младежкат астая. 

 

А как може да направите така нареченето звездното небе? Има различни начини. Ние ви предлагаме идея за бърз и лесен монтаж. Ще използваме готов комплект за звездно небе. Сега ще заложим кабелите за включването им към електрическта мрежа, а малко по-късно ще ви покажем и самия монтаж. 

 

Перфорираните плоскости са идеални за подобряване на климата и намаляване на вредните вещества във въздуха в помещения, като разграждат най-често срещаните в дома миризливи и вредни вещества – цигарен дим, миризми от мокети, мебели, бои и почистващи средства. 

 

Процесът на разграждане е в зависимост от концентарацията на веществата, покритието  на плоскостите, перфорацията и движението на въздуха.

След изграждането и обшиването на конструкцията, фугите останали при монтажа на плоскостите трябва да се запълнят. Оформянето на фугите и повърхностите на гипсовите плоскости са основни фактори за качеството на работата в сухото строителство.

Перфорираните гипскартонени плоскости не се шпакловат по традиционния начин, поради специфичната си повърхност. Фугата между двете плоскости се запълва със специална фугираща смес, която се нанaся с пистолет в самата фуга. 

 

Отстрани дупките трябва да са защитени с лента, за да не бъдат запълнени при обработката на фугите. 

След изсъхване, излишното количество се изстъргва и повърхността се шлифова с ситна шкурка.

По ръба на конструкцията се поставят ъглови PVC (пе ве це) профили. 

 

За да се запазят перфорациите, се залепва предпазна хартиена лента. Така се улеснява шпакловането и дупките на плоскоските не се запълват с шпакловъчна смес.

След изсъхването на шпакловката тя се шлифова, за да се отстранят всякакви неравности.

 

В ъгъла, там където се съединяват двете стени, фугата се запълва с акрилен уплътнител. След изсъхване той запазва елестичността си и така предпазва от образуването на пукнатини между стената и тавана. Акрилният уплътнител  може да се боядисва и това го прави предпочитам материал за запълване на всякакви фуги и пукнатини.

 

Шпакловане на окачен таван

Шпакловане на окачен таван

 

За добрия външен вид от съществено заначение е професионалното шпакловане на тавана. За фугирането и шпакловането на гипскартонените плоскости се използва специална фугираща смес. Тя е разработена за фугиране и шпакловане на гипскартонени и гипсфазерни плоскости и осигурява идеална повърхност, без да се напукване при спазване на указанията за работа.

 

Фугите между отделните гипскартонени плоскости се шпакловат като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента.  

Особено  внимание трябва да се отдели на ъглите между стената и новия таван. Те се шпакловат с хартиена фугопокриваща лента. Тя се поставя между два слоя шпакловъчен материал. Хартиената лента осигурява най-добрата връзка между  използваните материали. Вътрешните ъгли, шпакловани с хартиена лента не се спукват.

 

Външния ъгъл на нишата над прозореца се шпаклова с перфориран алуминиев профил, за да осигури идеално прав ъгъл.

След като материалът изсъхне повърхността се шлайфа и с маламашка се нанася и финишно покритие. След това таванът и стените се боядисват.

 

Скрит корниз зад окачен таван

Скрит корниз зад окачен таван

 

Окачените тавани са едно модерно съвременно решение, предлагащо много свобода и уникалност за всеки един дом Водени от стремежа си да избягваме рутината и да търсим нови решения, днес насочваме вашето внимание към изпълнението на декоративен ефект за скриване на корниза за пердето.

 

Това се прилага когато се използват пластмасови корнизи, които не можем дакажем че са грозни, но предложението, което ви правим е много по-добро решение. 

 

Окачен таван с вградено осветление

Окачен таван с вградено осветление

 

При изграждането на окачен таван. с вградено в него осветление, е важно точно да се определи хоризонталното ниво и височината, на която ще бъдат монтирани гипскартонените плоскости. 

Към тавана се монтират УДе металните профили, които очертават и размера на отвора над прозореца.

Нишата над прозореца ще бъде с ширина около 25-30 сантиметра. За нейтото оформяне е необходимо и захващането на вертикално парче гипскартон, наречено пола с необходимата широчина. То се захваща с рапидни винтове към металния профил.

Крепежните елементи, или така наречените директни окачвачи, се монтират към тавана през точно определено разстояние. 

 

Максималното разстояние, на което може да се монтира гипскартонената плоскост от било от стената или тавана е 125 мм. Тази възможност,  която дават използваните дистанционери,  металните профили да се монтират на различно разстояние от стената , позволява и идеалното им нивелиране. 

Металните профили се монтират към окачвачите, закрепени вече на тавана. За да се оформи нишата над прозореца, трябва да се предвиди и един профил на необходимото разстояние от около 25-30 см.

 

От голямо значение за добрия краен резултат е непрекъснатото нивелиране по време на работа.

 

След изграждането на  конструкцията от метални профили, гипскартонените плоскости се закрепват с рапидни винтове. 

Контролът при производството на гипскартонените плоскости е непрекъснат. Техните строително-биологични качества осигуряват лесна и бърза работа и комфортен климат на обитаване.