Ремонт на младежка стая - подмяна на дограма, тапети и шпакловка

Ще сменим дограмата в младежката стая и ще залепим тапети на стенитеДограма

Дограма

Колкото са повече камерите на прозоречния профил, толкова по-добра е звуко и топло изолацията. Заедно с увеличаването на броя на камерите, нараства и ширината на напречното сечение на профила, което позволява да се монтира и по-ефективен стъклопакет. В нашия случай, шесткамерният профил от 74 мм позвалява стъклопакетът да е трислоен с ширина от 40 мм.

Поставяне на декоративен цокъл

Поставяне на декоративен цокъл

Парчетата от които ще се изгражда цокълът могат да бъдат изрязани от самите плочки. След като бъдат залепени с гъвкавото лепило, образувалата се свързваща фуга между цокъл и под трябва да се запълни със санитераен силикон.

Полагане на плочки в коридор

Полагане на плочки в коридор

Най-напред пода трябва да се грундира Чрез грунд се получава заздравяване на основата и равномерно изсъхване на следващият слой. Нанасянето на лепилото за керамични покрития се извършва с назъбена маламашка - така наречения «гребен». По този начин лепилото се разпределя равномерно и не се получават «лапи» и кухини. За да се спазва еднаква ширина на фугите е добре да се използват “кръстчета за фуги”. Препоръчително е плочите за под да са от гранитогрес, защото са изключително износоустойчиви. Лепенето на гранитогреса се извършва с гъвкаво лепило. След като лепилото се втвърди, плочките се фугират

Шпакловка на стената

Шпакловка на стената

След като сваляне на тапети >тапетите са свалени стената може да се шпаклова.
Щом изсъхне първият изравняващ слой на всички неравности по стената се заравняват и шлифоват с шкурка.
С четка се отсранява прахта от стената, за да се осигури по-добро сцепление между двата слоя и се нанася втория завършващ слой.
Финишната служи да се отстранят най-дребните дефекти по първата Тя е наложителна, когато стената ще се боядисва или дори, когато ще се лепят тапети. Така изчезват всички неравности, стената става гладка и върху нея лесно се нанасят следващите слоеве – грунд боя или тапети.

Сваляне на тапети

Сваляне на тапети

Свалянето на тапети може да стане бързо и лесно, ако се спазят няколко предварителни операции. Тапетите трябва да се намокрят предварително с вода или със специални препарати разредени с вода. За по-дълбоко и ефикасно проникване на разтвора, се препоръчва целостта на тапета да бъде нарушена чрез иглен валяк. След изчакване на определеното време може да започне тяхното сваляне. Ако е останала част от хартията, за финално отстраняване се използва шпакла.