Ремонт на тухлен апартамент, декоративни ефекти, гардеробна

Днес завършваме и ремонта в апартамента на Силвена и Емил. Апартаментът се състои от две стаи, дневна с кухня и едно мокро помещение – баня и тоалетна. Едната стая ще бъде детска, а другата родителската спалня.Декоративни окачени тавани

Декоративни окачени тавани

 

Височината и на този апартамент не е много голяма – стандартните вече за новото строителство 260 сантиметра. Но и тук изградихме фигури от гипскартон на тавана на спалнята. В тях ще се вгради скрито диодно осветление.

Няма ограничения за формата и размера на декоративните окачени тавани. 

 

Тук той е разделен на две части. Едната е разположена над спалнята, а втората, която в умален размер повтаря формата на първата, е на стената, която прегражда спалнята и гардеробната.

С изчистена форма, без излишни орнаменти, този таван започва от тавана и се спуска по стената, без да натежава.

 

Гардеробна

Гардеробна

 

За да спестим място между спалнята и гардеробната, проектирахме и изработихме плъзгаща се врата. Тя се плъзга и се прибира в стената, окачена на горна носеща конструкция.

Ролките се фиксират върху вратата и после тя се закача на определеното и място върху носещата релса.

Естесвено необходими са и съответните настройки.

 

Плъзгащите се врати са едно перфектно решение за пестене на място.

Платното на вратата е изработено от специално подбрани плоскоски, с цвят който иеално се съчетава с цвета на стените.

 

Декоративна мазилка

Декоративна мазилка

 

За скосения таван в дневната решението ни беше декоративна мазилка. Този на пръв поглед дефект, ние ще превърнем в ефект, така че хем да не се набива на очи и да не тежи, хем да изглежда изключително елегантно.

Декоративните мазилки разкриват нови възможности в интериорния дизайн. Чрез тях може да се пресъздаде атмосферата на различни епохи и стилове. Декоративните мазилки имат доста по – дълъг живот от традиционните бои и латекси. Освен това те защитават и самата повърхност от появата на влага, мухъл и други неприятни „ефекти”.

Крайният ефект зависи от нанесените мазки върху основата. Така че още при нанасянето един добре обучен майстор може да влияе върху крайния резултат.

Основата за декоративните ефекти трябва да е много добре подготвена – идеално шпаклована и разбира се грундирана със специален грунд.

 

Грундът е специално разработен като един от компонентите на венецианската мазилка. Нанася се по стандартния начин с мече или четка върху суха и почистена основа. 

Декоративните мазилки разкриват нови възможности в интериорния дизайн. Чрез тях може да се пресъздаде атмосферата на различни епохи и стилове. Декоративните мазилки имат доста по – дълъг живот от традиционните бои и латекси. Освен това те защитават и самата повърхност от появата на влага, мухъл и други неприятни „ефекти”.

Крайният ефект зависи от нанесените мазки върху основата. Така че още при нанасянето един добре обучен майстор може да влияе върху крайния резултат.

 

Монтаж на огледало

Монтаж на огледало

 

За да придадем и визуално разширение на тесния коридор монтирахме огледало.

Произведено е по-поръчка и започва от пода и стига до тавана. И това е отговорът на въпроса, който са си поставяли много от вас, защо в това пространство на стената не полагаме декоративна мазилка.

 

Шпакловане

Шпакловане

 

След като са изградени всички инсталации и са запълнени каналите, прокопани в стените, може да влезе и бригадата за шпакловане. 

Най-удобни за работа са готовите шпакловъчни материали, които се доставят в лесни за пренасяне опаковки. Съвременните строителни материали улесняват работата на майсторите, но същевременно изискват стриктно спазване на технологиите, препоръчани от производителите.

 

Готовите шпакловъчни материали са удобни за бързо и ефективно третиране на повърхностите.  Използват се както за първа, така и за втора и трета ръка. Те   са готови за употреба, с минимално разбъркване или разреждане. Полагат се лесно и гарантират дълготраен резултат. След изсъхване на първата ръка, повърхността  се  обработва със шкурка и след това се нанася финалния слой.

 

Този материал не се използва за запълване на по-големи пукнатини или поправки, където се изисква по-дебело полагане на материала.

За тази цел, използвайте системата, която ви показахме по-рано. С втория продукт може да постигнете без проблем дебелина до 5 см.

 

Разпределение

Разпределение

 

В спалнята  се влиза през дневната.

Стаята е с размери, които позволяват преграждането на част от нея за гардеробна. Това е едно много практично решение, тъй като в малкия апартамет няма предвидено място за съхранение. 

От антрето се влиза в детската стая и в банята.

 

Мокрото помещение е едно и в него трябва да се събере цялото обурудване и обзавеждане за тоалетната и банята.

Малкото пространство е даденост, която очевидно трудно можем да избегнем. Колкото и да ни се иска да имаме “въздух” в домовете си, повечето от нас са поставени в ситуация да обитават неголеми жилища и това налага много внимателно да се проектират различните функционални зони, обема и разпределението на мебелите в тях. И най-малкия детайл трябва да бъде неколкократно огледан и премислен, тъй като може да се окаже фатално важен за усвояване на недостигащата ни, но така нужна квадратура. 

 

Водопровод и канализация

Водопровод и канализация

 

Друга важна част от предварителната работа по ремонта е преработването на водопроводната и канализационна инсталации в съответствие с новия идеен проект.

Естесвено е преработките да са съсредоточени в кухнята и баните. 

В банята ще има вградено толетно казанче и душ панел. Мивката с долен шкаф ще бъде там, където е била предвидена първоначално, така че тук не се наложи преработка, а използвахме вече положените тръби.

 

При изграждането на канализациннота инсталация е важно тръбите да са надеждно залепени, тъй като те остават под финалните покрития и всеки компромис се заплаща скъпо.

Много е важно всяка следваща бригада, която влиза да свърши своята част от работата с да внимава и да се съобразява работата на майсторите преди тях, защото всяко безотговорно отношение към труда на другите може да донесе неприятности на много по-късен етап и да коства нерви, усилия и средства разбира се.

 

Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

 

Както навсякъде и тук електрическата инсталация се нуждаеше от преправяне. Когато избираме жилище в нова сграда рядко се замисляме за допълнителните разходи, които ни очакват докато то стане удобно за обитаване. Всички нови сгради са с изградени електрически инсталации, но никога те не отговарят на съвременните изисквания за брой и разположение на контакти и ключове. 

Повечето контакти са единични и разбира се не на мястото където трябва да бъдат по новия проект.

 

Това налага и преработката на инсталацията.

Задачата на електрическата инсталция е не само да осигури електричество в жилището. Тя трябва да огговаря на идейния проект, за да не се налага да се спъвате в допълнителните разклонители и  кабели по пода. 

 

Баня

Баня

 

За да осигурим достатъчно място в банята се наложи се наложи да обърнем отварянето на вратата, която по принцип в баня и тоалетна се отваря навътре.

За всичко сме намерили място - вградено тоалетно казанче, мивка със шкаф и душ панел – напълно достатъчно обзавеждане за една баня. 

 

Въпреки че банята е малка, Емил държеше в окачения таван да осигурим захранване и на два високоворителя. Музиката в банята ще осигури още по-добър комфорт и възможност за релакс.

Плочките са в контрастиращи цветове – черно и бяло. Това ще разнообрази банята и ще разшири визуално пространството.

Монотонни и еднакви цветове биха довели до възприемането на банята като една малка кутийка. А редуването на бели и черни линии очератва отделните зони.

 

Монтаж на вентилатор

Монтаж на вентилатор

 

И тъй като в гардеробната освен дрехи ще имаме и пералня, ще се нуждаем от добра вентилация на помещението.

Естесвено можехме да сложим обикновен вентилатор, но ние избрахме вентилатор с клапа или по-точно с подвижен преден панел, който се автоматично се отваря при пускането на вентилатора и се затваря при неговото изключване. Така се предотвратява навлизането на миризми в помещението през вентилационните тръби, които понякога се използват и не по предназначение.

 

Ветилаторът е с капацитет 100 кубически метра на час. 

Предният панел се сваля лесно, за лесно почистване.

 

Вентилаторът е супер тих и няма да се чува дори ако се наложи да работи и през нощта.

 

Вентилаторите се предлагат с различен диаметър на отвора в зависимост от диаметъра на тръбата към която ще се монтира.

Имат вградена вградена защита на мотора от претоварване и прегряване, което ги прави изключително надеждни.

 

Същият вентилатор монтирахме и в банята.

 

Преместване на врата

Преместване на врата

 

Първото нещо, което предложихме на домакините е да преместим вратата, между спалнята и дневната, която бе в края на помещението, но бе със скосена каса и декоративни первази, което създаваше впечатление на незавършеност.

В съответсвие с проекта направихме новия отвор на вратата.

 

Зазидахме стария и измазахме новата част от стената с мрежа, която застъпи достатъчно и от старата стена, така че да елиминираме появата на пукнатини в стената. Тук натоварването при отваряне и затваряне на вратата е по-голямо и затова мазилката се нуждае от армировка.

 

За такива поправки и измазване на част от вътрешни стени, на пазара се предлагат различни продукти. Ние избрахме система от три продукта – грунд, мазилка и финишна шпакловка, на водещ производител.

Грундът се нанася с мече. Той подобрява способността на сцепление, забавя съхненето, намалява свиването, както и риска да се появят пукнатини в мазилката, която може да се нанася и с дебелина до 50 милиметра. 

 

Декоративни ефекти

Декоративни ефекти

 

Ние решихме мазилката да остане с бял цвят, така че да бъде редно продължение на тавана, но с огледалния си ефект да създава илюзия за по-високо помещение.

Най – популярната декоративна мазилка е гланцираната. Чрез нея се постига ефекта на античните сгради във Венеция. Тя наподобява ефекта на мрамор. Създава се визията на старите замъци от средновековието.

Но за да може да се контролира рисунъка и ръката трябва много опит. Затова доверявайте се само на добре обучени майстори, които ще могат да изпълнят вашите желания и вижданията на дизайнерите.

 

В антрето също нанесохме декоративен ефект. Така още със влизането в малкото антре, което се превърна в едно истинско бижу, получаваш представа за обитателите на жилището – едни млади и нетрадиционни хора, с усет към красивото.   

Този декоративен ефект е предизвикателство за творческата мисъл на архитекти и дизайнери и същевременно не създава големи проблеми с техниката си на нанасяне. Той е лесен за изпълнение.

 

Първоначалното му нанасяне се прави с маламашка на части, които се обработват поотделно. Добре е да се съобразяват участъците на насяне и с повърхността, за да не остават дефекти при изтеглянето със специалния инструмент

Боята е вторият продукт от серията. Двата продукта са с отлична съвместимост по между си.  Затова и грундирането с дълбокопроникващ грунд преди нанасянето на боята не е задължително.

Цветовете на боята за ефекта са с няколко нюанса. Така линиите при нанасянето й с инструмента са по-видими.

 

След изъхването на боята се нанася и последния специален слой, който придава металическия блясък на стената.

Той също се нанася с четка и за още по-добро проникване и втриване по цялата повърхност се използва и гъба.

 

Избор на цветове

Избор на цветове

 

За цветовете в останалите помещения се спряхме на различни гами – всяко помещение има своя цвят и характер.

В детската стая цветовете са светли и живи, за да създават атмосфера на безгрижие и радост у малката Борислава.

В спалнята – бледо розови отенъци създават романтична атмосфера.

 

Цветовете имат безспорно физическо и психически влияние върху човека. Изборът на цветовете за отделните помещения не може да се направи произволно. Трябва предварително добре да сме обмислили общата цветова композиция. В нея влизат и редица други елементи – пердета, килими, цвят на мебелите и др. с които трябва да се съобразим. 

 

Предназначението на помещението, неговата големина и изложение също така са важни фактори при избора на цветове.