Камина в механа

Ще направим от приземния етаж домашна механа с камина. Ще го превърнем в уютно място за среща с приятели или тихи семейни вечери.Мебели от масивна дървесина

Мебели от масивна дървесина

 

Масата, столовете и скрина са изработени от дъб. Повърхността им е изкуствено състарена и така засилват топлото излъчване на дървото.

С естествената си красота и аристократичност, мебелите от дърво създават неподражаем уют и комфорт.

Прецизна изработка и ергономичен дизайн са водещи  при производството на мебели.

 

Може да изберете и подходящ скрин – по-висок или по-нисък в зависимост от вашето желание. 

Аксесоарите и картините допълват уникалното звучене на помещението. 

 

Подмяна на вратата

Подмяна на вратата

 

Нашата мисия днес, е да направим от приземния етаж едно приятно място за посрещане на приятели.  За оригиналното звучене на помещения от този род, освен декорацията на стените, от съществено значение е и обзавеждането. То трябва да притежава съвременна визия и стил, функционалност и ергономичност.

 

Ще започнем с подмяната на вратата. Вратите са елемент от обзавеждането, който едновременно обединява и разделя помещенията, и придава индивидуалност на интериорното пространство. Въпрос на лично предпочитание от какво да е изработена и е как ще изглежда тя, но съвременните технологии осигуряват  качествени материали, с които можете да развихрите въображението си.

 

Новата врата е изработена от 6 камерни PVC профили с монтажна дебелина 74 мм. Тази дебелина позволява монтирането на усилващи елементи с възможно най-големи размери. Металните профили, които осигуряват необходимата статична стабилност са с 30% по-голяма устойчивост на огъване.

 

При по-големи размери на рамката, какъвто е нашия случай, от значение да се осигури и устойчивост на усукване. Допълнителните ъглови връзки не позволяват на  рамката да се усуква. 

Когато имате нестандартни размери на светлия отвор за врата, най-лесния и ефективен начин е да я  изработите от PVC профили – точно по размер, без да губите понякога ценни сантиметри, съобразявайки се с размерите на стандартните врати, предлагани на пазара.

 

Решихме да монтираме врата, изработена от PVC профили, за да сме сигурни, че и наличието на най-малка влага няма да деформира вратата – било касата или крилото. Ние ще се погрижим за добрата хидроизолация, но все пак етажът е приземен и е възможно понякога поява на влага.

 

Вратата може да се изработи от профили с различна дебелина  и с различен брой камери. Но колкото е по-дебел профила, толкова по-стабилна ще е вратата. А тази дебелина дава възможност за вграждане на по-масивна арматура. Когато говорим за вътрешна или най-вече външна врата, то препоръчително е тя да е изработена от 6 камерни профили. 

 

А когато избирате цвят на вратата, може да избирате от 6-те най-разпространени дървесни вида и да съчетатете цвета на вратата с останалото обзавеждане на помещението.

Дизайнерското решение за крилото на вратата зависи от вашето въображение. Консултирайте се с производителите на дограма и ще останете изненадани от многото възможности за реализиране на вашите идеи.

 

Вратите вече не са обикновен структурен елемент в сградата. За да се придаде индивидуалност на помещението се използват различни видове стъкла и размери на самото остъкляване.  Така вратата се приобщава към останалото обзавеждане.

От голямо значение за удобството при отварянето и затварянето на вратата  е и използвания обков. Той поема цялата тежест на крилото и от неговото качество зависи и дълготрайното и безпроблемно отваряне и затваряне на вратата.

Използваният обков осигурява надеждна експлоатация в продължение на години и не изисква специалнa поддръжка и сервиз. Той е регулируем и при необходимост може да се настройва допълнително.

 

Хидроизолация

Хидроизолация

 

Когато става дума за хидроизолация обикновено си представяме покрив, защото той  е най-често изложен на пряко въздействие на вода. Но влагата идва и от долу. Много по-трудно е да спрем точно тази влага, която идва от подземни източници, обикновено подпочвени води.

 

За да осигурим по-голям комфорт и да предпазим помещението от проникване на влага ще хидроизолираме стените и пода. Хидроизолационните продукти, които се предлагат на пазара, са предназначени за изолиране отвън или отвътре на стените и основите на сградите. 

 

Задължително е нанасянето на поне два слоя от сместа. 

Първият се нанася плътно с четка. Така се осигурява по-добро разпределение на разтвора по повърхността. За нанасянето му не се използва мече, защото късите косми на мечето не могат да достигнат до по-големи неравности  по стените и така остават малки пространства непокрити с разтвор.

 

Вторият пласт може да се нанася и с маламашка чрез шпакловане. Но тогава консистенцията на разтвора трябва да е по-гъста, за да не пада от инструмента. Естествено, начина на нанасяне на втория слой оказва влияние и върху разходната норма, която пряко зависи от дебелината му.

 

След като изсъхне изолираната повърхност може да се покрива с настилки, облицова и замазва, но не с материали, които съдържат гипс. Пълната водоустойчивост се постига след 24 часа.

Върху хидроизолираната основа може да се стъпва след 2 дни. През тези два дни ние подготвихме всичко необходимо за изработката на камината и сега можем да продължим с нашата работа.

 

Камина

Камина

 

Камината, която ще изградим, ще е разположена в ъгъла между двете стени. При токова разположение е много важно първоначалното измерване и определяне на точното място на конструкцията. В противен случай булото на камината би могло да бъде изкривено и страничните му стени няма да са равни.

 

След като определихме мястото на камината можем да започнем с нейното изграждане. Специалистите казват, че първото и най-важно условие, за да имаш добре функционираща камина е размерът на комина.

Вътрешният размер на комина, трябва да бъде поне 20х20 см а височината от пода на помещението до края на комина да е минимум 6 м. Това трябва да имат предвид тези, които биха искали да изградят камина в таванско помещение. Ако дори едно условие не е изпълнено рискувате помещението да се изпълва с дим всеки път когато зареждате камината с дърва.  

Коминът трябва да стърчи най-малко 40 см над билото на покрива, за да осигури добра тяга.

 

Основата на камината, върху която ще поставим чугуненото тяло, ще изградим от стандартни газобетонни блокчета. За правилното функциониране е много важно да се осигури циркулация на въздуха около загрятото тялото на камината.

При изграждането на основата трябва да се предвиди място за вграждане на решетка, през която да влиза въздух. Отворът в долната част на камината чрез циркулацията на въздуха осигурява и охлаждането на чугуненото тяло. Това е и основният принцип на действие на камината - циркулация на въздух, който преминава през отвори, оставени в основата на камината, минава покрай загрятото тяло и излиза вече затоплен през отвор в горната част на т.н. було или въздушна риза.

Съвремените затворени камини са така проектирани, че при правилен монтаж могат да отопляват без проблем цялото помещение. А с малко допълнителни инвестиции  и съобразяване с необходимата мощност на камината може да изградите и цялостно отопление на жилището.

 

Разнообразието от модели на камини и начините за тяхното изграждане са толкова много, че за всеки конкретен случай има съответно решение.

Отвътре газобетонните блокчета трябва да се измажат или шпакловат. Ако не се измажат, след време може да започнат да се разпрашават. Тъй като покрай тях минава студения въздух, който се изкачва нагоре и влиза в помещението, този прах неминуемо ще попадне в стаята.

 

Металната конструкция е само началото при изграждането на булото на камината. Много важен елемент  за правилното функциониране и добрият коефициент на полезно действие на камината е топлоизолирането на булото. 

 

Подови покрития - лепене на плочки

Подови покрития - лепене на плочки

 

Следвайки последователността на работата, ще се заемем и с подовите настилки. 

Ако подът е достатъчно равен, можем да преминем направо към грундирането и лепенето на гранитогреса. Но при неравна основа е добре да се направи предварително  изравняваща замазка.

 

При  избора на керамични покрития трябва да се съобразите с условията на експлоатация на обекта, където те ще бъдат залепени.

На пазара се предлагат керамични покрития с различна износоустойчивост и предназначение – за вътрешна и външна употреба. 

 

Правилен избор означава да се спрете на такива керамични плочки, чийто характеристики да съответстват на особеностите в експлоатационните условия.

Разбира се не трябва да се преднебрегва и дизайнерското звучене на настилката.

 

Боядисване

Боядисване

 

Интериорното боядисване е онази част от домашния ремонт, която много собственици на жилища решават да извършат сами, без помощта на майстори, тъй като с не много тежки усилия и професионални умения могат да се постигнат задоволителни резултати. 

Но понякога остават неприятно изненадани от крайния резултат.  

Ние ви съветваме – спазвайте технологията на работа, не спестявайте от материалите и не ги заменяйте с по-евтини варианти. Използвайте продукти от един и същ производител.

 

Преди употреба боята трябва добре да се разбърка. Компютърно тониране на интериорните бои осигурява богат избор на цветове.

Първо боята се нанася в ъглите като се използва специално мече или четка.

 

За постигане на гладко покритие и равномерен цвят се нанасят две ръце. Преди нанасянето на втория пласт, трябва да се изчака да изсъхне добре първият.  Засъхналият слой боя се отстранява трудно, затова е добре своевременно да почистите с вода инцидентно зацапаните места. 

Качественото боядисване играе важна роля за модерния вид на вашия интериор.

 

Полагане на декоративни покрития

Полагане на декоративни покрития

 

Сега можем да преминем и към следващия етап – полагането на декоративните покрития на стените.

Ще започнем с мазилката. За целта първо трябва да грундираме основата. Това, което няварно всеки наш зрител знае, е че преди полагане на каквото и да е финално покритие е задължително нанасянето на подходящ грунд. 

 

Грундиращата боя е готова за употреба и не се разрежда. Тя се нанася с четка или баданарка. 

Съдържащите се в боята дребни частици правят грундираната повърхност грапава и устойчива на наранявания. Този грунд се използва преди нанасянето на полимерни, , силиконови и силикат-силиконови мазилки.

За грундиране на повърхностите, преди нанасяне на интериорни бои и латекси се използва дълбоко проникващ грунд, различен от този, който нансяхме преди малко.

Добре е грундът да се нанася с баданарка с кръстосани движения.

 

Мазилката, която ще нанесем в долната част на стената и булото на камината, освен декоративна функция, има и практична – ще осигури едно по-стабилно и здраво покритие. Все пак в долната си част стената е изложена на по-агресивни действия – разместване на мебели, столове и т.н. Така ще я защитим и от наранявания.

Акрилната мазилка не съдържа вредни вещества и може да се нанася както на  закрито така и на открито. 

 

Изолация на камина

Изолация на камина

 

За изолиране на камина се използва камена вата. Каменната вата е съставена от влагоустойчиви ламелни влакна, повечето от които са вертикално ориентирани. Ламелните влакна са залепени към носеща подложка от алуминиево фолио, подсилено със стъклена мрежа. Вертикалната ориентация на влакната увеличава значително издръжливостта на продукта на натоварване и компресия.  Практически каменната вата е негорима, а коефициентът й на топлопроводимост е незначителен.

Ватата се монтира между металните профили обикновено без допълнително укрепване. 

 

Първо се монтира парчетата вата отзад, сле дтова отсрани и най-накрая отпред на конструкцията. 

Оптималната дебелина на ватата, която се използва при изграждането на камини е 3 см, а тежестта й трябва да е около 100 кг. на кубичен метър. Предназначението на алуминиевото фолио, което остава от вътрешната страна, е да отразява топлината. Така загубите на топлина са почти нулеви. 

 

Отелните парчета каменна вата се залепват със специална алуминиева лента или се монтират така, че ръба на отделните парчета вата да се покрива от специални винкели.

Това предпазва от попадането на частички от каменната вата в помещението по време на експлоатацията на камината.

 

Изграждане на камина

Изграждане на камина

 

За изграждане на булото на камината могат да се използват както пожароустойчиви гипскартонени плоскости, с които се работи по-лесно, така и гипсфазерни плоскости. При правилен монтаж на подходяща вата, нагряването на плоскостите е незначително. Но все пак е задължително използването на пожароустойчиви материали.

 

За добрия външен вид на конструкцията от съществено заначение е професионалното шпакловане на ъглите и страните на конструкцията. 

То се извършва със специална шпакловъчна смес. Разбира се може да се използва и друга смес, но тук отново ви припомняме, че използването на качествените материали, създадени от производителите и обединени в системи, е гаранция за бърз и перфектен резултат. Е, не трябва да забравяме и сръчността и възможностите на майсторите. 

 

Особено  внимание трябва да се отдели на външните ъгли. Те се оформят и шпакловат след като са поставени алуминиеви ъглови профили. Профилите са перфорирани за по-лесно преминаване на шпакловъчната маса и след поставянето им ъгълът е идеален.

След като материалът изсъхне и се шлайфа и с маламашка се нанася и финишно покритие. 

 

На стените ще положим два вида финално покритие – мазилка в долната част и интериорна боя в горната. В зоната, където двете покрития се срещат ще монтираме декоративни летви. 

След това идва по-сложната част – трябва да определим наклона на декоративните дъвени летви, които ще залепим след измазването. За целата ще използваме дигитален ъгломер.

С дигиталния ъгломер ще измерим и пренесем точно ъгъла, под който трябва да залепим предпазната хартиена лента а след това и летвите.

Декоративните летви, които ще залепим след измазването и боядисването на стените трябва да са под ъгъл  120 градуса.

Лесно ще пренесем този ъгъл – един и същ за всички летви, които смятаме да залепим.