Превръщане на детска стая в спалня, ремонт и избор на мебели

Задачата ни е да направим от предишната детска стая, една класическа спалня. Имаме да ремонтираме само една стая, но и тук ще влязат няколко бригади.Електроинсталация

Електроинсталация

 

Но преди да се заемем със обръщането на дограмата трябва да преработим електическата инсталация в стаята.

Необходими са още нови изводи за контакти, за интернет връзка а и трябва да се премести ключът за лампата, който ще бъде и сериен, за да може да се палят отделно централната лампа и аплика.

 

Ремонт

Ремонт

Както видяхте и разбрахте и от Сашо, задачата ни е да направим от предишната детска стая, една класическа спалня. Имаме да ремонтираме само една стая, но и тук ще влязат няколко бригади. Трябва да сменим първо дограмата, да преработим електрическата инсталация, да шпакловаме, да боядисаме, да изциклим паркета и да обзаведем.

Избор на мебели

Избор на мебели

 

И докато чакаме да изсъхне паркета ние със Сашо ще ви пренесем в магазина  за мебели, където си прекарахме наистина чудесно. Не съм си представял, че да избираш мебели може да бъде и забавно. Първо минахме през изложбената зала, където са подредени различни интериори – дневни, спални, кухни. Всички са подредени с много вкус и финес. 

 

Аз само правех компания на Сашо, но вече имам идеи за едно ново обзавеждане на дневната. 

Видях няколко варианта за цветово оформление – само трябва да отидем цялото семейство, за да им покажа какво съм харесал.

Но това е след моят бъдещ ремонт.

 

След като минахме през изложбения салон малко набързо минахме през различните зони, в които са показани мебели за дневната, за офиса, за детската стая исе спряхме при спалните и гардеробите. Все пак бяхме дошли да изберем легло и гардероб, с който да заменим предишния му подвижен гардероб.

 

И след като избрахме леглото и гардероба, решихме да си починем. Седнахме в приятното ресторантче към магазина. Е, беше рано за обяд, и пихме само кафе, но признавам - имаше големи вкуснотии.

След това го оставих сам да избира аксесоарите за леглото и осветителните тела.

 

Смяна на дограма

Смяна на дограма

 

Отмина времето когато всеки искаше просто да си смени старата дограма с нова. «Нова ПеВеЦе дограма» изчерпваше всичките й характеристики.

Усилията на производителите на профили за изработка на дограми са насочени към подобряване на топлоизолационните качества на прозорците.

 

Увеличаването на броя на камерите е едно от решенията, но това не увеличава съществено топло и шумоизолационните качества на прозореца, защото площта на профила е от 15 до 20 % от площта на прозореца. Повече камери означава по-щирок профил и от там възможност за монтаж на по широк стъклопакет или такъв с още едно стъкло – или трислоен стъклопакет. Освен това по-дебелите и многокамерни профили са и механически по-здрави.

При избора на дограма трябва да се отчитат различните дадености на обекта – изложението, средногодишните температури и други. 

 

Затова консултирайте се със специалистите, когато решавате колко камери да има профилът на рамката какъв да бъде стъклопакетът, има ли нужда от К-стъкло или това само ще ви създаде проблеми през лятото.

Шумоизолационните свойства на прозореца не зависят толкова от материала на рамката, колкото от нейната конструкция и типа остъкление. 

 

Топло и звукоизолационните характеристики на дограмата се подобряват най-вече с увеличението на броя на стъклата в стъклопакета. Правилно избраната дограма  се превръща в преграда за студа през зимата и задържа топлината вътре в помещението.

За разлика от дървената, PVC дограмата има доста дълъг живот. Висококачествените прозорци са много издържливи и запазват качествата и функционалността си поне 50 години. Това означава по-добра инвестиция и по-малко грижи.

PVC  дограмата е 100% рециклируема и спестява ресурси, а при производствения процес се отделя малко отпадъчен материал, което е стъпка напред към опазването на околната среда.

 

Ако сте решили, да имате външни или вътрешни подпрозоречни дъски, добре е да го заявите още при поръчването на дограмата. Така фирмата ще съобрази изработката на дограмата и нейните размери с вашето желание. Подпрозоречните первази се изработват в цвета на дограмата.

За лесно затваряне на вратата отвън може да се монтират различни механизми. Те осигуряват плътното затваряне на вратата когато излизате за по-дълго време на балкона.

 

Смяната на дограмата обикновено  е само началото на един основен ремонт. Защото монтажниците слагат новия прозорец и ни оставят с разбитите стени около касата на прозореца.

 

Монтаж на гардероб

Монтаж на гардероб

 

За доставката на мебелите имате два варианта. Компактната им опаковка позволява да ги натоварите в собствения си автомобил, или да си платите фирмен транспорт до вашия дом.

Ние предпочетохме фирмения трансопрт заради големия матрак, който също купихме от магазина.

Всички мебели са опаковани в кашони и придружени с подробна инструкция за монтажа им.

 

Ако се спазва последователността и всички указания за сглобяване, наистина е лесно.

С не много усилия и с помощта на един приятел Сашо успя да се справи с предизвикателството – сглобяване на мебели.

 

Боядисване

Боядисване

 

Боядисването е финалната операция при обработката на стените. При избора на цветове трябва да се отчитат много фактори.

Един от основните е осветеността на стаята. За помещения, където не влиза много светлина,  какъвто е нашият случай,е препоръчително стените да бъдат боядисани със светли и топли тонове. Така самите стени ще отразяват дори и малкото светлина, влязла в стаята.

 

Не на последно място настрението в стаята е отражение на характера на нейния обитател. 

Сигурен съм, че сте влизали в стаи на свои познати или приятели, чиито стени са боядисани в различни цветове и ярки цветове. Това издава веселия характер и желанието на нейния собственик към експериментиране и нови запознанства.

Но цвета на стените се сменя лесно, когато основата е добре подготвена.

 

Затова всеки може да прецени дали цвета на неговата стая е това, което му пасва най-добре и ако има съмнения – само с малко боя и едно мече може бързо да промени изцяло настроението и да получи това, което желае.

 

Мебели

Мебели

 

Когато сте решили да си купите готови мебели е добре да сте наясно с пространството, с което разполагате за да може да изберете точния размер на мебелите.

Ние имахме предварителен проект и сега само трябваше да изберем подходящото легло и гардероб.

 

Разходката ни в шоу рума на магазина, там където са подредени много и различни интериорни решения с мебели, които можеш да си поръчаш още днес, ни помогна при окончателния избор.

 

Хубаво е когато можеш да видиш как би изглеждала стаята ти с конкретните мебели и в конкретните цветове.

И тъй като почти всички мебели се предлагат в светли или тъмни тонове, спокойно можеш да комбинираш различни мебели и те след това да изглеждат като от една серия – в един цвят и с еднакво звучене.

 

Изборът на легло се оказа по-лесен. По проект размерът трябваше е да е 140 на 200 см. Задължително трябваше да има и чекмеджета под него за съхранение на различни вещи – одеала или дрехи при смяната на сезоните.

 

Бързо се справихме. Сега трябва да изберем и гардероб в същия цвят венге.

 

Това, което е трудно при избора на гардероб е да се прецени правилното разпределение. Но дори и да не успееш от първия път, по всяко време можеш поръчаш други аксесоари и така да промениш разпределението както ти харесва.

 

Шпакловка

Шпакловка

 

Следва запълването на каналите и обработката на стените преди нанасянето на боята.

Шпакловките са предназначени за постигане на геометрично прави и идеално гладки стени и тавани. Шпакловката е почти винаги наложителна, ако стената трябва да се боядиса или облепи с тапети.

 

Готовите шпакловъчни смеси са изключително удобни за работа. Те се налагат като предпочитан материал за работа, тъй като се предлагат в удобни за пренасяне опаковки, а тяхната пастообразна консистенция се нанася лесно.

Могат да се използват за шпакловане както на гипскартон, така и на финна обработка на стени след гипсова мазилка.

 

Друго предимство, на използваната шпакловка, е нейното лесно шкурене след първата ръка, което пък осигурява и по-голяма гладкост на стените.

Изравняването и финното изглаждане на стените е от значение за добрата визия на помещението след боядисването. Но запомнете,  финната шпакловка не може да изправи стените, тя може само да ги заглади.

 

Циклене на паркет

Циклене на паркет

 

След боядисването дойде ред и на пода. Първоначалната идея на Сашо беше паркета само да се изцикли, фугира и лакира. 

Но за съжаление не се разминахме само с тези три операции. Нашите майстори дойдоха, видяха и посъветваха паркета да се пренареди изцяло. Големите фуги между паркетините можеха да бъдат временно запълнени, но от движението не след дълго всичко щеше да изпада. Да разбира се това се отразява и на крайната цена, но пък наистина си заслужаваше.

 

Майсторите извадиха и пренаредиха стария масивен паркет и се отвори място за още два реда паркетини. Явно фугите са били наистина широки.

Сега паркетът е залепен за основата и както се казва – няма мърдане.

 

Сами може да се убедите като гледате тежката машина за циклене как се движи по паркета без той да поддава ни най-малко.

Естесвените паркети могат да бъдат циклени многократно. Това позволява да се наслаждаваме дълго време на естествената красота на дървото.

При самото циклене се отнема горния износен слой на дървесината. Дебелината на този слой е много малка, но достатъчна за да се появи чистата повърхност на дървесината. 

 

След като се изцикли върху паркета се нанасят 2 или 3 ръце лак. Лаковете на водна основа са безвредни за здравето и след като изсъхне и последния слой, в помещението може да се спи.