Баните - водопровод, линейни сифони, лепене на плочки, оборудване

Много е важно оборудването за банята да е избрано преди да се започне с преработката и изпълнението на водопровода, за да се съобразят всички изводи за мивки, тоалетни казанчета и смесители.Зидане

Зидане

 

След къртенето и почистването следват и градивните процеси.

Иззидахме стените с голямоформатни тухли с вертикални кухини. Има няколко варианта за избор на материали за изграждането на новите сртени. Добре е да се отчетат всички предимства на един или друг материал.

Ние избрахме голямоформатните тухли защото с тях се зида по-бързо, отколкото с обикновените тухли четворки, пести се зидарски разтвор, а в последствие се пести от мазилката, тъй като стените са равни и добре нивелирани.

 

В миналото предаване

В миналото предаване

 

В миналото преване ви показахме един бърз ремонт, който направихме в стаята на Сашо.

Смяната на дограмата обикновено  е само началото на един основен ремонт. Тук ситуацията се оказа същата – започнахме със смяната на дограмата.

 

За разлика от дървената, PVC дограмата има доста дълъг живот. Висококачествените прозорци са много издържливи и запазват качествата и функционалността си поне 50 години. Това означава по-добра инвестиция и по-малко грижи.

PVC  дограмата е 100% рециклируема и спестява ресурси, а при производствения процес се отделя малко отпадъчен материал, което е стъпка напред към опазването на околната среда.

След монтажа на новия прозорец преработихме и допълнихме електическата инсталация.

Трябваше да прокараме кабели за нови контакти и за интернет връзка. 

 

Изравняването и финното изглаждане на стените е от значение за добрата визия на помещението след боядисването. Но запомнете,  финната шпакловка не може да изправи стените, тя може само да ги заглади.

 

Боядисването е финалната операция при обработката на стените. При избора на цветове трябва да се отчитат много фактори.

Един от основните е осветеността на стаята. За помещения, където не влиза много светлина,  какъвто е нашият случай,е препоръчително стените да бъдат боядисани със светли и топли тонове. Така самите стени ще отразяват дори и малкото светлина, влязла в стаята.

Не на последно място настрението в стаята е отражение на характера на нейния обитател. 

 

След боядисването дойде ред и на пода. Първоначалната идея на Сашо беше паркета само да се изцикли, фугира и лакира. 

Но за съжаление не се разминахме само с тези три операции.

 

Майсторите извадиха и пренаредиха стария масивен паркет и се отвори място за още два реда паркетини. Явно фугите са били наистина широки.

Сега паркетът е залепен за основата и както се казва – няма мърдане.

 

Естесвените паркети могат да бъдат циклени многократно. Това позволява да се наслаждаваме дълго време на естествената красота на дървото.

 

За обзавеждането избрахме компактни и удобни мебели. Гардеробът е с плъзгащи врати и с функционално разпределение на отделенията.

 

Баня

Баня

 

Днес отново ще се пренесем в дома на Катя и Деян. Там ремонтът се движи с по-бавни темпове, отколкото ремонтът в стаята на Сашо, но вече сме на етапа, при който се виждат резултатите от нашия труд. Нашите майстори лепят плочките в баните.

 

Спомняте си, а ако не си спомняте ще ви покажем отново, как изглеждаше разпределението на тази част от апартамента, в която са  разположени банята, тоалетната и мокрото пшомещение, преди да направим преустройството.

 

Това, което виждате е входната врата и коридора, който води към дневната. От него в дясно се влиза първо в мокрото помещение, което е дълго и тясно.

Такива тесни помещения не могат да се използват ефективно, защото за да се осигури нормален достъп, то задължително се губи едната стена, като възможност за разполагане на рафтове, напрмер.

Следващато помещение е предназначено за баня и тоалетна. Да но в една баня трябва да има и мивка. А в това пространство могат да се събере цялото обзавеждане на банята, но то няма да бъде разположено фунционално и удобно.

 

Следващото малко помещение е предназначено за тоалетна. Малко тясно е разбира се, но може да се намери място и за мивка.

 

Оборудване за баня

Оборудване за баня

 

За захранването на вградено казанче, което е с минимални размери и може да се монтира и в много тесни пространства, задължително се използва твърда връзка. Често срещана е грешката за захранване на водосъдържателя на вградено казанче с мека връзка. Това би довело до нежелани последствия. Но когато връзката е твърда няма никакви предпоставки за аварии.

Изводът за бидетната структура ще попадне изцяло зад висящата конзола и няма да се вижда. 

 

Много е важно оборудването за банята да е избрано преди да се започне с преработката и изпълнението на водопровода, за да се съобразят всички изводи за мивки, тоалетни казанчета и смесители.

 

Преди монтажа на вградените батерии, нашите майстори внимателно се запознаха с техния начин на монтаж. 

Универсалното базово устройство за вграждане е изключително гъвкаво и лесно може да бъде адаптирано към всякакъв вид инсталация.

Функционалната част пък може да бъде както за едноръкохваткови, така и за термостатни смесители.

 

Отворите за за присъединяване към водопроводната инсталация са разположени така, че да са максимално достъпни при работа и позволяват присъединяването на всякакви видове тръби. Не се налага използването на удължител.

 

Регулируемите монтажни крачета осигуряват лесен монтаж и настройка на необходимата дълбочина.

 

Базовото устройство може да бъде монтирано вътре в стена.

Може да бъде инсталирано и към стена на различна дълбочина – директно присъединяване към стената и гипскартон и когатото е необходима по-голяма дълбочина – чрез регулируемите монтажни крачета.

 

Монтажът може да се извърши и с специална монтажна рама или директно към гипскартона чрез монтажните крачета.

Основно предимство на вградените смесители на фирмата производител е херметичността на инсталацията. Тя е 100% гарантирана от три основни елемента.

/херметичност/

Външно уплътняване е осигурено от херметизиращата яка от специална фибърна материя, която предотвратява проникването на вода между плочките и корпуса на смесителя, инсталиран в стената.

Фирмата производител е помислила и за вътрешното уплътняване. Каучукова вложка и допълнителни елементи около отворите за присъединяване  към водопровода предотвратяват попадането на вода от модула към стената.

 

Рамката за присъединяване, произведена по специална технология, позволява уплътнителните елементи да са неотделима част от твърдата основа. Така се гарантира правилно позиционирене на уплътнителите при монтаж.

Концепцията изи бокс, която ви представяме, непрекъснато се развива и предствлява универсално решение за вграждане на бъдещето и може да се комбинира с над 30 различни смесители за максимална гъвкавост.

 

Хидроизолация

Хидроизолация

 

 

Правилната система за лепене на плочки в мокри помещения включва няколко продукта, абсолютно съвместими един с друг, ако разбира се производителят е един и същ.

Първата операция е полагането грунд по цялата повърност на мазилката.

След като изсъхне се нанася и хидоизолационни разтвор. В банята е препоръчително хридроизолацията да се полага на пода и на стените.

След изсъхване тя не позволява на водата да прониква към стената и тухлите дори ако по-някакъв начин вода е проникнала зад плочките.

Това е изключително важно както за вас така и за вашите съседи. Не се създава влажна среда за развитие на мухъли и плесени.

 

Хидроизолацията ще предпази и стената от проникване на влага и когато плочките, които сте избрали са с висока влагопоглъщаемост. За керамичните плочки трябва да знаем, че е добре да имат малка водопоглъщаемост. Особено когато са предназначени за мокри помещения. Смята се, че  плочките които са направени от бяла глина са с по-малка водопоглъщаемост.

Хидроизолационната лента пък е изключително здрава и не старее с времето. Затова се полага в критичните зони – в ъглите, за още по-сигурна защита.

Вмазва се между два слоя от хидроизолационния разтвор.

 

 

Водопровод и канализация

Водопровод и канализация

 

Сега вече може да се заемем и с подробното разработване на проектите а баня и изграждането на Ве И Ка системата.

 

Тръбите от полипропилен са много гладки и поради това по техните стени не се образуват никакви отлагания от котлен камък, а хидравличното им съпротивление е малко, и  при дълъг тръбопровод падът на налягането на водата ще бъде малък.

 

Освен избора на смесители и структури за тоалетното казанче много важен момент в банята е отводняването.

Има различни решения и при избор на подов сифон трябва да се ръководите от очакваното количество вода, което трябва да се оттича през него.

В банята, където ще монтираме ваната и няма да има голямо количество вода, което да изтича през подовия сифон, избрахме рогов сифон с клапа.

Тази клапа ще се затваря, когато водата в сифона намалее и има вероятност за вкарване оттам на миризми.

 

За банята с душ кабината се нуждаем от добро отводняване. 

За целта предложихме на нашите домакини изключително добро решение – линеен подов сифон.

 

Линейното отводняване от неръждаема стомана е не само елегантно решение, но и лесно за изпълнение.

Първата стъпка при монтажа е фиксирането на сифона към недовършената подова структура посредством регулируеми крачета.

Регулируемите крака позволяват хоризонталното и вертикално регулиране.

След това душ канала се свързва с канализационната система посредством изходна ПеВеЦе тръба.

 

Монтажът на линейните сифони трябва да бъде прецизен, за да изпълнява при експлоатацията си безпроблемно своята функция.

 

Наклонът на отводнителните тръби трябва е да е 1,5 градуса. Този наклон ще определи и дебелината на замазката.

 

Трябва да се предвиди достатъчно разстояние, за да може добре да се положи хидроизолацията и след това и съответното подово покритие.

Изключително важен е наклонът, който трябва да води цялата вода от банята към този сифон.

 

Проект

Проект

 

Ето как изглеждаше това и на живо. 

Естесвено всичко е само на шпакловка и замазка и предсто да бъде ремонтирано.

Не ви обръщаме внимание на другите помещения, тъй като там няма да има съществени промени. За нас предизвикателство са баните.

 

Ето какво предложихме на нашите домакини.

Нашият проект включва премахване на почти всички стени, които разпределят пространството за банята, тоалетната и килера или мокрото помещение

Естесвено след това трябва да се изградят нови стени, които да разпределят по- ефективно и по–функционално пространството.

Стеснихме малко коридора, но предвидихме и място за портманто. 

За сметка на едната баня намалихме малко килера.

 

Но пък осигурихме място за вана.

За втората баня присвоихме част от малката тоалетна. Срещуположната стена я преместихме и така и двете бани станаха с правилни форми, без чупки, което улеснява цялоснто обзавеждане.

До тук всичко беше само проект. А какво се случи след одобрението на проекта.

 

Лепене на гранитогрес

Лепене на гранитогрес

Затова и всички керамични покрития в дома на Катя и Деян са светли, с нежни акценти в баните и оргинално хрумване за декор в коридора и дневната.

Това изцяло отговаря на техните характери – на слънчеви и винаги усмихнати хора.

 

За дневната избрахме големи плочи гранитогрес. Обикновено този вид гранитогрес трудно се съчетава с други плочи. Затова и ние предложихме да разнообразим иначе монотонното звучене на пода с нарязани от самите плочи малки плочки с размер 10х10. С този фриз се прекъсва голямата площ, която би се получила при реденето на плочите.

 

Диагоналното разположение на плочките се изпълнява малко по-трудно от реденето в редове, но затова пък осигурява възможност за по-голяма свобода и раздвиженост  при проектирането.

 

Лепене на плочки

Лепене на плочки

 

 

Керамичните покрития стават със все по-големи размери и съответно плочите стават все по-тежки. Затова и лепилата за плочки трябва да са с все по-добри характеристики.

Подобрената формула при производството на лепилата осигурява 20% по-здраво залепване. Тежките плочки не се свличат, а остават на мястото си.

Освен това иновативни технологии и специални добавки, приложени от производителя, осигуряват комфортна работа на майсторите – без прах.

Най-много прах се отделя при изсипване и разбъркване на сухата смес. Специалните добавки не позволяват на финните циментови частици прах да се издиган нагоре, а ги задържат близо до пода. Майсторите дишат спокойно и повърхностите наоколо не потъват в прах.

Това е важно, особено за майсторите, които ежедневно изсипват и забъркват много чували с лепило и трябва да вдишват този фин прах.

 

Естествено за постиган на 100% контактна повърхност лепило освен по повърхността на стената се нанася и върху гърба на плочките.

 

След като изсъхне лепилото плочките се фугират.

 

Крайното звучене на банята ще постигнем едва след монтажа на санитарното оборудване, но стремежът ни е да се създадем една много светла баня със свежо излъчване, която да те зарежда с енергия всяка сутрин, когато влезеш в нея.

Освен двата декора с нежни цветя, зад тоалетната вертикално нагоре инава тънък фриз със същите цветя.

 

 

Лепене на плочки в другата баня

Лепене на плочки в другата баня

 

 

Втората баня, тази в която ще монтираме ваната, минава през същите задължителни операции – грундиране, хидроизолиране и след това лепене на плочки.

Плочите са с размер 60 на 30 сантиметра. Големите размери плочки се лепят с висок клас гъвкави лепила. 

Напоследък тенденция е дори тежки плочи гранитогрес 60 на 60 сантиметра да се лепят в баните.

Когато купувате плочки винаги купувайте количествата наведнъж. При плочките има така наречените партиди. При докупуване на плочки може да се окаже , че плочките от вашата партида са се свършили и довзетото количество може да се различава по нюанс и калибър.

 

И в тази баня плочките са в елегантен бял цвят. Само декорът с кръглите камъни създава усещане за екзотичност.

Една тъмна лента ще подчертава колоната, която разделя мивката и тоалетната.

Проектът е съобразен със всички изводи за захранването на вградената батерия и душа

 

Актуалните тенденции при обзавеждането за баня показват, че съвременните потребители не считат керамичните продукти за строителен материал, а определящ елемент в концепцията за жизнено пространство.

 

 

Плочки

Плочки

 

 

И след като завършихме всички тези предварителни работи сме готови за полагането на плочките. Това, което трябва да направят нашите домакини е да изберат плочките, които им харесват.

Всичко останало – проекти, доставка на плочки до самия обект, независимо на кой етаж се намира, доставка на всички останали материали – хидроизолация, подходящо лепило и фугираща смес е наша работа.

И цялата тази организация и координация е безплатна за нашите клиенти.

 

За банята с душкабината избрахме много нежни плочки, с перлен ефект и  красив декор от цветя.

Декорът се състои от три плочки, всяка една с прекрасно цвете.

Ще разположим два декора – единият на стената под малкото прозорче, а другият на едната стена в душкабината.

Всички останали плочки са бели с лек виолетов отенък и перлен ефект.

 

 

Шпакловане

Шпакловане

 

Затова след това бързо се справихме и с измазването и шпакловането на стените. Използвахме система от три продукта – грунд, мазилка и финишна шпакловка. Резултатът е една идеално гладка стена със здрава гипсова мазилка.

 

Наложи да отворим всички куфари, изградени от гипскартон, по време на строежа, за да проверим колко ненужно пространство има заградено зад пласта гипскартон. Наложи да ги направим отново, но поне разщирихме пространството. А в новите жилища, където то е ограничено, всеки квадратен сантиметър е важен за оползотворяването му при проектирането.