Обработка на стени и подове преди полагане на финални покрития

  Днес в предаването сме решили да ви покажем различни варианти при обработка на стените и подовете преди полагането на финалните покрития.  Ще ви покажем различни ситуации и съответните решения – при ремонт стари жилища или пък при жилища в нови кооперации.  Предстенна обшивка и шпакловане

Предстенна обшивка и шпакловане

 

Сега ще проследим начина на работа и трите обекта и ще обясним причините за тези решения.

При първите два обекта решението категорично бе да се направи предстенна обшивка.

 

Най-често стените в по-старите жилища са доста криви и с отклонение от няколко сантиметра при пода и тавана.

Има два начина за тяхното изправяне. Единият е да изрови старата мазилка до тухли и да се опитаме с различна дебелина на новата мазилка да изправим стените. В повечето случаи това е невъзможно. Затова ние решихме да се доверим на сухото  строителство – монтаж на гипскартон върху конструкция от метални профили.

 

Изграждането на металната конструкция за предстенната обшивка изключително улеснява работата и по подмяната на електрическата инсталация, тъй като не се налага къртене и вграждане на кабелите в стената.

За по-добра звуко термо изолация между профилите полагаме каменна вата. Това е едно друго предимство при изграждането на предстенни обшивки – възможността за допълнителна изолация на помещението. А ватата е с доказани звуко, термо и пожарозащитни качества. Тя е негорима и не старее с времето. Изолацията с вата позволява на стените да дишат и така се осигурява един здравословен климат на обитаване.

 

Подмяната на дограмата е винаги първата задача при всеки ремонт. За съжаление премахването на старата дървена дограма, особено в тухлените жилища, коства едни доста разбити стени. Касите са захванати здраво с пирони за дървени трупчета, вградени в стената. Стената около тях неминуемо се разбива при ваденето на касата. 

 

Обръщането на прозорците е също е  в зависимост от избрания начин за обработка на стените. При  предстенна обшивка то се прави бързо и лесно с гипскатон.

Плоскостите, необходими за обръщането на ръбовете на прозорците, се оразмеряват и изрязват предварително. 

Лепилото се нанася на топки по зида и след това се залепва и самата плоскост. 

Нивелирането на плоскостта се извършва докато лепилото е още меко. Там където е необходимо се поставят ПеВеЦе профили за идеално гладък ръб.

 

Да си признаем честно до сега не сме се сблъсквали с предизвикателството – сваляне на старата мазилка до тухла и измазване на всички стени отново.

Първо, защото дори и новата мазилка не може да изправи криво иззиданите стени. Кривината не може да се хване с просто и неопитно око, но нивелирът ясно показва наклонът на стената. И тази резлика от 5-6 см не може да бъде компенсирана с мазилка, защото тя също може да бъде нанасяна до определена дебелина.

 

Мокрите процеси и огромните количества разтвори, които трябва да бъдат доставени, също не са за пренебрегване когато става въпрос за ново измазване на стените.

А за боклукът, който ще се образува и трябва да бъде извозен въобще няма да говорим.

Труден е изборът за начин на обработка на стените в старите жилища. Когато трябва да се направи изборът между модерното сухо и традиционното строителство.

Естевено е всеки от вариантите да бъде оценен с плюсове и минуси. Съветвайте се с специалисти и подхождайте информирано към всеки въпрос. 

 

Гипскартонените плоскости осигуряват една идеално равна и след шпакловането им идеално гладка основа за нанасяне на бои, декоративни мазилки или тапети.

 

Когато пясъчно циментовата мазилка е здрава и стените са прави, може да си позволите само шпакловка преди нанасянето на боята.

 

Баня

Баня

 

Друг проблем, пред който се изправяме при ремонт на стари жилища са разбира се баните.

Почти е задължително след премахването на старите плочки да се направи пясъчно циментова мазилка. Така стените се изправят и нивелират и спокойно след това се лепят плочките.

 

При премахването на старите плочки обикновено пада и мазилката заедно с тях. Това налага измазването на банята с нова хастарна мазилка и обикновено това го прави майсторът, който ще лепи плочките. Той ще се погрижи стените да са идеално нивелирани и прави. С лепило и плочки стените в баните не се изправят. 

 

Баня в панелно жилище

Баня в панелно жилище

 

В панелните жилища, клетките за баните, както знаете се монтират готови при строежа на блоковете. Но за съжаление те не са изляти с прави и перпендикулярни страни. 

В по-голямата част баните са намазани с блажна боя, която трудно се сваля. Но ако искате следващите покрития да залепнат върху тези стени трябва задължително да се наруши целостта на покритието от блажна боя – трябва да се остърже с флекс или друг инструмент.

 

Това ще позволи на грунда да проникне в основата и да увеличи сцеплението с хидроизолацията, която се нанася преди да се залепят плочките.

Стените на готовите панелни клетки за баните не са перпендикулярни. За да изправим кривата стена ние направихме конструкция от нивелирани метални профили и монтирахме влагоустойчиви гипскартонени плоскости. 

 

Стени и под

Стени и под

 

Днес в предаването сме решили да ви покажем различни варианти при обработка на стените и подовете преди полагането на финалните покрития. 

Ще ви покажем различни ситуации и съответните решения – при ремонт стари жилища или пък при жилища в нови кооперации.

Целта е една – да се постигне идеална повърхност, върху която можем д нанесем различни финални покрития.

Нека преди да се отдадем на тази тема, да си припомним как изглеждат баните в дома на Катя  и Деян, защото в миналото предаване ви покахме лепенето на плочки в тях.

 

Лепене на плочки

Лепене на плочки

 

За банята с душкабината избрахме много нежни плочки, с перлен ефект и  красив декор от цветя.

Декорът се състои от три плочки, всяка една с прекрасно цвете.

Ще разположим два декора – единият на стената под малкото прозорче, а другият на едната стена в душкабината.

Всички останали плочки са бели с лек виолетов отенък и перлен ефект.

Крайното звучене на банята ще постигнем едва след монтажа на санитарното оборудване, но стремежът ни е да се създадем една много светла баня със свежо излъчване, която да те зарежда с енергия всяка сутрин, когато влезеш в нея.

Освен двата декора с нежни цветя, зад тоалетната вертикално нагоре инава тънък фриз със същите цветя.

 

Втората баня, тази в която ще монтираме ваната, минава през същите задължителни операции – грундиране, хидроизолиране и след това лепене на плочки.

Плочите са с размер 60 на 30 сантиметра. Големите размери плочки се лепят с висок клас гъвкави лепила. 

Напоследък тенденция е дори тежки плочи гранитогрес 60 на 60 сантиметра да се лепят в баните.

Когато купувате плочки винаги купувайте количествата наведнъж. При плочките има така наречените партиди. При докупуване на плочки може да се окаже , че плочките от вашата партида са се свършили и довзетото количество може да се различава по нюанс и калибър.

 

И в тази баня плочките са в елегантен бял цвят. Само декорът с кръглите камъни създава усещане за екзотичност.

Една тъмна лента ще подчертава колоната, която разделя мивката и тоалетната.

Проектът е съобразен със всички изводи за захранването на вградената батерия и душа

 

Обработка на стените

Обработка на стените

 

Сега продължаваме със стените и всички необходими етапи при тяхната обработка за постигането на идеално гладки стени.

Етапите през които се минава са различни в различните ситуации.

Първо нека проследим работата при ремонт в стари жилища.

Когато купувате старо жилище със сигурност не се замисляте през какви етапи на ремонтната дейност ше минете за да посигнете резултат, който да ви удовлетворява и да може да живеете удобно в новия си дом.

 

Обикновено в старите и неремонтирани жилища от 60-те, 70-те години на миналия век стените са облебени с тапети. При това няколко слоя, които е почти нежъзможно да се махнат. Те са лепени с лепило директно върху варовоциментовата мазилка. 

Понякога има и някой и друг слой вестник. Това  е едно българско изобретение, което създава още по-големи проблеми ако сте решили да махнете всички слоеве тапети и вестници и да направите изравнителена гипсова мазилка.

 

Друг проблем в тези стари жилища, е че стените задължително са криви и отклонението от тавана до пода може да стигне до 5-7 сантиметра.

 

И третият основен проблем е че в повечето случаи мазилката е изветряла – т.е. вече е остаряла безвъзвратно и всеки опит да се възстанови частично ще донесе нови проблеми в бъдеще.

 

Същата ситуация ни посрещна и на друг един обект в кооперация, строена по същото това време. 

На Няколко места се забелязват пукнатини в стените, за които трябва да се намери добро решение.

По-обстойната проверка ни подсказа, че мазилката в цялото жилище е остаряла и изветряла и ще се наложи или да се свали тя до тухла или да се предприеме по-модерното решение – предстенна обшивка.

Стените тук са с боядисани с посна боя вместо със залепени три-четири слоя тапети, но това не улеснява работата – ако искаме да шпакловаме, тази посна боя трябва да се измие от стените. Това е доста трудоемка и трудна работа.

 

Друг обект, който ремонтирахме,  също е построен през 60-те години, но състоянието му позволи да предприемем друга стратегия за обработка на стените.

В дневната те бяха покрити с латекс  а в кухнята с един слой тапети, които се отлепиха много лесно, тъй като явно бяха лепени с лепило за тапети без други добавки.

 

Циментова замазка

Циментова замазка

 

При новите жилища, тези които се продават и купуват на шпакловка и замазка, стените би трябвало да се нуждаят само от финишна шпакловка. Но много често не  е така. Понякога те се нуждаят и от гипсова мазилка преди финалното изглаждане на стените.

Kакто ви казах в началото на предаването освен за стените, днес ще си говорим и за пода. И пак ще видим как се подготвя той за новите настилки в стари жилища и нуждае ли се от допълнителна обработка в новите, където обикновено замазката на пода се прави с машини?

 

Всички съвременни подови настилки изискват идеално равни и понякога и гладки основи. Обикновено след отстраняването на старите настилки се установява колко неравен е пода.

Освен това старият начин на монтаж на паркети например предполага наличието на дървена скара, както беше и тук. Салед премахването нивото на стаите с паркет пада с около 10-12 сантиметра.

За да се изравни нивото в целия апартамент се налага запълване на тези сантиметри.

Има няколко начина за това.

 

За да не се натоварва допълнително конструкцията първо се полага екструдиран полистерол. Изберете най-подходящата дебелина, така че да останат поне 4 см за армираната циментово-пясъчна замазка.

Съхненето на замазката е в зависимост от нейната дебелина и естесвено от атмосферните условия. Но подава настилка не може да се полага преди тя да е с необходимата влажност.

 

Саморазливна замазка

Саморазливна замазка

 

Ако финалното покритие ще бъде мокет или ламиниран паркет, върху тази замазка е препоръчително да се направи и саморазливна замазка.

 

При полагането на саморазливната замазка от значение е подготовката на разтвора – сместа трябва да се бърка на бавни обороти до получаването на напълно хомогенна смес.

Изсипва се и се разстила  равномерно с иглен валяк.

 

След като изсъхне подът е готов за полагане на ламинирания паркет. Саморазливната замазка е задължителна преди полагане на ламиниран паркет. Ламелите на ламинирания паркет са тънки, дълги и не се лепят. За дълготраен резултат  цялата ламела трябва да лежи върху твърда основа.

 

Полагане на паркет

Полагане на паркет

 

Паркет върху тази замазка може да се монтира само след 24 часа.

Историята на подовите настилки датира от няколко хилядолетия. Преди много векове хората започнали да използват дървесина за оформяне на пода в своето жилище. В онези времена подобен разкош можели да си позволят само знатните или много богатите личности. 

 

Днес всеки от нас използва подови настилки за оформяне на своя дом.

Дървото е естествено, дълготрайно, екологично, износоустойчиво, проверено от вековете подово покритие, подходящо за всяко помещение. На практика паркетът е вечна подова настилка с възможност за многократно циклене и въстановяване. Той е изключително добър изолатор и лесен за поддръжка.

 

Естествените настилки от дърво са чудесно решение в случай че търсите по-висок комфорт и лукс.

 

Бързосъхнеща циментова замазка

Бързосъхнеща циментова замазка

 

А когато времето ви притиска и трябва да полагате настилка само след 24 часа, то за такива случаи ви предлагаме да използвате материали, които решават точно тези проблеми. Само след 3 часа ще може да се ходи по повърхността, независимо от дебелината на слоя, а след 24 часа – ще може да се положи и паркета. Влажността след 24 часа ще бъде само 2,5%.  Без ограничения – независимо от атмосферните условия. 

 

При ремонта в единия от обектите ни се наложи бързо да реагираме с изравнителната замазка. Тъй като квадратурата на дневната е голяма, лочата най-вероятно е провиснала в центъра на  помещението. 

Когато се прави изравняваща замазка, прецизно трябва да се подготват и нивелират така наречените майки, които определят нивото на замазката. Без тези майки, правенето на израваняваща замазка се обезсмисля. Особено когато се нуждаете от идеална основа за новата подова настилка.

 

Следва нанасянето на една ръка разреден разтвор – шприц. Този слой ще заздрави спойката между основата и замазката. 

След това трябва да се подготви и сместа за самата замазка – тя се състои от пясък, вода и бързосвързващ цимент. Съставките се смесват в определени пропорции до получаването на земно влажен до меко пластичен разтвор. Съотношението на смесване на бързодействащия цимент с пясъка е 1 към 5.

 

Времето за обработка на  разтвора е 0 минути. Смесването, нанасянето и заглаждането трябва да следват бързо едно след друго. Площите, които трябва да бъдат обработени, предварително се оразмеряват, за да могат да бъдат завършени в в рамките на това време.

 

С използването на тази замазка с бързостягащ цимент получаваме три непостижими с други материали предимства:

1.  работи се бързо и лесно и има 60 минути време за работа.

2. Само след 3 часа може да се ходи по повърхността на замазката, независимо от дебелината на слоя.

3. И третото и най-ценно предимство е, че след 24 часа върху замазката може да се полага и финалното покритие. Замазка, направена с обикновен цимент при същите условия ще се нуждае от седмици до постигане на годност за използване.