Банята - обзавеждане и отводняване

Днес ще ви покажем различните елементи на банята - хидроизолация, плочки, обзавеждане и не на последно място отводняване.Водопровод

Водопровод

 

В предишното предаване ви показахме моменти от изграждането на водопровода. Новата система осигурява бърз и надежден монтаж на тръбите от полибутен. 

Инсталирана веднъж системата предлага големи предимства пред традиционните системи - не се образува котлен камък, не ръждясва, дори и тръбите за топлата вода са хладни при докосване. 

За сглобяване не се използват инструменти – отрязвате с ножиците, вкарвате укрепващата гилза и натискате. Това е – надеждната връзка е осъществена.

Производителят предлага 50 годишна гаранция за всички тръби и фитинги от системата.

 

Линейни сифони

Линейни сифони

 

За отводняването на душкабината, където се нуждаем от бързо оттичане на водата, ние избрахме линеен душ канал, който да поеме цялата вода по време на къпане.

Душкабината е повдигната едно стъпало, а целият наклон е към душканала, който монтирахме до стената.

 

Линейните душ-канали поставят графичен акцент в банята там, където е необходимо: по стената, успоредно на преградата в зоната на душа или в средата на помещението.

 

Стандартните дължини на душ-каналите от 700, 800, 900, 1000 или 1200 mm, както и вариантите по поръчка, дават свобода за проектиране без компромиси.

 

Огледала за баня

Огледала за баня

 

Колкото и да са големи баните, или по-точно ние да ги наричаме голяма и малка баня, огромните огледала, които ще вградим в плочките ще разширят визуално помещения.

 

Огледалото е не просто необходимост, но и един модерен аксесоар, придаващ допълнителен стил и красота на Вашата баня. Естествено имате две възможности, когато избирате огледала за вашия дом или по-специално за вашата баня – да ги купите готово огледало. На пазара се предлага богато изобилие от огледала и вие може да намерите това, което ви харесва най-много.

 

Вторият начин, който ще ви донесе по-голямо удовлетворение и ще придаде индивидуалност на вашия дом е да направите вашето огледало по поръчка.

Фирмата ше се погрижи то да пристигне невредимо до вашия дом. 

Преди да се залепи огледалото основата трябва предварително да е обработена и изравнена. 

Почиства се от всякакви по едри частици, които биха попречили на прилепването на огледалото към основата.

Огледалото се лепи със специален силикон, който не разяжда слоя на гърба на огледалото.

 

Първите огледала били създадени от хората за наблюдение на собствената им външност, по подобие на отражението в спокойна водна повърхност, но били с много малки размери.

Естесвено суетните французи първи открили технологията за производството на големи огледала.

 

В днешно време големи огледала се използват широко в интериора, за да създадат илюзия за пространство, особено в неголеми помещения. 

Изберете качествено огледало и поръчайте на доказаните производители. Иначе може да получите ефекта на кривото огледало.

След прецизно взет размер, огледалото идеално пасва между плочките. То е на едно ниво с тях и стената е гладка, без ръбове от огледало или рамка.

И в двете бани огледалата са вградени  в плочките и поръчани по размер.

 

Плочки за баня

Плочки за баня

 

Идеите за плочките за баня, както и възможните цветове и съчетания са важни поради факта, че цветовете могат да влияят пряко върху настроението на обитателите - от успокояващо-релаксиращ до зареждащ ни с енергия. Топлите цветове като прасковено и жълто са весело игриви. Неутралните цветове като бежово и бяло разширяват помещението, правят го по-светло и са винаги модерни.

Облицовката върху стените в баня с обособената душ кабина се състои от керамични плочки в няколко нюанса, които идеално се съчетават един с друг по един много хармоничен начин. Допълнителен акцент добавя начинът, по който е оформена облицовката – чрез големи керамични плочки и чрез мозайка от малки детайли.

 

В съвременните апартаменти банята е твърде малка като площ. С умелото съчетаване на подходящите плочки можете да я разширите визуално. Така например ако е твърде тясна, използвайте хоризонтални правоъгълни плочки, с помощта на които ще постигнете визуална илюзия за по-широко пространство. Ако пък е твърде ниска – вертикалните детайли ще създадат илюзията за по-високи тавани.

Декорните плочки в нашата баня също са с хоризонтално разположени линии, което също добринася за визуалното разширение на банята.

Но има и още един начин да почувствате помещенията по големи.

 

Вентилатор за баня

Вентилатор за баня

 

А за доброто вентилиране на банята, когато тя е вътрешно помещение и няма възможност за прозорец, е необходим и достатъчно мощен вентилатор, който да отвежда парата в предвидените за това отдушници.

 

По време на ремонтните работи в банята се усети че през вентилационните отвори преминават различни миризми, затова за вентилаторите в банята избрахме такива с клапа. 

Вентилаторът, който монтираме, може да бъде с различна големина на монтажния отвор – от фи 100 до фи 150 милиметра.

Клапата се отваря с пускането  на вентилатора и така се осигурява добро отвеждане на въздуха през отвора.

 

След изключването на вентилатора, клапата се затваря плътно и така предпазва помещението от проникване на въздух и миризми, попаднали в отдушника.

По принцип ако има такива миризми, това означава, че отдушникът не е добре направен или, че някой се е включил извън тръбата на този отдушник.

 

Смесители за баня

Смесители за баня

 

Обзавеждането на баните се състои от един балансиран избор на смесители, санитарна керамика и ако има място, разбира се, шкафове.

В по-голямата си част, баните в нашите жилища са с ограничена площ и няма място и за тоалетна и отделно за биде. Затова ние предложихме решение с капак –биде.

 

Естествено, за захранването му ,  той се нуждае от съответната водопроводна инсталация. Близо до тоалетната, от ляво на стената, ние монтирахме вграден смесител, който да подава вода с необходимата температура към капака – биде.

Всички смесители са от една серия. Те придават елегантност на банята със заоблените си и изчистени форми.

В душ кабината освен голята душ пита, монтирахме окачване с малък душ. 

 

Стоящите смесители за мивките са с удобни ръкохватки и достатъчно високи за удобно пюолзване.

Перфектното качество на избраните смесители се дължи на многогодишния опит и съвременните технологии на проектиране и производство. Това е така и защото сме поставили в центъра на нашето внимание нуждите, изискванията и желанията на клиетите.

 

Хидроизолация

Хидроизолация

 

След инсталиране на водопровода нашите майстори изравниха и изправиха стените на двете бани. 

За доброто изпълнение на проектите на баните е изключително важна предварителната подготовка на стените. За да може да се изпълни точно и проекта  е задължително да се осигурят прави ъгли, там където те са заложени в проекта.

Системите за лепене на плочки в мокри помещения включват няколко продукта с изключителна съвместимост помежду си. 

 

Полагането на грунд преди нанасянето на хидроизолиращия слой осигурява обезпрашаването на основата и доброто сцепление между основата и хидроизолацията.

Съединителните фуги са местата през които най-често прониква водата. Хидроизолационните ленти, които се поставят в ъглите между стените и пода и по цялата височина на стените, защитават тези критични зони от напукване. Те се поставят преди цялостното хидроизолиране на стените.

 

Лентата се полага между два слоя от хидроизолацията. Първият слой спомага за доброто прилепване на лентата  към основата, която се притиска  старателно при полагането. 

Хидроизолационната смес се използва за безшевно хидроизолиране на мокри помещения. Нанася се неразредена с валяк или с четка. Тя е готова за употреба и след нанасяне оставя гладка основа за лепене на плочки.

Предназначена е както за вътрешно така и за външно приложение, което я прави подходяща за хидроизолиране и на тераси и балкони.

 

Подът в мокрите помещения трябва да се хидроизолира изцяло. Независимо, както е нашия случай, че няма пряко мокрене. Еластичният слой хидроизолация предпазва основата от проникване на каквато и да е влага. 

За още по-добра хидроизолация и сигурност се препоръчва полагането и на втори слой от хидроизолационния разтвор.

 

Основният проблем е свързан с проникването на влага под плочките, поради различни причини – наличие на пукнатини, използване на обикновена фугираща смес, лошо уплътняване около канали и тръби. Като резултат наблюдаваме образуването на плесен и мухъл по стените на съседни помещения и разрушаване на покритията по стени и тавани.

Но за комфорт в банята е необходимо  да е изпълнено още едно много важно условие – добро отводняване.

 

Обзавеждане на банята

Обзавеждане на банята

 

В процеса на  работа по един ремонт, най-много време и усилия се отделя на баните. А те си заслужават вниманието. Все пак това е мястото, къде първо влизаме след като се събудим сутрин. Искаме баните да са удобни и красиви.

При банята трябва да се съобразявате главно и основно с перманентната влага. Керамика, варовик, гранит, мрамор - това са все подходящи материали за това помещение.

 

В последните години на усилено строителство се оформи един нов стил, предизвикан от необходимостта да се обзаведе все по-ограниченото пространство на нашите бани. 

В голямата баня сме предвидили вана с асиметрична форма, поради самата форма на помещението и вградено тоалетно качанче и разбира се мивка.

Над инсталационната стена за мивката и тоалетната ще монтирама голямо огледало. То оптически ще разшири цялата баня.

 

За да иглежда банята светла и в същото време модерна, ние избрахме голямоформатни плочки за стените с размер 32.5 на 60 сантиметра, със светло бежов цвят. Отблизо плочките изглеждат релефни, тъй като декорирани с много наброй тънки успоредни линии.

За декор, избрахме плочка от същата серия, наподобяващи леки вълни. Разположихме ги над ваната, като в височина се прекъсват от вертикален фриз. Той е разположен точно зад тръбното окачване за душа за ваната.

От срещуположната страна, същият фриз се повтаря и зад тоалетното казанче.

 

След като нашият майстор залепи плочките и лепилото изсъхна, дойде ред и на фугите. Всички фуги запълни с аквастатична фугираща смес.

За плочките по стените сме предвидили смес със бял цвят. Така фугите няма да се натрапват и ще могат лесно да се почистват със различни препарати.

За пода, тъй като плочките са по-тъмни и фугиращата смес е с подходящ цвят.

 

Цялата стена над мивката и тоалетната сме предвидили за огледало, което ще бъде вградено в плочките.  Затова не сме залепили и плочки.

След като сме готови с плочките, може да се направи и окачения таван в банята, но майсторите могат да влязат едва след като е изсъхнала фугиращата смес.

Обзавеждането на банята и избора на плочки е скъпа, трудоемка и изключително важна инвестиция. Това не е дейност и занимание, което можем да си позволим често. Поради тази причина доста от нас се ориентират към създаването на една модерна и функционална баня, изцяло подчинена на класиката така, че да ни радва и освежава дълги години.