Финал на ремонта - лeпeнe на плочки, монтаж на кухня и врати

Днес ще видите края на ремонтните работи в малък тухлен апартамент в центъра на София. Довършването на обзавеждането ще оставим на домакините. Сега нека си припомним и началото на ремонта в този дом.Ремонт

Ремонт

Днес ще видите края на ремонтните работи в малък тухлен апартамент в центъра на София.
Довършването на обзавеждането ще оставим на домакините. Сега нека си припомним и началото на ремонта в този дом.

Нова дограма и мухъл

Нова дограма и мухъл

Често се чува израза – смених си дограмата и започна образуването на мухъл.
Не дограмата е виновна за мухъла и плесените. Причината е наличието на влага и хранителна среда.
Затова не се притеснявайте зимата да отваряте прозорците по-често и за кратко време.
Това ще осигури обмен на въздуха и ще възпрепядства образуването на конденз по стъклата и стените.
Когато стаите не се отопляват равномерно през зимата също има предпоставки за образуване на мухъл и влагата кондензира върху студените стени.

Замазка

Замазка

След премахването на паркета нивото на стаите  падна с около 10-12 сантиметра.
За да изравним нивото в целия апартамент се наложи запълване на тези сантиметри.
За да не натоварваме допълнително конструкцията върху плочата положихме първо слой твърд полистирол. Върху него положихме и  пясъчно циментова замазка.

Мазилка

Мазилка

Често при ремонт на бани в стари сгради се налага сваляне не само на старите плочки, но и на цялата мазилка. Така направихме и ние в тази баня. Стените бяха криви, а мазилката изветряла, което е предпоставка за една нездава основа за лепене на плочки.
Когато правите нова хастарна мазилка в банята – направете я равна и всички ъгли на помещението тряба да са прави. Така лепенето на плочките се улеснява, а освен това се пести и материал.

Интериорни врати

Интериорни врати

Интериорните врати са важна част от цялостния вътрешен облик на дома ни. Съществува огромно разнообразие от интериорни врати в зависимост от размерите, конструкцията, дизайна, механизмите на отваряне и затваряне, материалите, от които са изпълнени и други.

Съвременните интериорни врати се монтират в предварително добре обработените отвори. Затова всички размери трябва да са съобразени.
Касите са предварително изработени, като в ъглите са зарязани на 45 градуса.
Чрез съвременните технологии и иновативни материали, се позволява изработването на богато разнообразие  от вътрешни интериорни врати с различна визия, цветове и покрития.
Вратите, които ви показваме са изработени в модерната фабрика близо до град Кюстендил.

Заводът за производсвтво на интериорни врати се намира в град Кюстендил и е третата по големина в Европа и най-голямата в Югоизточна Европа.
Технологията за производство на вратите е немска и е разработена съвместно с водещата консултантска технологична фирма. Машините в завода са на лидерите в бранша.  Суровините и материалите за производството са на най-добрите немски и австрийски фирми.

Цялото производство се контролира от специален софтуер.
Разкрояването на материала е с цифрово програмно управление
Машината е абсолютно обезопасена. При установяване на какъвто и да е проблем тя блокира автоматично.

Оразмерените детайли постъпват за сглобяване.
Вътрешността на вратата се запълва с различни материали. Един от тях е специално изработена пита, която осигурява стабилност на вратата.

А специален шумоизолиращ пълнеж осигурява много добра изолация от въздушен шум.

Фолирането на плоскостите за крилата на вратите се извършва на отделна машина.
Разпробиването на различните отвори на вратата – за пантите, за бравата и за дръжката, се извършва от една машина.
След настройките, които й се задават от оператор, тя вече е готова да извърши всички необходими операции за пробиването на различните отвори, като сама сменя инструментите, които са необходими.
Работниците са длъжни да стоят на разстояние от машината, защото иначе тя прекъсва работа.
Изработката на касите на вратите е доста сложна операция. Отделните елементи се сглобяват и залепват.
Прецизното рязане на 45 градуса на детайлите осигурява и перфектно пасване на касата при нейното сглобяване.

След тази операция остава само да се поставят патронодържателите и насрещникът за бравата.
Във фабриката могат да  бъдат произвеждани 800 врати за една смяна от 8 часа. Максималният капацитет при двусменен работен режим е 35 200  врати на месец.
Производствената технология отговаря на немските стандарти за ниво на шума, не се отделят вредни емисии и се работи с екологично чисти и възобновяеми материали. Производственият отпадък се обработва допълнително за отопление на административните и производствени помещения.
Целта на екипа разработващ проекта за увеличаване на производството и продажбите е да постигне оптимално съотношение цена/качество, които да наредят фирмата сред водещите производители в Европа.

Монтаж на кухня

Монтаж на кухня

След вратите дойде ред и за монтаж на кухненските шкафове. Обзавеждането на кухнята почти винаги е по индивидуален проект. Специфичните и нестандартните размери на помещението изискват точно проектиране за оползотворяване на всички ниши и  всеки сантиметър. Това важи най-вече при Ге- и Пе образно разположени кухненски шкафове. При шкафове, разположени само от едната страна, по продължението на стената, може спокойно да се доверите и на модулно произведени кухни.

Дори и при избор на модулна кухня е важен съвета на проектанта. Всяка кухня  има своите специфики, които трябва да бъдат съобразени с желанието на домакинята.
Нашата кухня е разположена по дължината на едната стена, като в ъгъла ще бъде разположен първо хладилникът.
След това следват шкафове с удобно и функционално разпределение, които да осигурят максимално пространство както за съхранение, така и за работна площ на плота.
Кухненските шкафове от стандартна модулна система са с голямо разнообразие от модели и размери – предлагат се в различни цветове и материали - МДФ, масив или ламинирано ПДЧ.
В модулните кухни се включват и шкафове с различно предназначение: долни шкафе за мивка, шкафове с врати и рафтове, с чекмеджета, за вграждане на фурни, ъгловови шкафове и етажерки. Горните шкафе също са в голямо разнообразие за по-лесно проектиране и комбиниране в зависимост от желанието на домакинята.

При избора на шкафовете трябва да се подбере внимателно не само техния дизайн, съответстващ на цялостния стил на кухненския кът, но и да се прецени техните размери и места, съобразно архитектурата на кухнята, водопроводната и електрическата  инсталация.

Изследвано е, че жената прекарва в кухнята голяма част от живота си. Това с особена сила важи за българката, нямаща все още навика да ползва готови храни и полуфабрикати и стараеща се, с оглед на семейния бюджет, да готви почти ежедневно. Световната статистика показва, че редица специфични заболявания се “стоварват”на гърба на домакинята вследствие работата и в кухнята. Изчислено е, че само за 1 час работа в кухнята се изминават невероятните 1-1.5 км и се извършват над сто операции с ръцете!
Неправилното разположение на плотовете, мивката, електроуредите води до излишни усилия, време и умора на домакинята.
Много е важно ходовата линия да е изчислена правилно съобразно естествената последователност на извършваните от домакинята действия.
Шкафовете и електроуредите не трябва да бъдат пръснати безразборно край всички стени. Подреждането им си има своя логичен смисъл и той трябва да се спазва. Добре е то да става компактно покрай една, максимум две съседни стени. Най - правилно от гледна точка на последователността на операциите подреждане е: хладилник (изваждаме продуктите), плот за работа ( за предварителна обработка), мивка (за измиването им), пак плот за работа(нарязване, поставяне в съдове за готвене) и накрая уредите за крайна топлинна обработка.

Това са и основните правила, от които се водят и специалистите при проектирането на кухненските шкафове.
Адекватният подбор на кухненските уреди и добре проектираната и монтирана кухня ще ви осигури лесно и приятно приготвяне на хараната за вашето семейство.

Вградени казанчета

Вградени казанчета

Вградените тоалетни казанчета с окачени тоалетни чинии навлизат все по-широко и на нашия пазар. Потребителите осъзнават техните предимства. Не можем да си представим вече една модерна баня без вградено тоалетно казанче и висяща тоалетна чиния. Освен изчистения дизайн, те са по-хигиенични и по удобни за почистване.
Повечето от частите са предварително сглобени. Стенните стойки и изпускателните тръби са монтирани по време на призводствения процес, което елиминира риска от грешки при монтиране и намалява времето за инсталиране.

Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

При основен ремонт в стари жилища е препоръчително да се подменят изцяло старите електрическа и водопроводна инсталация.
Нормално е, електрическа инсталация, изграждана преди повече от 15-20 и 30 години да не отговаря на съвременните изисквания. В таблото пбикновено има 3-4 бушона, без дефектнотокови защити, а контактите са единични и много малко наброй. Затова се налага е проточването на удължители, разклонители и какви ли не кабели по пода.
Прокарването на новата инсталация в такъв тип жилище е свързано с изкопаване на канали в мазилката на стени или както е в нашия случай – прокарването им по пода, под замазката.

Смяна на дограма

Смяна на дограма

После следва и подмяна на страта дървена дограма.
При избора на дограма се съобразявайте с всеки детайл.
Броят на камерите оказва влияние главно върху топлоизолационни качества на дограмата. Но все пак рамките на прозорците са една малка част от цялата повърхност. По-голямата площ се пада на стъклопакета.
Увеличаването на камерите на стъклопакета пък оказват главно влияние върху шумоизолацита, тъй като при преминаванто си през повече на брой стъкла звуковите вълни се пречупват и губят от своята сила.
Предлагат се различни цветове на профилите, които успешно да се съчетаят с останалото обзавеждане.

Водопровод

Водопровод

За изграждането на водопровода отново ще  използваме иновативната английска система от полибутенови тръби. Работата и осъществяването на връзките между отделните елементи при тази система е бърза, а самите връзки са изключително надеждни.
Инсталирана веднъж системата предлага големи предимства пред традиционните системи - не се образува котлен камък, не ръждясва, дори и тръбите за топлата вода са хладни при докосване.
След изграждането  на ВиК инсталацията с иновативната английска система продължихме с монтажа на структурите на вградените казанчета.

Избор на плочки

Избор на плочки

В апартамента, който ремонтираме преобладаващите цветове са топлите земни и светли нюанси на кафяво, жълто и охра.
В такива тонове са и плочките в банята и гранитогреса в кухнята и коридора.

Размерите на плочите в кухнята са с не много големи размери. За плочи от гранитогрес използвайте гъвкави лепила. Гранитогресът е с по-малка попиваемост от теракота и лепилата за неговото лепене са с завишени характеристики.

Поектът е изпълненен перфектно от нашите майстори. Тъмните плочи се пресичат от светли линии, и така очертават правилни фигури.
Светлите ивици  от плочки  от същата серия прекъсват относително дългото и тясно помещение.

В банята, една по-тъмна линия и фриз определя мястото на душа.
Обзавеждането е компактно, тъй като помещението е малко, но достатъчно – вгадено казанче с висяща тоалетна чиния, мивка и душ.

Лепене на плочки - грунд, хидроизолация, лепило, фугираща смес

Лепене на плочки - грунд, хидроизолация, лепило, фугираща смес

За правилното прилагане на системите за лепене на плочки в мокри помещения сме говорили често в предаването.
Няколко са продуктите, които са включени в системата – грунд, хидроизолация, лепило и фугираща смес.
Правилната работа с продуктите в системата ще ви осигури дълготраен резултат.
Хидроизолацията се нанася по цялата повърхност на стените след грундиране.
В ъглите се полага и специалната хидроизолационна лента.

Хидроизолацията освен, че защитава стените от проникване на влага, осигурява и много добро сцепление с лепилото за плочки.
Разработеният проект за тази малката баня включва серия от плочки в два основни цвята.
Това е помещението, в което има вградено тоалетно казанче и душ и мивка.
Изборът на санитарното оборудване трябва да е направен още преди да е изготвен самия проект на баните.
Така разположението на мивката, тоалетната и душа са предварително ясни и проектът за плочките се съобразява с тях.
Но лепенето на плочките и добрият майстор е едната страна на това, което получаваме като краен резултат. Началото е доброто проектиране и избора на плочките.

Монтаж на интериорни врати

Монтаж на интериорни врати

Вратите могат да бъдат покрити с декоративното фолио, което осигурява отлична имитация на различни дървесни декори. Качественото покритие е подходящо както за дома, така и за обществени сгради.
Ламинатите предлагат най-добра защита за вашите врати. Устойчиви са на удар, надраскване, битови химикали. Не поемат миризми и не променят цвета си с времето. Имат отлична влагоустойчивост.
С покритие с фурнир от естествена дървесина, всяка отделна врата има уникални декор и текстура и придава изискан стил на помещенията.