Венецианска мазилка

Венецианска декоративна мазилка, имитираща покритие от античен мрамор. Декоративен ефект с уникална визия.Всъщност, историята разкрива, че корените на венецианската мазилка са в древния Рим. В Рим най-достъпният строителен материал е бил мраморът. При обработката му е оставало голямо количествоо мраморен прах. Дошъл моментът, в който някой, кой е той не се знае, е репил да събере и използва този прах.

Съставът на тази мазилка и до ден днешен е непроменен. Пропорциите са различни, но основните компоненти остават едни и същи – прах от мрамор, кварц и други ценни каменнии видове, гасена вар и пигменти.
Венецианската мазилка е покритие с ефект на античен мрамор, огледално-гладка повърхност и висока паропропускливост.

Предлага се в широка гама разцветки, характерни за стила на венецианските и флорентински майстори. Материалът е търсен и желан заради своя изтънчен стил и уникална визия.
Истинската венецианска мазилка представлява варова основа размесена с мраморно брашно, която за финал се полира с восък. Вместо мрамор могат да се използват и други декоративни камъни – например гранит, кварц, оникс или малахит, но тези варианти се срещат рядко, заради високата цена. Естествените съставки позволяват на стената да диша и я защитават от бактерии и плесени.

Покритието се нуждае от опитна ръка. Всеки слой се нанася на петна и след това се заглажда. За да се постигне неповторимия визуален ефект, покритието трябва да се нанася от майстор.