Топлоизолация с EPS, подготовка на стени и тавани за боядисване

В предаването тази неделя ще ви покажем полагане на топлоизолационна система . Освен това ше видите дизайна и лепенето на плочки във свтората основна баня в дома на Филип и Радост.Ремонт

Ремонт

Зимата вече приближава и е естесвено да се замислим за отопляването на дома ни и за това как да намалим разтящите разходите за енергия. Програмата за кредитиране на енергийната ефективност предоставя на домакинства или сдружения на собственици от цялата страна възможност да получат целеви кредити и безвъзмездна финансова помощ чрез мрежата на български търговски банки – партньори на програмата.
В предаването днес ще ви покажем полагане на топлоизолационна система . Освен това ше видите дизайна и лепенето на плочки във свтората основна баня в дома на Филип и Радост.
Ще подготвим повърхностите за боядисване. А декорацията на стените ще ви покажем в следващото предаване.
Сега нека си припомним за как вървеше ремонта в предишното предаване.

Лепене на плочки в баня

Лепене на плочки в баня

След вграждането на структурата за тоалетното казанче, стените останаха без излишни чупки, които често се появяват, когато за структурата се налага изработка на допълнителна конструкция, най-често от гипс картон.
Една баня без чупки се обзавежда по-лесно и със сигурност изглежда по-просторна.

Стените и пода са предварително хидроизолирани, като в ъглите е вградена и гъвкава хидроизолацинна лента.
Все по ожесточена става борбата на производителите на системи за лепене на плочки с влагата. Затова хидроизолацията под плочките е задължителна.
Тя предпазва от проникване на влагата в стената.
Плочките за тази баня са калибровани. Този вид плочки могат да се лепят и без фуга между тях. Те прилепват плътно една до друга и липсват традиционните фуги. При този вариант повърхността е по-здрава, по-трудно пропуска вода и се почиства значително по-лесно.

Калиброваните плочки са рязани с помощта на лазер, което означава, че са абсолютно еднакви по размер до част от милиметъра и при подреждане не остава никакво разстояние между тях.
Въпреки това те се фугират задължително с цвят на фугата близък до цвета на плочките. Така се получава една равна и гладка повърхност и  помещението изглежда по-голямо.
Стената срещу вратата е в тъмно кафяв цвят, но един и същи фриз минава по средата на всички стени, обединявайки ги в едно цяло.

Стени и тавани

Стени и тавани

След запълването на фугите между отделните плоскости и главите на рапидните винтове е добре, тавана да се шпаклова през цялата повърхност.
Между стената, която е с мазилка и гипскатона на тавана, при шпакловането се вгражда лента, която да предпазва ъгъла от напукване.
С готовите шпакловъчни смеси се работи лесно и бързо.

Шпакловъчните и фугозапълващи смеси съчетават отлична адхезия към основата и много добра покривност.
Шпаклованите с тях плочи, имат стабилна основа за последваща декоративна обработка.

С готовите шпакловъчни смеси с лекота се постига идеално гладка повърхност, върху която може да се лепят и най-тънките тапети или да се боядисва. Препоръчва се повърхността на плочите да се шпаклова изцяло, за да се създаде основа с еднакво водопоглъщане.
Всеки следващ пласт се нанася само след като долният е напълно изсъхнал. Високата влажност на въздуха в помещението съществено удължава времето, необходимо за изсъхване на шпакловката, и обратно.

При шлифоване на изсъхналия пласт на шпакловката не бива да се прекалява с натиска върху повърхността. За по равномерен натиск и намаляване на отделянето на прах се използват така наречените жирафи, които се свързват с подходящи прахосмукачки и така отделянето на прах се свежда до минимум.

Водопровод и канализация

Водопровод и канализация

Независимо дали предстои да се изграждат нови или да подменят стари инсталации, работите, свързани с тях трябва да се направят в началото на ремонта.
Ние изградихме новата водопроводна инсталация с полипропиленово тръби.

В двете бани вградихме в стената стуктури за висящи тоалетни чинии.

В едната баня смесителят за захранването на душа също е вграден. Към универсалното базово устройство магат да бъдат монтирани различни фунционални устройства - както термостатен смесител, така и смесител за вана/душ или само смесител за душ.

Топлоизолация с EPS

Топлоизолация с EPS

След шпакловането на таваните, шпакловахме и стените. Всичко е готово за финалните покрития. Но преди да боядисаме ще излезем навън и ще проследим полагането на топлоизолационната ситема.
Ние много често отделяме време в предаването за полагането на топлоизолационни ситеми на различни производители и с различни изолиращи материали – плочи екпандиран полистирен или вата.
Днес нашите майстори ще работят с 8 см И-Пи-Ес.

Когато сте изправени пред трудния избор какви материали да изберете за изпълнение  на топлоизолационната система, която да защити вашия дом от студ и жега, вие се нуждаете наистина от компетентен съвет.
Компаниите, които предлагат материали за топлоизолации се стремят да информират потербителите за качествата на своите продукти, но не са много местата, където човек може да отиде и да получи пълна консултация и подкрепа при избор на ситема.
Нека разгледаме един такъв център.