Ремонт на старо жилище с гредоред

В предаването ще ви покажем един ремонт в стара софийска къща, където се наложи част от майсторите да влязат отново след завършването на ремонта.    Клапа за проветрение

Клапа за проветрение

Клапата се монтира в горния край на дограмата. Тя се отваря и затваря автоматично, осигурявайки обмен на въздуха, без да се налага отваряне на крилото на прозореца.

Ремонт

Ремонт

Апартаментът се намира в стара двуетажна сграда в центъра на София с гредоред между отделните етажи, което е характерен начин за строеж по времето, когато е строена сградата.
Влагата също е оставила своя отпечатък и от вътрешната страна на стените – разрушена мазилка и мухъл.
Окаченият таван видимо се  е откачил в ъглите при тавана.

Част от стените в дневната и стаята са с напукана и с отлепена мазилка. Явно нестабилната основа и движението на гредореда е причина за образуването на тези пукнатини.
И в двете стаи на пода има естесвена настилка – дюшеме от иглолистна дървесина.
То трябва да бъде изциклено и лакирано, тъй като на места лакът се е износил.

При ремонти в такива страри сгради може да се очакват много изненади. Затова и нашето първоначално предложение за решаване на проблема с напуканите стени бе да се направят предстенни обшивки. Но това разбира се щеше да стесни и без това неголямото помещение. Това бе и основният аргумент да не се приеме това решение. Затова решихме да отстраним нездравите участъци и след това да измажем отново стената с армиращша мрежа.

Смяна на дограма

Смяна на дограма

Рано или късно, всеки обитател на старо жилище стига до извода, че старата дограма трябва да се смени.
Прозорците в днешно време са една не малка инвестиция и затова не подценявайте избора на профили и на фирма за изпълнение.
Фирмите, производители на профили за PVC дограма предлагат все по-иновативни решения в борбата за пестене на енергия – увеличават броя на камерите в профилите и се стремят да предложат стъклопакети с все по-добри топлоизолационни и шумоизолационни характеристики.

Търсят се и решения за ефективен въздухообмен, за да се намали образуването на кондез по стъклата на прозорците.
Клапата, която се монтира в горния край на прозореца е едно такова решение.

Работата на фирмите за дограма се изчерпва с монтажа на новите прозорци. Ако сте си платили, те ще изнесат и старата дограма. Но след тях следва обръщането на дограмата. Без това не може да продължи ремонта.

Пукнатини по стените

Пукнатини по стените

Две-три седмици след ремонта в ъгъла на дневната и стаята започнали да се появяват отново пукнатини.

След консултации и оглед на къщата изводите, които се наложиха, че движението на гредореда на пода няма да спре и затова трябва да се върнем към изпълнение на  първоначалното предложение – предстенна обшивка.
Тук отчетохме и нашата грешка – не трябваше да се съгласяваме да правим ремонта след отказа от предстенна обшивка, защото при наличие на гредоред винаги има движение на пода при стъпване, което ще води до образуване на пукнатини.
Но тъй като пукнатините освен в ъгъла се появиха и на други места, където мазилката е здрава, установихме наличие на няколко слоя боя. Очевидно при предишни ремонти, натрупаните слоеве са без сцепление помежду си и след нанасянето на грунда и последната ръка боя, от внасянето на влага някой от първите слоеве се е отлепил.

Е, всеки се учи от грешките си.

Затова влезе бригадата за сухо строителство.

Боядисване

Боядисване

Независимо колко е високо помещението е препоръително таваните да са боядисани в бяло. Белият цвят отразява светлината и така помещението е по-светло.
Но все-по често стените се боядисват в по-нетрадиационни цветове.
Така се придава индивидуалност на помещението.

За стаята избрахме неутрален млечен сив цвят.
Неутралните цветове не са скучни в никакъв случай.
Неутралните цветове са идеален избор за създаването на интересен интериор. Те са елегантни, жизнени, лесно се възприемат и създават уют. Решената в неутрални цветове стая, без много контрасти, изглежда всякога по - просторна, а с помощта на по - наситените тонове или акцент в контрастен цвят голямото помещение ще стане по - уютно и интимно.
Неутралните цветове се съчетават добре с мебели от всякакви стилове - модерен, класически и т.н.

Напоследък дизайнерите разчупват стериотипа, като създават алтернатива на неутралните.
Ако се притеснявате, че домът ви ще изглежда безинтересен, използвайте колкото се може повече различни тонове - светли и тъмни и различни материали и тъкани, за да разнообразите схемата.

Дневната също боядисахме в неутрални тонове – този път на базата на червеното. Тези цветове носят традиция и създават уют и настроение.

За коридора избрахме по наситен цвят. Неговото свежо излъчване ще осигури настроение още при влизането в дома.

Предстенна обшивка

Предстенна обшивка

Понякога без системите за сухо строителство, трудно бихме се справили с някой проблем. Нашият опит в този ремонт го доказва недусмислено.
Но и изводът, който се налага е – че опитите за спестяване на средства и съкръщаване на операции при сериозни проблеми, почти винаги са неуспешни и след това излизат двойно по-скъпи.


Както виждате тук липсват УДе профилите, които се фиксират в тавана и в пода. Така предстенната обшивка ще е независима от движението на пода и съответно на тавана.
Съществуват два вида стенни облицовки: суха мазилка и предстенна обшивка - свободно стояща и на директни окачвачи. Предстенна обшивка с директни окачвачи представлява предстенна облицовка с гипскартонени плоскости върху носеща конструкция от метални CD и UD профили, която се закрепва към стената посредством директни окачвачи.

При предстенната обшивка освен идеално прави стени, се осигурява възможност за подобряване на вътрешния микро климат.
Оформянето на фугите и повърхностите на гипсовите плоскости са основни фактори за качеството на работата в сухото строителство. Обработка на повърхностите трябва да бъде съобразена с предназначението на строителния елемент, финалното покритие и осветлението.

Е, сега вече пукнатините нямат шанс.
Наложи се разбира се отново да се лепят декоративните первази на тазвана и на пода, отново да се боядисва, но крайният резултат е една идеално права стена, без пукнатини.

Декоративни корнизи

Декоративни корнизи

За прикриване на пукнатините между тавана и стените използвахме полиуретанови корнизи.
Те притежават известана гъвкавост и това позволява да поемат известни движения, които са неминуеми при наличието на гредоред вместо железебетонна плоча.

Полиуретановите или стиропорни корнизи са много подходящи за всякакви видове помещения на дома като заваршващ елемент. В случая освен декоративна роля те ще прикрият и пукнатините, които без тях неминуемо ще се появят отново.
Полиуретанова пяна е твърд и издръжлив материал, който с течение на времето не се напуква.

Декоративни корнизи от полистирол или полиуретан се предлагат в голямо рзнообразие на модели. Те са изключително леки и лесни за монтаж.
Обработват се и се режат с обикновени инструменти.
Естесвено трябва да се монтират прецизно, за да се постигне желания резултат.

Шпакловане

Шпакловане

След това последва отстраняване на нездравите участъци от мазилката, измазването с армираща мрежа и шпакловането на стените.

Старите чугунени радиатори сменихме с нови алуминиви. За целта вградихме в стената новите тръби, а захранващите скрихме зад куфари от гипакартон.

След изсъхването на мазилката стените могат да се шпакловат.

Готовите шпакловъчни смеси са предпочитани за работа, тъй като се нанасят и обработват лесно.
Не е необходимо допълнителна предварителна подгтовка на сместа.
Най-важното е, че качеството на направената по този начин шпакловка до голяма степен е предварително гарантирано от качествата на самия материал.
Шпакловането е задължителната операция, която придава гладкост и добър вид на повърхността на стените и тавана в помещенията. Често на нея се разчита и за коригиране в известни граници на неравностите върху основата.