Ремонт на апартамент - къртене, ел. инсталация, ВиК, отопление

Днес започваме нова мисия – ремонт в стара тухлена кооперация в центъра на София. Както в повечето случаи и тук ремонт не е правен от доста време. Това означава, че отново трябва да се проектират и изградят нови водопроводна и електрическа инсталации.  Да се подменят настилките в банята, кухнята и коридора.Ремонт

Ремонт

Днес започваме нова мисия – ремонт в стара тухлена кооперация в центъра на София. Както в повечето случаи и тук ремонт не е правен от доста време. Това означава, че отново трябва да се проектират и изградят нови водопроводна и електрическа инсталации.  Да се подменят настилките в банята, кухнята и коридора.

Отопление

Отопление

След инсталирането на всички електрически кабели дойде ред да с погрижим и за отоплителните тела.
Най-добре е радиаторите да се разположат под прозорците. Това е най-уязвимото място в нашия дом през зимата.

Кърти Чисти Извозва

Кърти Чисти Извозва

Разчистването на всичко ненужно при започването на ремонта е важна част от него. При премахването на настилки и стари покрития по стените може да се прецени много ясно състоянието на обекта и всички видове строително ремонтни работи, които трябва да бъдат извършени, за да се получи добър краен резултат.

Ние премахнахме и замазката в коридора и банята, което откри изгнилите тръби на водопроводната и канализационна система.
Без тяхната подмяна бихме рискували много скоро след ремонта да се получат течове и да се наложи ново разбиване.
Е, за стените беше ясно, че на места ще се наложи дори и мазилка след като свалихме лампериата във всички стаи.
Демонтирахме и всички интериорни врати.

Старите чугунени радиатори също отидоха за вторични суровини.
Премахнахме стената между банята и килерчето, там където преди беше душа.

В кухнята след изнасянето на всички шкафове, премахнахме и плочките и замазката, която се оказа изключително нездрава и дори се ронеше.
Тераста също се нуждае от основно ремонтиране – нова мазика и нов навес и парапет.

След Кърти Чисти Извозва последва и смяна на дограмата, разбира се.

Разпределение

Разпределение

Жилището се състои от дневна, спалня , кухня, баня и едно малко помещение, което със своите размери е трудно използваемо.
Навсякъде има така модерната през 60-те години дървена ламперия.
Антрето изглежда малко и тъмно и задачата тук ще бъде да го направим да изглежда по-широко и приветливо.
Има едно малко килерче, което ние ще приобщим към банята и така ще имаме място за една душкабина.
Кухнята също е с не много големи размери. Тук едно практично разположение на обзавеждането ще осигури място за всичко необходимо.

Дневната е преходна и през нея се минава, за да се влезе и в спалнята. Радиаторът е скрит зад решетка, а паркетът е в много лошосъстояние.

В спалнята отново намираме позната ни ламперия и обзавеждане, което за съжаление трябва да изхвърлим.
На таваните и в ъглите между стените и тавана са направени гипсови орнаменти, които в днешно време май никой не може да направи.

Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

Изграждането на нова електрическа инсталация е неизбежно при основе ремонт в стари жилища. Но дори и в нови кооперации, предадени скоро от строителите се налага доста работа докато инсталация се направи така, че да съответсва на идейния проект. Трябва да се помисли за всеки контакт и ключ. Понякога липсата на един контакт на възлово място налага проточването на кабели по земята- разклонители, удължители и др. Проектирането на електрическата инсталация трябва да осигури удобно и безопасно използване на електричеството.

Реализирането на проекта е свързано с прокопаването на много метри канали в мазилката и инсталирането на огромно количество кабели.

Естестено най-много контакти и кабели има в кухнята.

Електрическата енергия отдавна е станала неразделна част от нашето ежедневие. Но наред с ползите, които ни носи електричеството крие и сериозни рискове, които не са за пренебрегване, тъй като последствията от тях могат да бъдат значителни.

Всяка електрическа инсталация се защитава от необходимата апаратура – предпазители, които се намират в таблото на всеки дом.
Не пренебрегвайте и инсталирането на дефектно токова защита.
Редица устройства - компютри, аудио и TV техника, битови електроуреди при нормалната си работа внасят постоянни токове на утечка в електрическата инсталация. Затова е не само препоръчително, но и задължително разделяне на консуматорите на отделни токови кръгове, защитени с отделни дефектнотокови защити.

Съвременните електроинсталационни системи отдавна не осигуряват само комплексни и многофункционални решения за електроснабдяване на жилищните площи. Актуалните изисквания към тях включват гарантирана енергийна ефективност и безопасност при употреба, и не на последно място максимален комфорт за крайните потребители.
Макар и недостатъчно оценени, рисковете, които носи електричеството, са два основни:
 
- възникване на пожар
- поражение на човек

Никога не подценявайте опасността от възникване на непредвидени дефекти и проблеми в електрическата инсталация на вашия дом.

Водопровод и канализация

Водопровод и канализация

Новата водопроводна инсталация е изградена от полипропиленови тръби.
Естествено най-много тръби има в кухнята, тъй като тук ще бъдат разположени освен мивката, миална и  пералня.

Премахването на замазката и мазилката ни позволи да вградим всички тръби без те да се виждат над плочките, както е в повечето стари жилища – както беше и тук.
Сега всички тръби в банята или ще влязат в замазката на пода или в мазилката по стените.
Много е важно оборудването за банята да е избрано преди да се започне с преработката и изпълнението на водопровода, за да се съобразят всички изводи за мивки, тоалетни казанчета и смесители.
Старата лира също ще подменим с ново и елегантно  отоплително тяло.

Голямата каменинова тръба също подменихме с нова ПВЦ тръба.
 
В банята монтирахме и структура за вградено тоалетно казанче.

Това, което за нас е важне, че структурата е с ширина само 40 см, което ще ни позволи да предвидим и по-голяма мивка. В нашите жилища, където баните и без това са много малки, всеки спестен сантиметър е от значение.

В куфара от гипскартон, който ще монтираме около вградената структура на тоалетното казанче, ще разположим и ревизионния отвор с водомерите.

Целта е да поместим вградената структура и водомерите в минимално възможно пространство.