Лепене на плочки - в бани, на тераси и в сухи помещения

Ще се спрем на различните системи за лепене на плочки – в мокри помещения, на тераси и в сухи помещения. Ще наблегнем на основните моменти в различните ситуации при лепене на плочкиЛепене на плочки

Лепене на плочки

Повод за днешното предаване буквално е едно запитване във форума на сайта. Питането беше за лепене на плочки – дали да не сложи грунд на стените преди да започне  да с лепенето.
С риск да се повторим, днес в предаването ще се спрем на различните системи за лепене на плочки – в макри помещения, на тераси и в сухи помещения. Ще наблегнем на основнитв моменти в различните ситуации.
Нека започнем с баните. Системата за лепене на плочки в бани включва няколко продукта:
- грунд
- хидроизолация
- лепило за плочки
- и фугираща смес.

Подредба на плочките

Подредба на плочките

В повечето случаи размера на плочите за пода не съвпада с този на плочите за пода. Това означава, че не може да има съвпадение на фугите от стените и пода. Затова плочките на пода ще залепим диагонално.
Лепенето на плочките на пода започва от сифона. Те се подготвят и изрязват предварително.

След това лепенето продължава към ъгъла на помещението. Нивелирането и спазването на наклона към сифона е задължително при лепене на плочки в мокри помещения.
При по-големи размери препоръчваме нанасяне на лепило и на гърба на плочката. Така се постига 100% контактна повърхност и здраво залепване на покритието.

Едва накрая идва ред и на лепенето на плочки на първия ред. Всяка плочка се оразмерява в съответсвие с конкретното и положение и се изрязва и залепва така че да легне върху плочката на пода. Така при стичането по стената, водата няма да може да проникне дирекно през фугата. Това допълнително защитава от проникване на влага под плочките.

Хидроизолация преди лепенето на плочки

Хидроизолация преди лепенето на плочки

Банята е помещение, което не е много голямо, използва се ежедневно и това, с което трябва да се съобразяваме главно и основно е перманентната влага. Затова следващия етап е хидроизолацията.

Съединителните фуги в ъглите между стените и пода и вертикалните фуги между стените са най-податливи на проникване на влага. Затова там се поставя и специална хидроизолираща лента.
Първо се нанася един слой хидроизолациаонен разтвор, след това се поставя лентата и отгоре отново се нанася хидроизолиращия материал.

Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и  от самия начин на полагане лентата – между два слоя от хидроизолиращия разтвор.
Хидроизолиращият разтвор е продукт за водоплътно гъвкаво уплътняване под керамични покрития. Той е готов за употреба и се нанася с четка или валяк.
Използва се за защита от проникване на влага на некрайни подови покрития като циментови замазки или бетон.
За осигуряването на добра хидроизолация е необходимо нанасянето на два слоя с дебелина от 1 до 1,5 милиметра.

Вторият слой може да се нанасе около 2 часа след нанасянето на първия.
А финалното покритие от плочки се полага поне след 16 часа, след като изсъхне добре и вторият слой.

Хидроизолационният слой трябва да е изсъхнал напълно преди полагането на керамичното покритие.  След изсъхване той е еластичен и изисква полагането на плочките  да се извършва с лепила със завишени технически параметри – еластични, с по-голяма сила на сцепление.

Фугиране

Фугиране

Фугирането е важна операция при лепенето на плочки в различни помещения. От вида на фугите зависи крайния ефект от цялото полагане на керамичното покритие. Фугите играят и защитна роля срещу проникването на влага под него. Затова използвайте качествени водоотблъскващи фуги във вашата баня.
Но крайният резултат зависи и от начина на изпълнение на самото фугиране. Първото и много важно условие е фугите между плочките да се добре почистени.

Ако времето е топло, фугирането на големи площи трябва да става на части. Фугираната площ се забърсва с добре изцедена влажна гъба за оформяне и  заглаждане на фугите.
При пресъхване материалът се втвърдява и се почиства по-трудно. В този случай е необходимо по-голямо количество вода, която попива във все още прясната фуга и след това при изсъхването могат да с е появят петна. Тези петна представляват соли, извлечени от основата и избили по повърхността при изпарението на водата. Те биха могли да се образуват при всеки цвят фуга, но личат най-много при по-тъмните цветове.
След окончателното оформяне на фугите и изсъхването на материала плочките се забърсват със сух парцал.

Лепене на плочки върху добре измазани стени

Лепене на плочки върху добре измазани стени

Стандартната ситуация е лепене на плочки върху добре измазани стени – идеално равни и нивелирани.
Измазването с вароциментова мазилка е етап, който никак не е за подценяване. Добре направената хастарна мазилка позволява безпроблемно редене на плочките с тънък слой лепило.
Стените на баните може да изправени и с предстенна обшивка.
Но това е само подготовката.

Първият продукт от системата за лепене на плочки в мокри помещения е дълбокопроникващият грунд.

Дълбокопрониквщият грунд осигурява здрава основа и увеличава значително адхезията между отделните материали. Нанася с баданарка с кръстосани движения. Грундът изсъхва след около 4 часа и основите са готови за следващите етапи на работа.

Лепене на големи плочки

Лепене на големи плочки

При подготовката на ремонта в банята трябва да се избере и подходящо лепило. За избора му влияят няколко фактора. Първият е вида на керамичната плочка – гранитогрес, теракота, фаянс. Вторият фактор е големината на плочките – по-големите рамери изискват по-специални лепила. И не на последно място трябва да се вземе предвид по-малко попиващата повърхност на гранитогреса и неговата структура изискват гъвкави и обогатени с различни полимери лепила.
По правило, лепенето на плочките започва от втория ред на стената. От долната страна се фиксира летва, която се нивелира и се започва с лепенето. Първият се лепи едва след залепването на плочките и на пода. Така могат да се оберат всички неравности или кривини по пода.

Лепилото се нанася с подходяща назъбена маламашка върху хидроизолираната повърхност. Големината на зъбите варира между 4 и 10 мм и се определя от големината на плочките, които ще бъдат лепени. При по-големи плочки се изискват по-големи зъби. Това гарантира правилно разпределение на лепилото и се избягват така наречените “лапи”, при които има празно пространство без лепило под плочката.
Ако под плочката останат кухини, тя лесно се чупи или напуква при натиск, стъпване или пробиване с бормашина.
След нанасяне на лепилото, плочката се притиска плътно и се намества, за да се разпредели сместа по повърхността. Еднаквият размер на фугите се контролира чрез така наречените “монтажни кръстчета”. Необходимите корекции по хоризонтал и вертикал се правят с гумен чук. При по-големи размери на плочите и особено, ако са от гранитогрес, се препоръчва фугите да са по-широки - от 4 до 4,5 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики.

Лепене на плочки върху блажна боя

Лепене на плочки върху блажна боя

Ако стените на вашата баня са боядисани с блажна боя може и да не я махате, ако тя има необходимата товароносимост.
Как може да проверите това?

Здравината на боята се проверява лесно. С остър предмет се надраскват десетина – петнайсет успоредни хоризонтални черти през около 2 мм.
Нанесените линии трябва да бъдат пресечени със същия брой вертикални черти.

Образуват се малки квадратчета. Ако 80% от тях останат на стената и не паднат, то върху боята може да се лепят плочки със система за лепене на плочки върху боядисани стени.
След обработката, почистването и пълното изсъхване на боядисаните и покритите с плочки стени, те трябва да бъдат грундирани с грунд за непорьозни основи.
Грундът е готов за употреба и не се разрежда с вода или други разредители. Разбърква се добре преди употреба. Нанася се обилно с мече или с четка.

Подобрява силата на сцепление между материалите при наличие на поне една непопиваща повърхност.

Използва се на закрито, там където е необходимо да се осигури надеждно залепване. При критични основи – върху всякакъв вид плочки, включително и емайлирани, плочи от твърда пластмаса, устойчиви подови бои, дървени повърхности и др.
Когато работите, използвайте системите на един и същ производител и стриктно следвайте препоръките за полагане на различните продукти. Защото не е достатъчно просто да грундираш, а е важно да използваш точния грунд за дадената основа. Когато производителят се е погрижил да създаде различни грундове за различните основи, използвайте ги по предназначение. Само така може да разчитате на добре подготвена основа за полагане на следващите покрития.

Лепене върху критични основи

Лепене върху критични основи

А ако искате да лепите плочките при така наречените критични основи – върху плочки и блажна боя, лепилото задължително трябва да е еластично - с подобрени технически характеристики и обогатено допълнително със съставки, които осигуряват добро сцепление с непопиващи основи след обработка с подходящ грунд.

На стената плочките се лепят отдолу нагоре. Ако сте сигурни в нивелирането на пода, може да започнете от първия ред, ако имате съмнение – започнете от втория. Най-накрая може да залепите и първия.
Лепилото се нанася върху основата на малки участъци, колкото можете да обработите наведнъж. Това е важно особено при лепене на плочки при по-високи температури.
Нанесете тънък слой лепило и на гърба на плочката, която ще лепите. Така се осигурява 100% контактна повърхност, дори и да има леко измятане на плочката, дължащо се на отклонение в параметрите по време на съхненето и изпичането на керамичната плочка.