Блиндираните врати, лепене на плочки, гипскартон със стъклено покритие

Блиндираните врати – преграда ли са те срещу крадците. Отново за банята – лепене на плочки върху новия гипскартон със стъклено покритие.Радиатори

Радиатори

Сменихме и всички радиатори. Алуминивите радиатори, които монтирахме, са изработени по най-нова технология и с иновативен дизайн.
Високият коефициент на топлоотдаване на тези радиатори ги прави изключително икономични и изградени с минимален брой глидери.

И разбира се след толкова прокопани канали и прекарани инсталации, стените трябва да се изравнят и шпакловат.

Гипскартон

Гипскартон

Работата с гипсокартон е лесна и отнема сравнително малко време. Той е лек и структурата му допринася за акумулиране на топлина. Паропропусклив е, т.е. може да “диша”, благодарение на множеството пори в гипса. Ние скрихме тръбите от парното с т.н. куфар. Тъй като тръбите, които захранват самите радиатори са срити под мазилката е добре предварително да сте отбелязали къде точно минават те, за да не ги пробиете при монтажа на металните профили.

Монтаж на блиндирана врата

Монтаж на блиндирана врата

Сега ще оставим нашият майстор необезпокояван да довърши лепенето на плочките в банята, а ние ще проследим монтажа на външната блиндирана врата.
Преди това ще ви покажем новата нестандартна мострена зала на нашите партньори и ще погорим с тях за блиндираните врати и каква защита ни осигуряват те.

Хидроизолиране

Хидроизолиране

Но затова пък цялата останала част на банята, която направихме с пясъчно циментова мазилка трябва да се хидроизолира.

След полагането на грунд по цялата повърхност, хидроизолирането започва  с полагането на хидроизолационната лента – във всички хоризонтални и вертикални съединителни фуги.
Както знаете, полага се между два слоя от хидроизолиращия разтвор.
В ъгъла между новите гипкартонени плоскости със стъклен воал и мазилката също полагаме лента.
 
След това хидроизолацията се нанася по цялата повърхност на стените и на пода.
Хидроизолацията предпазва стената от проникване на влага. Банята е помещение, не случайно наречено мокро.
Самите плочи са водоплътни, така че очевидно е, че слабото място на облицовката са фугите между тях. Вероятността те да пропуснат, когато са запълнени правилно и с качествени материали е минимална. Въпреки това след време поради термични и други движения на основата може да се образуват микропукнатини, които макар и незабележими за човешкото око, ще бъдат със сигурност открити от водните пари и влагата. Те няма да пропуснат възможността да се просмучат и да проникнат под облицовката.
Случи ли се веднъж такъв пробив, процесът няма спиране и овлажняването на стената под облицовката само ще се задълбочава с времето.

С две думи, преди да се пристъпи към залепване на плочките, стените и подът трябва да бъдат хидроизолирани. Това с най-голяма сила важи за участъците, които се обливат от пръски или направо от течаща вода в банята.

Тавани

Тавани

Много често таваните са с денивелация от няколко сантиметра.
Затова и  предпочитания материал за изправянето им е гипскартона.
Единствения недостатък на този начин на работа е намаляването на височината на помещението. Но тук сме в стара кооперация, и височината на тавана е около 270, за разлика от новото строителство, където тавана много рядко е на височина по-голяма от 250.
Окаченият таван дава възможност за монтиране и на различни осветителни тела, които създават по-различна атмосфера.
По принцип гипсовите плоскости не са подходящи за мокри помещения с висока степен на влажност, но не всички гипсови плоскости са еднакви!
Но ние използвахме новите гипкартонени плоскости с подобрена структура, и със стъклен воал вместо  хартиено покритие. В сравнение с познатите ни зелени влагоустойчиви гипкартонени плоскости с хартиено покритие, новите плоскости са с подобрени характеристики – издържат и на влага вече под 90%. Те са покрити и от двете страни със  светло син стъклен воал, който е фабрично грундиран. Неорганичната им повърхност е специално разработена за лепене на плочки или полагане на други декоративни покрития, с висока устойчивост на мухъл и плесени.

Сърцевината на плочата също е влагоустойчива и антибактериална, допълнително армирана със стъклени влакна.
Новите плочи имат по-висока плътност от стандартния гипскартон осигуряваща моного добри звукоизолационни свойства.
Конструкцията на структурата за вграденото казанче също изградихме с новите гипскартонени плоскости със стъклен  воал
И за да бъде системата пълна, производителят е разработил и специален водоотблъскващ фугопълнител. Той е с 5 пъти по-висока водоустойчивост от стандартен фугопълнител. Устойчив е на плесени и мухъл. Има ниско тегло, нисък разход и се полага лесно.
А самозалепваща армираща стъклофибърна мрежа се полага директно върху фугите без да е необходимо запълването им предварително с фугопълнител. Има антибактериално действие, което отблъсква всички гъби и плесени и е специално разработена за употреба в мокри помещения.

След фугирането със стъклофибърната мрежа и водоотблъскаващата фугираща смес, повърхностите са готови за полагане на плочки – без грундиране и без полагане на хидроизолация върху тях.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Облицовките с плочи са класическото и най-подходящо средство за защита на стените и пода в помещения с висока влажност. Обилното мокрене и стичането на вода в банята изисква покритие, което не пропуска влага. Затова и керамичните плочки  са незаменимо покритие в банята.

За изпълнението на проекта имаме керамични плочки с размер 40 на 20.
Ще подредим вертикално. Самите декорни плочки с вълнообразно извитите линии изискват вертикалното подреждане.

Единият декор е разположен в центъра на вградената батерия, а другият -по-тънък, допълва декорацията през една от основните плочки.

На стената е предвидено място и за влагоустойчив контакт.

На отсрещата стена, където ще бъде душът, също има вертикална линия от две декорни плочки.

Върху конструкцията от новите гипскартонени плоскости лепилото се нанася без необходимост от грунд и хидроизолация. Освен повърхността на плоскостите, ядрото му също е допълнително обработено срещу влага, плесени  и мухъл.

Лепилото се нанася с назъбена маламашка върху повърхността на стената и върху плочката.
То има висока остатъчна еластичност след втвърдяване, поради което е подходящо за облицовки върху т.нар. критични основи – плочи от гипсокартон и гипсофазер, върху стари облицовки с плочки и други гланцирани непорьозни основи.

Облицоването с плочки е измежду темите, които винаги ще привличат внимание, било при ново строителство, било при ремонт на жилище. Крайният резултат, добрият естетически вид и дълготрайността на облицовката в най-голяма степен зависят от качеството на използваните грундове, лепила и пълнители за фуги. Ето защо единствено правилният подход е системният.
Всеки производител е разработил различни системи за лепене на керамични покрития. Ако не знаете точно какви са продуктите спокойно може да се обадите в офисите на големите фирми и да здадете въпроса си към тях. Само така може да сте дигурен, че ще получите правилен съвет.
В нашето предаване ви показваме операции с продуктите на големи фирми, след изрична консултация с тях.
Правилното залепване на плочите и използването на подходящото лепило, е основна предпоставка за добрия външен вид и  дълготрайността на покритието.
Там, където се получават ръбове се монтират метални лайсни, които придават завършен вид на ръба. Е, може и да не са метални – предлагат се и цветни пластмасови лайсни, които не стоят така елегантно както металните.