Дневна - работно място от гипскартон, боядисване полагане на паркет

.Изрязване на дървени рафтчета с помощта на прободен трион

Изрязване на дървени рафтчета с помощта на прободен трион

В ъглите между стената и гипскартонената конструкция се закрепват рафтчета. Те придават завършен вид на работния кът.
Рафтовете лесно се изрязват чрез прободен трион. Инструментът е пригоден за рязане на различни материали - метал, пластмаса, твърда и мека дървесина. Може да реже по крива линия и права линия.
Вече изрязаните и оформени рафтове се монтират към стената, чрез специални рафтоносачи (тип “лапи”).

Подова настилка в бокс

Подова настилка в бокс

След изравняването на нивата на пода, основата трябва да се грундира с два слоя грунд с който се заздравява основата и се повишава устойчивостта й. Подовата настилка в бокса и трапезарията трябва да бъде с по-голяма износоустойчивост, затова е препоръчително да се избере гранитогрес. Той е с почти нулева водопоглъщаемост и това не позволява образуването на петна, което е важно, когато става въпрос за кухня.
За лепене на плочи от гранитогрес се използва гъвкаво лепило. То се нанася с назъбена маламашка. Размерът на зъбите варира според големината на плочите. При размер 33х33 см се използва маламашка с размер на зъба 10 мм.
Плочите се притискат към основата, като необходимите корекции се правят с гумен чук. За да се запази еднакъв размер на фугите се използват монтажни кръстчета.

Полагане на ламиниран паркет

Полагане на ламиниран паркет

Преди полагане, паркетът трябва да престои поне 48 часа в помещението, за да се аклиматизира.
Ламинатът може да бъде поставен върху различни повърхности, дори върху стара настилка. Най-важно за трайността на ламинирания паркет е повърхността, върху която се полага да бъде равна, твърда и суха. Подложката, която се слага преди полагането на ламелите е шумо и топлоизолираща и ги предпазва от триене с основата. Тя неутрализира и кънтенето при ходене.
Посоката на редене винаги трябва да е перпендикулярна на прозореца. По този начин сглобките не се забелязват, защото са успоредни на светлина.
По-голямата част от ламинираните паркети се поставят бързо и лесно благодарение на tween clic – системата – без употребата на лепило, с двойно защипване на ламелите, което предотвратява отварянето на фуги. Оптималната температура за монтаж на ламиниран паркет е 18-20 градуса. При по-ниски температури настилката “не се отпуска” и това затруднява сглобяването. При температури над 25 градуса материалът се раздува и това отново затруднява монтажа. От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката.
Рязането на твърдия ламиниран паркет става бързо и лесно с прободен трион. Скоростта на рязане при прободния трион може прецизно да бъде определена според специфичните нужди. При качествените и нови модели, това става с едно движение. Те са снабдени и с ключ за всмукване или издухване на праха. Така се получава постоянна добра видимост на линията на рязане.

Слагане на первази

Слагане на первази

За да се придаде завършен вид на помещението с ламината се монтират первази Така се прикриват и фугите които задължително се оставят между стената и паркета. Цветът на перваза трябва да се съобрази с цвета на ламинирания паркет, а в случаи като този и с плочките.
В магазините има голямо разнообразие от первази, различни по цвят и размери. Има первази от масивна дървесина, MDF или пластмаса. Височините са от 42 до 70 мм.
Използването на монтажно лепило, осигурява залепване без винтове и пирони. С монтажно лепило се работи бързо и чисто. Лепилото се нанася равномерно по цялата дължина на первазите. Залепването става веднага. По-дълго задържане на перваза се налага, само ако стената е крива. Ако случайно лепило попадне върху паркета, то трябва да се забърше веднага с мокра кърпа.

Боядисване на стени

Боядисване на стени

Преди да се нанесе боята, стените трябва да се грундират за да осигурим еднаква попиваемост на повърхността. Ако се прескочи грундирането могат да се получат петна по стените поради различна попиваемост. При боядисване в един цвят, без ефекти по стените, тези петна лесно ще се забелязват.
Грундирането на стените гарантира здрава и обезпрашена повърхност, намален разход на материал и равномерно съхнене на боята. Изсъхването на грунд става за около 4 часа във вътрешни помещения.
За боядисването на стените се използва акрилна интериорна боя. Най-напред с четка се боядисват ъглите. Зоната около прозореца се предпазва с бояджийска лента. Ако по време на боядисването някоя повърхност се изцапа, трябва веднага да се забърше с влажна кърпа, докато боята не е засъхнала. Основно изискване за качествено боядисване е да не се бърза и да се изчаква изсъхването на отделните слоеве боя. При отсичане с лента, тя трябва да се залепи върху напълно изсъхнала боя, защото в противн случай, при отлепването би могла да увреди покритието.

Изграждане на работно място и етажерка от гипскартон

Изграждане на работно място и етажерка от гипскартон

На стената се очертава вида и размера на конструкцията, което улеснява работата. Определят се точно хоризонталните и вертикалните линии.
Металните UD профили се закрепват към стената, пода и тавана с винтове или рамкови дюбели. Към тях с рапидни винтове се захващат вертикалните CD профили, които ще служат за монтирането на гипскартона. Преди да се монтират гипскартонените плоскости е необходимо да се заложат всички кабели, които ще са необходими за захранване.
За фугирането на гипскартонените плоскости се използва специална фугираща смес, която осигурява идеално гладка повърхност, без напукване. Особено внимание трябва да се отдели на външните ъгли. Те се оформят и с помощта на алуминиеви перфорирани ъглови профили. Вътрешните ъгли на конструкцията се с хартиена фугопокриваща лента. Тя се поставя между два слоя шпакловъчен материал.
Шпакловъчната смес е готова за употреба, нанася се с маламашка и след като изсъхне се шлифова със ситна шкурка.

Фугиране на плочите

Фугиране на плочите

Фугиращата смес се разбърква с вода до получаване на хомогенна смес без бучки. Фугите трябва да са изчистени старателно, преди да започне нанасянето на сместа. След това те се навлажняват с вода и фугирането се извършва с гумирана маламашка. Отстраняване на излишната смес се извършва с гъбирана маламашка, не по-късно от 15 – 20 минути след нанасянето. След около час плочките се почистват с влажна гъба. По-късно повърхността се забърсва със сух парцал.

Слагане на преходна лайсна

Слагане на преходна лайсна

При различини настилки в съседни помещения, преходната фуга, която се получава се скрива най-лесно с преходна лайсна. Така се придава завършен вид на целия под и в двете помещения.