Домашна механа във вила - лепене на гранитогрес и вътрешна мазилка

Ще ремонтираме механата в една вила. Ще залепим гранитогрес на пода и ще направим вътрешна мазилкаИзмазване с мазилка

Измазване с мазилка

Преди да бъде нанесена мазилката основата трябва да се грундира.

Грундиращата боя е готова за употреба и не се разрежда. Тя се нанася с четка или баданарка. Съдържащите се в боята дребни частици правят грундираната повърхност грапава и устойчива на наранявания. Този грунд се използва преди нанасянето на полимерни, силикатни, силиконови и силикат-силиконови мазилки. Оптимални за полагането на грундиращата боя се считат температури от 5 до 25 градуса.

Акрилната мазилка не съдържа вредни вещества и може да се нанася както на закрито така и на открито. Нанася се еднослойно с маламашка върху добре изсъхнала основа. Ако са останали неизсъхнали петна, те могат да повредят мазилката.

След нанасянето на слоя мазилка, тя се структурира с пластмасова пердашка. Дребнозърнестата структура на мазилката определя крайния декоративен ефект наречен камъчета. Той се оформя с кръгообразни движения

Боядисване

Боядисване

Преди стените да бъдат боядисани основата се подготвя с дълбокопроникващ грунд. Грундът се нанася върху здрава основа и основното му предназначение е да подобрява сцеплението между основата и нанесеното върху нея покритие. Той уеднаквява попиваемостта и осигурява равномерност на финалния слой. Изсъхва за около 4 часа. След втвърдяването му, повърхността е устойчива на надраскване. Задължиелно се нанася с баданарка, с кръстосани движения.

Преди употреба боята трябва добре да се разбърка. Първо боята се нанася в ъглите като се използва специално мече или четка. За постигане на гладко покритие и равномерен цвят се нанасят две ръце. Преди нанасянето на втория пласт, трябва да се изчака да изсъхне добре първият.

Нанасяне на силикон

Нанасяне на силикон

В ъгъла между цокъла и пода фугата се запълва със

Силиконът се нанася със специален пистолет за силикон. Върха на флакона се отрязва косо – на около 45 градуса в зависимост от ширината на фугата. После се поставя в пистолета и се полага плътно във фугата. Може да се използва в постоянно мокри участъци. На пазара санитарният силикон се предлага в различни цветове, съотвестващи на цвета на фугиращите смеси.

След нанасяне, силиконът се напръсква със сапунена вода и се заглажда. Силиконовата повърхност няма да лепне след около 15 минути.

Фугиране на плочите

Фугиране на плочите

Фугирането се извършва най-малко 24 часа след залепването на плочките. Това време е необходимо за стягането на лепилото.

Преди нанасяннето на сместа фугите трябва добре да се почистят и ако е необходимо да се навлажнят.
Фугиращата смес се разбърква в съд с вода до получаването на хомеогенна смес. Нанася се с гумирана маламашка или при по-големи пространства със специален уред. С него сместа се разнася по-бързо и лесно.

Оформянето на фугите става с мокра гъба. Ако времето е много топло, то оформянето им трябва да става на части, за да не изсъхне прекалено много нанесената фугираща смес.

По така фугираната настилка може да се стъпва след 24 часа.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

След като подът е предварително почистен и грундиран, може да се премине към поставянето на подовата настилка. Подовата настилка трябва да бъде с по-голяма износоустойчивост, затова е препоръчително да се избере гранитогрес. Той е с почти нулева водопоглъщаемост и това не позволява образуването на петна, което е важно, когато става въпрос за домашна механа. За лепене на плочи от гранитогрес се използва гъвкаво лепило. То се нанася с назъбена маламашка. Размерът на зъбите варира според големината на плочите. При размер 33х33 см се използва маламашка с размер на зъба 10 мм.

Плочите се притискат към основата, като необходимите корекции се правят с гумен чук. За да се запази еднакъв размер на фугите се използват монтажни кръстчета.

При лепенето на настилката по стъпала, тъй като няма да бъдат използвани специални плочки за челата на стъпалата, плочката на стъпалото ще застъпи челната плочка.