Фитнес салон - баня с влагоустойчив гипскартон и саморазливна замазка

Изграждане на стена с влагоустойчив гипскартон и изравняване на пода със саморазливна замазкаПодготовка на банята

Подготовка на банята

Преди да се нанесе финално покритие, е добре стените и пода са се грундират Дълбокопрониквщият грунд осигурява здрава основа и увеличава значително адхезията между отделните материали. Нанася с баданарка с кръстосани движения. Грундът изсъхва след около 4 часа и основите са готови за следващите етапи на работа.

Фугиране на стената

Фугиране на стената

Фугите на първия пласт гипскартон се запълват с фугопълнителна смес. Дългото отворено време осигурява спокойна работа на майсторите. Много важно за добрата работа е фугиращата смес да е добре разбъркана. Хомогенността на разтвора е едно от условията за получаване на гладко покритие.

Към фугирането на втория пласт има по-високи изисквания. При него, фугирането се извършва със стъклофазерна лента, която се вмазва между два слоя шпакловъчна смес. Шпакловат се и главите на рапидните винтове.

Фугата между старата и новата стена задължително се с хартиена лента. Хартиената лента осигурява по-гъвкава връзка и не позволява пропукване във фугата, което често се среща, поради улягащи и други процеси в сградите.

Полагане на саморазливна замазка

Полагане на саморазливна замазка

Замазката се полага след като грундът е изсъхнал напълно. Сухата смес на самонивелиращата се замазка се изсипва в съд с вода и се бърка с електрически миксер около 2-3 минути до получаване на еднородна смес. След узряване от 1-2 минути се разбърква отново и след това сместа се разлива и се разстила с маламашка. Самонивелиращата се подова замазка се полага при дебелина на слоя от 3 до максимум 30 мм.

Гладката повърхност осигурява по-малък разход на материал при лепенето на крайното покритие и съкращава времето за работа, което води да икономия на средства.

Настилките могат да се полагат след около 24 часа, в зависимост от дебелината на слоя.

Изграждане на преградна стена за баня

Изграждане на преградна стена за баня

Системата за изграждане на преградна стена се състои от единична конструкция от метални профили и двуслойна облицовка с водоустойчив гипскартон.

UW профилите, които се монтират по периферията – на пода и на стената се различават от профилите, които се използват за закрепването на гипсовите плоскости. Освен различно предназначение, те имат и различна форма.

Металните CW профили, се разполагат по дължина с междуосово разстояние 62,5 см. Това разстояние е съобразено с големината на гипскартонените плоскости и не се променя независимо с каква широчина на профила се работи. При изпълнението на такива решения е важно конструкцията да е добре захваната към стената и добре укрепена с достатъчно напречни метални профили. Така се осигурява здрава основа за захващането на гипскартонените плоскости и те биха могли без проблем да поемат и по-големи тежести.

Тъй като изградената стена се явява преградна за банята, в нея се отсавя отвор за врата. Отворът на вратата е съобразен с нейния размер. При височина на стената до 2.80 метра отворът може да бъде изграден и от комбинация на CW и UW профили. При по-голяма височина на стената и по-тежки врати се препоръчва използването на по-дебели и стабилни профили, специално предназначени за укрепване на отвори за прозорци и врати. Вида на профилите зависи от тежестта на вратата.

При изграждане на преградни стени във влажни помещения изискванията към материалите са завишени и затова се използва влагоустойчив гипскартон. За да се осигури необходимата устойчивост, вътрешността му е подсилена с водоустойчиви агенти. След предварителна обработка, влагоустойчивите гипскартонени плоскости могат да бъдат покривани с плочки, мазилка, латекс и др. Облицоването на конструкцията се осъществява с вертикално разположени гипскартонени плоскости. Те се захващат с рапидни винтове към металната конструкция.

След запълването на всички фуги на първия пласт гипскартон, към него с рапидни винтове се захваща и втори пласт. Той се полага за да се осигури по-стабилна основа, устойчива при натиск, тъй като гипскартонените плоскости позволяват известно огъване.

Подготовка на пода на фитнес салона

Подготовка на пода на фитнес салона

За да осигурим здрава основа, която ще издържа на повишеното натоварване от тежки уреди, преди нанасянето на самонивелиращата се замазка ще грундираме основата със специален грунд. Слоят, който образува грундът фиксира прахообразните частици и заздравява основата. Той се нанася с баданарка. Така по-лесно субстанцията достига да всички части на основата и прониква дори и в капилярите.

Шпакловане на стените на фитнес салона

Шпакловане на стените на фитнес салона

Шпакловачната смес се изсипва постепенно в предварително измерено количество студена вода и се разбърква с помощта на електрически миксер до получаването на хомогенна смес. Оставя се да узрее 10 минути и се разбърква отново. Препоръчително е да се разбъква на не много високи обороти – между 400 и 800 оборота в минута, за да не се вкарва въздух във сместа за

Гипсовата се използва за заглаждане на стени и тавани на закрито. Тя се нанася върху измазани и бетонни повърхности в сухи помещения, където няма постоянна влага.

Консистенцията на сместа зависи от конкретните условия и технологията на строителните работи, но е задължително тя да бъде еднаква за целия работен обект. Шпакловката се нанася равномерно върху основата с помощта на шпакла и маламашка. Има дълго време за употреба, което позволява да се избегне преждевременното изсъхване и похабяване на материал и не се налага често приготвяне на нови порции.

Хидроизолация

Хидроизолация

Преди да се нанесе хидроизолационния разтвор по цялата повърхност на стените трябва да се обработят ъглите. Първо се нанася един слой хидроизолациаонен разтвор, след това се поставя лентата и отгоре отново се нанася хидроизолиращия материал. Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и от самия начин на полагане лентата – между два слоя от хидроизолиращия разтвор.

След предварителното подготвяне на ъглите, се преминава и към цялостното покритие на банята. Хидроизолиращият разтвор е продукт за водоплътно гъвкаво уплътняване под керамични покрития. Той е готов за употреба и се нанася с четка или валяк. Използва се за защита от проникване на влага на некрайни подови покрития като циментови замазки или бетон. За осигуряването на добра е необходимо нанасянето на два слоя с дебелина от 1 до 1,5 милиметра. Вторият слой може да се нанасе около 2 часа след нанасянето на първия.