Домашен фитнес салон - лепене на плочки и PVC настилка

Какво е нужно, за да направим малък фитнес салон у домаФугиране

Фугиране

Преди да се започне работа е необходимо сместа много добре да се разбърка. Хомогенността на материала е много важно условие за лесна работа и гладки фуги. Фугиращата смес се нанася с гумирана маламашка. Фугите се запълват най-лесно когато маламашката се движи косо спрямо тях.

Гъвкавата аквастатична фугираща смес съдържа вещества, които не позволяват развитието на микроорганизми, а аквастатичният ефект не позволява на водата да проникне в структурата на фугата.

Оформянето на прясно запълнените фуги се извършва с мокра гъба след като сместа е започнала да се втвърдява. В зависимост от атмосферните условия времето за втвърдяване е различно. Моментът на оформяне на фугите зависи и от абсорбиращите параметри на плочките. След като разтворът във фугите е достатъчно втвърден, повърхността на плочките се забърсва със сух парцал. Санитарният силикон се нанася във всички разширителни и съединителни фуги в бани, тоалетни и кухни. Той е влагоустойчив, еластичен и не променя цвета си. Преди нанасянето стените на фугата трябва да са чисти и сухи, за да се осигури добро сцепление на силикона с ръбовете на плочките. Той се нанася много лесно с пистолет за силикон. Санитарният силикон не може да се боядисва. Той се предлага в цветовете на фугиращите смеси. След нанасянето силиконът се напръсква със сапунена вода и заглажда с подходящ инструмент.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Преди да започне лепенето на плочки повърхностите трябва да са добре изравнени. Ако подът или стените не са равни е добре първо да се направи изравнителна замазка. При необходимост от изравняване на повърхността се използват смеси за хастарни мазилки и замазки, като те също трябва да бъдат съвместими с лепилото и другите използвани продукти.

Грундирането с подходящ грунд е препоръчително. Той заздравява основата, уеднаквява попиваемостта й, фиксира прахта и повишава сцеплението между различните материали. Нанася се с баданарка, защото така се осигурява най-добро разнасяне на разтвора. Нанесеният при оптимални условия грунд изсъхва за около 4 часа.

Лепилото за плочките се предлага под формата на суха смес, която трябва да се разбърка с вода. След първоналното разбъркване, в повечето случаи е необходимо да се изчака известно време за така нареченото узряване – т.е. необходимо е време за активиране на всички съставки на сместа.

Лепилото винаги се нанася върху основата, на която ще се лепят плочките. Използването на назъбена маламашка осигурява равномерно разпределение на сместа по цялата повърхност.

Лепенето на плочки започва от стената и то от втория ред. Плочките трябва добре да се нивелират, защото малко отклонение в началото, ще доведе до видим наклон накрая. Първият ред се залепва накрая и ако е необходимо плочките се изрязват по наклона на пода.

Боядисване

Боядисване

За правилното боядиване е добре да се спазват няколко прости правила:
1. Основата трябва да е добре подготвена преди боядисване – шпаклована и грундирана. Дълбокопроникващият грунд уеднаквява и намалява попиваемостта на стената. Така се пести време и материал, защото за постигането на равномерен цвят ще са ви необходими само две ръце нанасяне на боята.
2. Инструментите правят майстора. Затова грижливо ги подберете и не избирайте най-евтиното.
3. Четете упътването на опаковката на боята. Повечето от продуктите се продават готови за използване. Не избързвайте да разреждате, ако това не се изисква специално, и прибавяйте само препоръчаните разредители.
4. Първо се боядисват ъглите на помещението с четка.
5. Когато се използва мече, боята се нанася първо вертикално, без да натискате, а след това хоризонтално. Завърша се вертикално, от долу на горе.
6. Следващия пласт боя се нанася само когато предходният е напълно изсъхнал.
7. След като боядисването е приключени, инструментите трябва да се почистят.

Монтаж на врата

Монтаж на врата

При монтажа на вратата препоръчително е максималната влажност в помещенията да е 60%. При по-голяма влажност касата и вратата биха могли да поемат част от влагата и да се раздуят.

Касата на вратата се поставя в отвора на стената и се застопорява с помощта на монтажни клинчета. Идва ред на пантите, след което се поставя и крилото на вратата.

Фиксирането на касата на вратата става само с пяна, която най-напред се нанася на местата на височината на дистанционните елементи.

Первазните рамки на врата се поставят само с едно щракване.

Поставяне на PVC настилка

Поставяне на PVC настилка

PVC настилките (винил полиуретанови настилки) са малко познати за масовия пазар. Три са основните им предимства – хигиена, издържливост и лесна поддръжка. Поради своята пластичност PVC настилките могат да се огъват по ръбовете и да следват кривините на стената. След скрояването, настилката може да се лепи. Лепилото се нанася върху основата с назъбена шпакла. Основата трябва да е без конструктивни дефекти, гладка, здрава, суха и чиста.

След нанасяне, трябва да се осигури време за контакт на лепилото със въздуха. Това време е указано на опаковката на продукта но зависи и от климатичните условия. Когато лепилото не лепне по пръстите може да се залепи и настилката. След полагане настилката се притиска, за да залепне добре към основата.

Фабричната ширината на настилката е 2 м. Когато помещението е по-широко от два метра се налага съединяване на два съседни слоя. Технологията на полагане е специфична и затова е препоръчително ползването на специализирана монтажна група. Всички съединения се спояват горещо с помощта на пистолет с горещ въздух и заваръчен шнур, който може да бъде в същия или контрастен цвят на настилката. Фугите се запълват, така че да не попадат бактерии под настилката В резултат на това се получава един хомогенен под без фуги.

Всички краища на настилката трябва да се запечатат, за да се избегне проникване на влага под нея. Високото ниво на хигиена, което гарантират PVC настилките ги правят изключително подходящи за облицовка на операционни, фитнес зали и други помещения, подложени на интензивна употреба и чистене.

Фабрично подсилени с полиуретан, настилките имат устойчива на абразия повърхност и са с изключителна здравина и еластичност. Издържат на агресия с химикали. PVC настилките могат да се полагат и над подово отопление. Не се хлъзгат, антистатични са, подобряват акустичната характеристика на пространството. Те са изключително високо износоустойчиви - имат широко приложение в помещения с голям човекопоток и товари-обществени сгради, летища, гари, хотели, складове, офиси, магазини, фитнес зали, болнични заведения.