Кухня и трапезария - прозорец с подпрозоречна дъска, лепене на плочки

Ще монтираме прозорец с подпрозоречна дъска и ще залепим плочките в кухнятаМонтаж на PVC прозорец

Монтаж на PVC прозорец

Преди да се фиксира прозореца, той трябва идеално да се нивелира. При недобре нивелиран прозорец механизмите и обковът не биха могли да работят нормално и това би могло да доведе до бързо износване и деформиране на дограмата.
След нивелирането касата на прозореца се фиксира към зида с рамкови дюбели, а за окончателното фиксиране на прозореца се използва монтажна полиуретанова пяна.

Преди нанасянето на пяната е добре повърхностите да се напръскат с вода, тъй като тя се втвърдява под влиянието на влагата във въздуха. Работната позиция на флакона е с дъното нагоре.

Полиуретановата пяна изсъхва и може да се реже след около 24 часа след нанасянето й. След изрязването й е препоръчително порестата й повърхност да се уплътни с акрилен уплътнител. Той се нанася с пистолет и от двете страни на дограмата. Устойчив е на UV лъчи и може да се боядисва, което го прави предпочитан материал за уплътняване на фуги в стени и тавани. Подходящ е за запълване на фуги покрай первази на прозорци и каси на врати на открито и закрито.

След нанасянето на уплътнителя, напръскваме със сапунена вода и изравняваме с подходящ инструмент.
След като касата е фиксирана, могат да се сложат и крилата. Прозорецът е с така наречения летящ делител – т.е. между двете крила на дограмата няма напречен профил. Той е захванат към едното от двете крила и затова се нарича “летящ”. Така целият светъл отвор е на разположение и крилата могат да се отваря изцяло. Изолацията на дограмата не се нарушава, тъй като на делелителя, който е прикрепен към едното крило, е монтирано гумено уплътнение, което уплътнява както и при обикновените прозорци с фиксиран делител.

Полагане на плочки в кухнята

Полагане на плочки в кухнята

Много важно за дълготрайният резултат при лепенето на плочки е основата да е чиста и здрава. За целта, след почистване, основата трябва да се грундира с подходящ грунд.

Грундът се нанася с баданарка по цялата повърхност и има няколко основни предназначения: заздравява основата, фиксира прахта, уеднаквява попиваемостта и осигурява здрава връзка между основата и лепилото за плочки.

Изсъхва за около 4 часа. Когато основата е много абсорбираща може да се наложи и повторно грундиране.

Лепилото за гранитогрес е със завишени характеристики. Препоръчително е нанасянето не повече от 1 кв. метър. Така майсторът има достатъчно време да положи плочите и да нанесе корекции ако е необходимо.

След като лепилото се втвърди и върху плочките може да се стъпва се залепва и цокъла. За целта могат да бъдат използвани и нарязани парчета с широчина от 7 см. Тази широчина е достатъчна за да предпази стената и ъгъла от мокрене при миене на пода.

Фиксиране на шпилките с помощта на химически анкер

Фиксиране на шпилките с помощта на химически анкер

Химическият анкер се използва за анкериране както в плътни материали като бетон и камък, така и в материали с кухини – например тухли. Едно от предимствата му е, че материалът не се разширява и това дава възможност анкерирането да се разполага близо до ръбове. С химическия анкер могат да се монтират тоалетни чинии, бойлери, тежки външни порти на дворове, стълбищни парапети.

След пробиването на отвора, той добре се продухва и почиства от останалия прах и малки частици.

При пробиване на отвори в кухи материали, преди да се запълни отвора с химически анкер от тубата, трябва да се вкара перфорираната втулка. Множеството отвори позволяват на материала да излезе и така той захваща в тухлите.

Химическият анкер действа на принципа на смесването на основния материал с втори компонент, който предизвиква началото на химическа реакция. Поради това е добре преди да се започне работа с продукта, настрани да се изтискат около 10 см от него.

Отворът се напълва през втулката с химическия анкер Шпилката се вкарва в напълнения отвор с леко завъртане и се оставя на стегне. След втвърдяване на химическия анкер могат да се монтират и тежестите.

Монтаж на подпрозоречни дъски

Монтаж на подпрозоречни дъски

Външната подпрозоречна дъска е подложена на екстремните атмосферни влияния и затова е изработена от алуминий. Вътрешната подпрозоречна дъска е изработена от PVC. Те се защракват към специалния профил само с едно движение. Подпрозоречните дъски се изработват в цвета на дограмата. Така се осигурява естетически завършен вид на цялата фасада.
Възможно е монтажът на подпрозоречните дъски да се извърши по време на или след монтажа на прозореца, стига да има достатъчно разстояние, където тя да се побере.

За монтажа на подпрозоречните дъски, в завода или намясто, се монтира допълнителен профил, за който се захваща самата дъска. Той е специално разработен за различни ширини на дъската и се различава по своя профил за монтаж на вътрешната и за външната дъска. При производството на дограмата трябва да се има предвид и широчината на този профил за да не се налага допълнително разбиване на зида.