Кухня и трапезария - фугиране и санитарен силикон, монтаж на паркет

Ще монтираме парткета в кухнятаФугиране на плочките

Фугиране на плочките

За качествено изпълнение на операцията фугиране има няколко изисквания, които трябва да се спазят:
- Фугите трябва да са идеално почистени от лепило и други остатъци.
- Фугиращата смес се нанася с гумирана маламашка, за по-добро проникване
- Качествена фугираща смес.

За фугирането на плочките в кухнята е препоръчително използването на гъвкава аквастатична фугираща смес със специална формула, която предпазва фугите от образуване на плесен и мухъл. Водните капки не попиват в структурата на фугата, като така се предотвратява развитието на микроорганизми и фугите остават чисти.

Добре почистените фуги между плочките се навлажняват преди нанасянето на сместа, за по добро сцепление между материалите. Използва се гумирана маламашка за по-равномерно разпределение навътре във фугите.

Полагане на ламиниран паркет

Полагане на ламиниран паркет

Преди монтиране на самия паркет, върху основата се полага задължителната подложка. Според конструкцията на корпуса или по-точно носещата плоскост, ламинатите са 3 основни вида - ПДЧ или пресовани дървесни частици, MDF - меки дървесни частици и HDF - твърди дървесни частици. Горният слой на ламинирания паркет е от износоустойчиво синтетично покритие.

От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката. Правило е отделните паркетини да бъдат монтирани перпендикулярно на прозореца. Така светлината пада успоредно на сглобките и те не си личат. Сглобяването на отделните плоскости една в друга трябва да бъде под 45 градуса. Механичната сглобка е прецизно изработена и това намалява възможността за човешка грешка при монтажа. За улеснение, первазите могат да бъдат монтирани с монтажно лепило.Лепилото се нанася по цялата дължина на перваза и той се залепва веднага за стената.

На пазара могат да бъдат намерени различни видове, цветове и размери первази – от масивно дърво, пластмасови или от MDF, с височина от 42 до 70 мм. Цветът на перваза трябва да отговаря на цвета на ламинирания паркет.

Грундиране

Грундиране

Грундът се нанася с баданарка. Дограмите и вратите се облепят с предпазна лента или веднага след грундиране се почистват, защото втвърдения материал може да се отстрани само с почистващо средство за боя.

Грундът осигурява добро сцепление на повърхността с нанасяното покритие, намалява попиваемостта на основата и фиксира прахта. Изсъхва за около 4 часа. Ако след втвърдяване основата не е устойчива на надраскване, трябва да се грундира отново.

Нанасяне на санитарен силикон

Нанасяне на санитарен силикон

За още по-добра защита от замърсявания, в хоризонталната фуга между цокъла и пода, се нанася Той е гъвкав, не се свива и не променя цвета си с течение на времето. Нанася се плътно във фугата.

Санитарният силикон не може да се боядисва, но се предлага в цвета на фугиращите смеси. Така може да изберете фугираща смес и силикон с един и същи цвят, съотвестващ на цвета на плочките.

След нанасяне, силиконът се напръсква със сапунена вода и се заглажда с подходящ инструмент.