Спалня с детска - боядисване и лепене на тапети, плъзгаща врата

Ще боядисаме и залепим тапети в спалнята и детската стая. Ще монтираме плъзгаща врата.Монтаж на плъзгаща врата

Монтаж на плъзгаща врата

Касата на вратата се поставя в отвора на стената и се застопорява с помощта на монтажни клинчета. Проверява се вертикалноста на страните на касата и хоризонталността на горната греда.

Фиксирането на касата става само с монтажна полиуретанова пяна, която най-напред се нанася в областта на дистанционните елементи. Полиуретановата пяна, която използваме е предназначена за употреба главно при монтаж на врати. Тя е саморазширяваща се, но по време на втвърдяване не увеличава много обема си. Така няма опасност от деформация на касата на вратата.

Преди да се започне работа с пяната, трябва да се освободи втвърдителя, който се намира в самия флакон. С тази пяна трябва да се работи бързо, защото тя не се втвърдява от влажността на въздуха, а благодарение на съставките на втвърдителя, вграден във флакона. 8 минути след нанасянето, излишната пяна може да се изреже.

Первазните рамки се поставят само с едно щракване. След това може да се монтира и носещата греда на вратата. Към нея се захваща и релсата с водещите ролки. Те осигуряват плавното движение на платното в двете посоки.

Боядисване

Боядисване

Преди да се започне боядисването на стените, те трябва да се грундира с дълбокопроникващ грунд който подготвя основата за нанасянето на финишно покритие.

При боядисването използваните инструменти също имат значение. Стени и тавани обикновено се боядисват с мече. Разходът на материал при боядисване с мече е малко по-голям, отколкото при боядисване с четка, но осигурява пестене на усилия и време. Боядисването на стените започва от ъглите. Там боята се нанася с четка или със специално мече за боядисване на ъгли. Изборът на цвета на боята зависи от личните предпочитания и естетически виждания, но е добре цветовете да бъдат съобразени с вида стаи. За спалните помещения, например, се използват по-неутрални цветове, за детската стая са подходящи по-топлите и искрящи цветове. За кухнята – по-светли нюансни на жълтото.

Лепене на первази

Лепене на первази

Первазите придават завършен вид на помещението и прикриват фугите които задължително се оставят между стената и паркета. Лепилото се нанася равномерно по цялата дължина. Само ако стената е крива е проръчително по-продължително притискане. Цветът на перваза трябва да отговаря на цвета на ламинирания паркет.

Монтаж на паркет

Монтаж на паркет

Ламинираният паркет се монтира бързо и лесно, и дава възможност за експлоатация веднага след поставянето. Под ламинираната настилката се поставя подложка с дебелина 2 мм, която осигурява топло, шумо и термо изолация на пода. От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката. Сглобяването на отделните плоскости една в друга трябва да бъде под 45 градуса.

Както при всяка подова настилка, така и при ламинираната е важно да се отчете натовареността на помещението и определи подходящия клас на износоустойчивост. Правилно избраният клас гарантира по-дълъг живот на настилката и комфортната й експлоатация. Класът на ламината е отбелязан на опаковката.

Залепване на тапети

Залепване на тапети

Преди залепването на тапетите стените задължително трябва да са грундирани. За грундирането може да се използва разредено лепило, в съотвествие с указанията на опаковката или обикновен грунд но най-ефикасен е специализираният грунд за стени преди лепене на тапети Тапетите се скрояват в зависимост от височината на стената с допуск от 5 до 10 см.

Предлагат се специализирани лепила, съобразени с вида и дебелината на тапета. Лепилото се бърка интензивно до получаване на еднородна смес без бучки. Лепилото за тапети също се нуждае от узряване, така че след първоначалното разбъркване се оставя за няколко минути в съответствие с указанията на опаковката и бърка отново. Основно правило е колкото по-тежък е тапета, толкова по-гъсто да е лепилото. Всяка лента трябва да е престояла еднакво време намазана с лепило. Въздухът, останал под тапетите се изкарва с помощта на мека кърпа или тапетна шпакла като движението е от средата на лентата към външната й страна. Ако кантовете не са прилепнали добре се притиска с ролка за кантове.

За премахването на лепило, случайно попаднало на лицевата страна на тапета се попива веднага с влажна кърпа и се подсушава. По време на лепенето на тапетите прозорците трябва да са затворени, за да се осигури равномерно изсъхване на лепилото. За лепенето на декоративен бордюр се използва специално лепило за бордюри. То се отличава с висока лепилна сила както върху гладки тапетни основи, така и върху винил.