Баня с мокро помещение - плот и преградна стена от гипсфазер, плочки

Как да разделим банята с преградна стена от гипсфазерИзграждане на преградна стена

Изграждане на преградна стена

Изграждането на преградната стена започва с оразмеряването на металните UW профили и фиксирането им към пода, тавана и стената с рамкови дюбели. Към тях се захващат и CW профилите.

Върху изградената щендерната конструкция вертикално се монтират гипсфазерни плоскости. Благодарение на специалната си обработка, те са с повичена якост, пожарозащита, влагоустойчивост и шумоизолация.

Тъй като на изгражданата стена няма да бъдат монтирани тежести, като мивки и тоалетни чинии, може да бъде монтиран само един пласт гипсфазерни плоскости.

Изграждане на плот

Изграждане на плот

Изграждането на плота започва с точно определяне на размерите и мястото на плота. Това е особено наложително в случаите когато под плота се поставя техника, с чиито рамери трябва да е съобразен той.

Металната конструкция се закрепва по периферията към околните строителни елементи – стени и под. Разстоянието между профилите се съобразява с размера на гипсфазерните плоскости, които затварят конструкцияра.

В мокри помещения, освен влагоустойчив гипскартон, могат да се използват и гипсфазерни плоскости. Те са строителни плоскости с фазерна структура и армиращи целулозни влакна. Повърхността им е специално импрегнирана срещу поемане на вода. Монтират се с винтове с конусовидна глава. Зарязват се с макетен нож и се пречупват през ръба. Пречупеният ръб може да се подравни с профилно ренде. При работа с гипсфазерни плоскости влажността на въздуха трябва да е между 40 и 70%. Това е препоръчителната влажност тъй като гипсовите плоскости поемат част от влагата във въздуха и се раздуват.

Лепене на плочки върху плота

Лепене на плочки върху плота

Тези плочки се залепват плътно, без фуга, за да се създаде впечатление за цялостност на покритието. Подобен ефект се получава, ако се използват много малък размер плочки - например стъклокерамични 2 х 2 см. Това е едно решение което успешно може да бъде приложено също за кухненски плотове и други, изложени на влага основи както на закрито, така и на открито.

Така обработен плотът е издръжлив на високи температури, лесен е за поддръжка, има много висока износоустойчивост, а възможностите за избор на цветове, нюанси и материали са неограничени.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Сухата смес се изсипва в съд с вода и се разбърква с електрически миксер или бормашина, с определена приставка, и се оставя да узрее 5 минути. След това се разбърква отново. Нанася се върху основата и плочката се притиска. За подравняване и нивелиране на плочките се използва гумен чук. Между тях се поставят кръстчета за регулиране големината на фугата.

Отвореното време на лепилото е около 20 минути, което дава възможност за корекции след нанасянето на сместа върху основата.

Разходът на лепило зависи както от размера на плочката, така и от големината на зъба на маламашката.

Хидроизолация

Хидроизолация

Преди нанасянето на е препоръчително грундиране с подходящ грунд. Той задравява основата и фиксира прахта. Нанася се с баданарка.

Еднокомпонентната хидроизолираща смес е произведена на базата на модифицирани синтетични смоли с пастообразна консистенция. Тя е готова за употреба и може да се нанася с мече или четка, без да се разрежда.

В ъглите се поставя хидроизолираща лента. Тя се използва за водоплътно запечатване на разширителни и съединителни фуги и може да се полага както на закрито, така и на открито. Устойчива е на късане и на стареене. Поставя се между два слоя

За направата на защитен слой са необходима две ръце. Втората ръка се нанася след като първата изсъхне, за което са и необходими около два часа.

Фугиране

Фугиране

Препоръчително е фугирането на новоизградената стена и плота да се извърши с влагоустойчива фугираща смес. Тя се използва когато изискванията към фугите са завишени т.е. при изграждане на стени и конструкции във влажни помещения. Съединителните фуги между отделните плоскости, се покриват и с фугопокриващата лента, която се вгражда между два слоя фугираща смес.

В ъгъла между старата и новата стена се извършва и с хартиена лента, за по-добро предпазване от евентуално напукване. Хартиената лента е по-гъвкава и осигурява идеално сцепленние на материалите.

За подсилване на ъглите, се използват перфорирани ъглови профили. Без метални профили ъгълът трудно може да бъде оформен. Преди поставянето на профила, от двете страни на ъгъла на стената се поставя шпакловъчна смес. Тя не се разнася, а ъгълът се притиска докато потъне в нея и през перфорации излезе шпакловъчна смес. След това при с маламашка, водещ е ръба на металния профил. Така сместа се изравнява и от двете страни на стената.