Ремонт и обзавеждане на баня

Банята – място за ежедневния тоалет - звучи много рутинно. И тъкмо затова си заслужава да направим банята елегантно, практично и напълно съобразено с нашите нужди.Разпределение в банята

Разпределение в банята

Може да я подредите на достъпно място на стенна полица в душ кабината, за която е помислено още при проектирането на банята.

Изчистените форми, с оптимални размери допълват удобството при ползване. Не си мислете, че по-голямата мивка е  по-удобна. Удобно е това, което е в хармония с вашия начин на живот.

Ако имате място, то непременно направете душ кабина. Със или без поддушово корито, тя придава модерно звучене на банята. Ако си позволите да отделите това допълнително пространство ще направите рутинното къпане много по-приятно изживяване.

Бялата керамика внася усещане за чистота и елегантност. Огледалата разширяват пространството, а  смесителите с своя елегантен блясък  и иновативен вътрешен дизайн, съчетан с функции за пестене на вода и енергия, ви позволяват да използвате точно толкова вода, колкото ви е необходимо.

Проект на банята

Проект на банята

Банята е 3.5 кв. Метра – пространство, в което трябва да поместим мивка, ВЦ зона и зона за къпане. Стандартно помещение за нашите жилища.
До вратата ще разположим мивката върху шкаф, който ще заеме цялото между двете снени. Голямо огледало над него и горния шкаф ще разширява пространството.
Срещу врата ще разположим вградената структура с висяща тоалетна чиния. Ниша над нея ще осигурява място за свеши или други малки предмети.

Душовото пространство ще отделим със стъклена преграда – фиксирана,   до половината на душовото пространство.

Причината е, че няма достатъчно място и ако направим двоен стъклен параван, пространството ще стане много тясно. Врата разделя на две почти равни части стената и остава недостатъчно разстояние, за свободно къпане. Няма да е приятно при всяко влизане зад паравана за един бърз душ да внимаваш да не се удариш в стъклото на врата.

Вградено тоалетно казанче

Вградено тоалетно казанче

Избрахме структура за вграждане с подходящи размери, така че да изравним стената и да няма излишни чупки.
Идеал стандарт предлага структури за вграждане с различни размери. Така може да изберете по-тясна, когато тя трябва да бъде вградена в не много голяма ниша или пък по-широка, която да не излиза много напред, както е нашия случай.
По-тесните структури са с здрава единична  метална рамка, която се фиксира в пода и в стената и издържа натоварване до 400 кг.

Казанчето е окомплектовано с двоен бутон за 3 и 6 литра, който допълнително може да се настройва на 3 и 4,5 литра.
Има антикондензационно покритие, което предпазва от образуване на водни капки по повърхността му.

Фирмата предлага структури за вграждане не само за конзолни тоалетни чинии, но и инсталационни поцинковани метални рамки за конзолни бидета и мивки, които също се вграждат в стената.
Предимставата на тези вградени рамки е, че осигуряват лесно почистване и една безупречна хигиена в банята.

Хидроизолация на банята

Хидроизолация на банята

От какво бихте се лишили ако решите да спестите от хидроизолация в банята?
Хидроизолацията е сигурна защита за стените и пода от проникване на влага. Дори и при леки движения в конструкцията на сградата, гъвкавата хидроизолираща мемебрана няма да се напука. Качественият хидроизолиращ разтвор, нанесен върху стените и пода, подсилен от гъвкавите хидроизолиращи ленти в критичните зони, може да издържи разтягане до 300 процента без да се компроментира.

Хидроизолацията, която се нанася по целите стени и пода на банята, осигурява водоплътно защитно покритие и гладка основа за лепенето на плочките.
Хидроизолационната мембрана се пполага върху всички сухи, чисти и здрави минерални хастарни мазилки, армиращи мазилки и шпакловки, както и върху гипсови основи, гипскартонени плоскости или стари керамични покрития.

Лепене на плочки в банята

Лепене на плочки в банята

Плочките от луксозна серия на български произодител са в нежни розови и лилави нюанси с фаска.
Серията включва една основна и няколко вида декорни плочки.
Основната плочка ще изплозваме, за да покрием стените на душовото пространство  и стената с вратата.

За да разнообразим визията, без да става натрапчиво, зад душсистемата ще залепим декорни плочки с цветя.
За стената срещу вратата, на която е разположена вградената структура и нишата над нея, ще залепим другия вид декорни плочки. Те са с по-изразен релеф и ще придадат по-изискан вид на тази стена.

За лепенето на плочките след хидроизолирането използват лепило със завишени характеристики, което има идеална съвместимост с хидроизолационния разтвор и осигурява здраво залепване на керамичните покрития.
Предназначено е за вътрешни и външни подови и стенни облицовки и е подходящо за полагане на всички видове плочки – фаянс, теракот, гранитогрес с размер до 40х40см за стенни, както и за подови с размер до 60х60см.
Всички плочки с изключение на тези, които лепим на стената с тоалетната чиния и нишата , са с фаска. Тази фаска придава по-различно звучене на стената. При лепенето трябва да се внимава всички видими ъгли да са с фабричния кант на плочката.
На пода плочките са с размер 45 на 45 см.

Лепилото се нанася и върхи двете повърхности за постигане на здраво залепване, без компромиси.
Препоръчително е между плочките да се оставя фуга от поне 2 мм. Така при евентуално движение, или разширяване на основата, фугата ще компенсира това движение и ще предотврати напукване на керамичното покритие.
Но лепилата също трябва да отговарят на определени изисквания. Нека си припомним демонстрацията, която направихме, за да се уверим в гъвкавостта на различните лепила за плочки.

Обзавеждане на банята

 Обзавеждане на банята

Шкафът е изработен от ПВЦ материал с цвят, който е еднакъв с цвета от плочките.
Използвания ПВЦ материал дава възможност за боядисване на плоскостите по цветова схема, което улеснява избора на цвят, който най-добре се комбинира с плочките и другото оборудване в банята.
ПВЦ мебелите са едно функционално и правилно решение за обзавеждането на банята. Голяма част от хората днес залагат точно на мебели от този материал, заради устойчивостта им към вода. Сто процентовата водоустойчивост помага на ПВЦ мебелите да запазят за дълги години вида си.

Върху шкафа монтираме и мивка – купа с овална форма. -
Този тип мивки могат да бъдат с отвор за смесител или без отвор. Когато мивката е без отвор, смесителяят също се монтира върху шкафа и е по-висок от обикновените смесители.
Въпрос на индивидуален избор е каква мивка ще предпочетете. Но със сигурност мивките монтирани върху плота придават модерно и елегантно звучене на банята. Така вашата баня се превръща в израз на вашия индивидуален стил.
Високият елегантен смесител се вписва идеално към останалото обзавеждане и оборудване.

Смесителят за умивалника е с 40 mm керамичен затварящ механизъм и метална ръкохватка с индикатор на топла и студена вода. Аераторът е с подвижна решетка за промяна ъгъла на струята на водата и вграден в аератора ограничител на дебита на водата до  5 литра на минута.
Заоблените форми са запазени и за смесителя и за мивката, и за конзолната тоалетна чиния.
Овалните форми са подходящи за по-малки помещения. Така визуално не се натоварва банята и се пести място.
Душ системата е с трипътен стенен смесител, осигуряващ захранването на кръглата душпита и ръчния душ. При желание производителят предлага и удължител за душ системата ако питата е ниско разположена.
Главата на питата се върти в двете посоки – ляво и дясно, за по-голямо удобство. Накланянето от 10 градуса определя и посоката на струята от душ питата.