Ремонт на ново жилище - преустройство с две мокри помещения

Ще преместим стеничката на мокрото помещение с не повече от 40 см и така ще осигурим място за пералнята и сушилнята вътре в него. Двете крила на вратата ще могат да се отварят едновременно при необходимост.Ремонт на баня

Ремонт на баня

Махнахме старата вана и на нейно място вградихме структурата за висящата тоалетната чиния.
Преместихме душа на съседната стена, като осигурихме достатъчно пространство за свободно къпане.
Запазихме мястото на мивката близо до вратата. Шкаф от ПВЦ материал допълва обзавеждането.

Над мивката монтирахме огледало в рамка.
Плочките са в приятни земни тонове с нежни орхидеи в декорните плочки.
Сега банята изглежда много по-просторна и удобна.
Това е банята от миналото предаване. Сега е време да се заемем с новите проекти и тяхното изпълнение.

Два варианта за проект на банята

Два варианта за проект на банята

Първоначалния проект на банята, мокрото помещение и антрето не предвиждаше промени в разпределението и стените.
В банята близо да вратата разпологаме тоалетната, по продължението на стената върху шкаф ще бъде мивката. Ъглово ще монтираме параван за душово пространство с размери поне 1х1 метър.
В мокрото има място за още една тоалетна и малка мивка.

Пералнята ще изнесем при входната врата. Но не остана място за сушилня. Ако я сложим върху пералнята, при входа ще се получи една нещо като стена с височина, колко гардероб.

Това няма да изглежда добре, пък и ние имаме вариант Б.
Ще преместим стеничката на мокрото помещение с не повече от 40 см и така ще осигурим място за пералнята и сушилнята вътре в него.
Двете крила на вратата ще могат да се отварят едновременно при необходимост.
Започваме работа по втория проект.

Вградени казанчета за модерна баня

Вградени казанчета за модерна баня

Модерната баня задължава ползване на казанчета за вграждане - допринасящи за един елегантен и изчистен вид на помещението. В почти 90% от случаите говорим за вграждане на структури за висящи тоалетни чинии. Скривайки източника на вода за измиване и металната структура за окачване  на тоалетната чиния се осигуряват условия за поддържане на много добра хигиена в банята.

Обемът на водосъдържателят обикновено е за 6 литра, като активаторът дава възможност за пестене на вода и има функция както за изпразване на 6 така и на 4 литра.
За да спестим място ние монтираме структура с по-тесен водосъдържател.

Металната рамка, която се вгражда се фиксира в стената и пода. Тя е изработена от специална сплав, издържаща натоварване до 400 кг, без да се брои теглото на самата тоалетна чиния.
При правилен монтаж, структурите за вграждане са изключително надеждни, осигуряват една модерна визия на банята и поддържане на добра хигиена.

Хидроизолация на стените и пода в банята

Хидроизолация на стените и пода в банята

Преминаваме към следващия етап от ремонта в банята и се заемаме с хидроизолацията.
Все по-качествените материали, които производителите предлагат на пазара и спазването на все по-високите изисквания в технологиите при изпълнение на различни ремонтни работи, водят до неуспоримо по-добри и по-дълготрайни резултати.
Нанасянето на хидроизолационен слой предпазва стената от проникването на влага.

Гъвкавите хидроизолационни ленти допълнително подсигуряват критичните зони в ъглите между под и стена и между две съседни стени.
Именно там биха могли да се получат микро пукнатини, през които да проникне влагата.
А от друга страна, този слой осигурява и добро сцепление с лепилния слой под плочката.
Всеки клас лепило трябва да отговаря на определени норми на сцепление с основата.

При бани с пряко мокрене е задължително хидроизолирането на пода и стените до поне 2 метра височина. При мокри помещения без пряко мокрене хидроизолацията на стените може да се направи и до 1 метър от пода.
Зеленият влагоустойчив гипскартон, който използвахме, за да затворим структурите за вграждане също трябва да се хидроизолира. В предаването сме ви показвали и работа със специално обработения гипскартон със стъклен воал, специално разработен за мокри помещения, който не се нуждае от допълнителна хидроизолация.
Но при работа със зелен влагоустойчив гипскартон, хидроизолирането е задължително.
Това, което е под плочките е важно  за да може дълго време да се радваме на крайния резултат. Но до голяма степен той зависи от избора на плочки.

Избор на плочки за банята

Избор на плочки за банята

И за двете помещения избрахме плочки от една и съща серия. Тоновете са светли и много нежни в бежово и светло кафяво с перлен ефект.
Ще използваме всички налични плочки – основни и декорни, като в двете помещения дизайнът ще бъде съобразен с отделните зони и елементи в обзавеждането.

Едната стена в мокрото ще бъде изцяло покрита с основните светли плочки, тъй като и без това имаме пералня и сушилня една над друга и мивка, които ще разнообразят визията на стената.
За банята, стена с мивката и огледалото е най-важната, тъй като тя се вижда директно при влизане.
Затова ще използваме повече видове плочки. Куфарът на казанчето ще облечем с по-тъмен нюанс, за да изпъкне на фона им белият цвят на санитарното обзавеждане. Между шкафа и огледалото сме предвидили да залепим плочки, които имитират мозайка.

За срещуположната стена, която ще се отразява в огледалото, сме предвидили по-тъмните плочки и двата реда декорни, които минават на еднаква височина през цялата баня.

Ще ограничим визуално душкабината от едната страна с по-тъмни плочки, като вградената батерия ше попадне в двата реда по-светли декори.

Дизайнът е основният показател при избор на плочки. Той обаче не е определящ за качеството им. Много често можете да видите плочки със почти еднакъв дизайн,  които са на различни цени и на различни производители. Дори един и същ производител може да произведе плочки с един и същ дизайн в нисък и висок ценови клас.

Но както знаете не винаги високата цена е гаранция за високо качество.
За керамичните плочки е важно да имат малка водопоглъщаемост. Така те са още една бариера за задържането на влага в банята, която е основна предпоставка за образуване на мухъл.
Ако плочката е с голяма водопоглъщаемост, през фугите прониква вода, след което се просмуква в структурата на плочката. Просмукването на вода образува петна по плочката. Петната могат да изсъхнат и да се появят отново при следващато мокрене на помещението. Но при ежедневнето ползване на банята време за изсъхване няма да има и влагата щe се задържа във и под плочките.

Крайният резултат зависи и от лепилния разтвор. Качествените лепила са обогатени с различни полимерни съставки, които спомагат за по-бавното изсъхване на лепилния слой и добрата адхезия към основата. В много от случаите напукването в самото покритие може да се дължи на некачествен лепилен разтвор.

Лепенето на плочки е много по-лесно, когато разполагате и с качествени  инструменти за работа. Добрата обработка и прецизното рязане на плочката преди залепване ще запази добър вид на покритието.
В банята сме готови с лепенето на плочките по стените. Остава да само първият ред и пода.

В мокрото помещение плочките също  са до тавана.
В следващото предаване ще ви покажем какви плочки избрахме за пода, демонстрация за лепене на тежки плочи от естесвен камък и финалното обзавеждане на банята.
След това ни предстои и полагане на подови настилки в дневната, детската и спалнята.