Обзавеждане на баня - шкаф от PVC, огледало, осветление, параван за баня

Удобната баня – качествено проектиране и обзавеждане. Всеки елемент е от значение. За пода в антрето, банята, мокрото и кухненския бокс избрахме едни и същи плочки.Лепене на плочки в антрето, банята, кухнята и мокрото помещение

Лепене на плочки в антрето, банята, кухнята и мокрото помещение

За пода в антрето, банята, мокрото и кухненския бокс избрахме едни и същи плочки. Те са с големи размери и дървесен декор като успешно имитират паркет. Това са тенденциите при дизайна на баните – подовите плочки са от различна серия, много добре имитираща дърво и в многообразие от размери – както в дължина, така и в ширина.
Започваме лепенето от входната врата. Изравняваме нивото на етажната площадка и това на целия апартамент.
За да е имитацията на паркет пълна, разминаваме плочите с 15 сантиметра.
Големината на плочката изисква използване на гъвкави лепила и нанасяне на лепило на пода с гребен и върху гърба на плочката.
Лепилото е предназначено за полагане на керамични плочки върху минерални основи при вътрешни и външни условия. То е устойчиво на постоянно мокрене и температурни колебания. Придава якост на покритието, подложено на въздействието от тежки предмети, стелажи, и интензивно движение на хора.
Необходимо е нивелиране на плочките, за да се осигури една хоризонтална основа на пода в атрето, коридора и кухнята. Това е важно, тъй като след монтажа на вратите, ясно ще си проличи всяко отклонение от хоризонталното ниво на плочките.
От антрето плочките преминават през целия коридор и влизат в дневната, където ще бъдат разположени кухненските шкафове.
Използването на едни същи плочки за пода разширяват пространството и визуално осигуряват безпрепятствено преминаване от едно помещение в друго.
Мутацията в декора на самите плочки спомага за по-естесвеното звучене на настилката. Това означава, че в един пакет плочки няма 100 процентова повтаряемост на декора. Плочите са с различни шарки, които не се повтарят в рамките на един пакет.

Лепене на праг от естествен камък

Лепене на праг от естествен камък

Оказа се, че външната врата е монтирана малко по-високо и между плочките и вратата има фуга, през която става течение. Затова решението е да вдигнем нивото, за да се спре течението. Ще го направим с праг от камък, който ще залепим пред вратата.
За лепенето на тежки естесвени камъни си има изисквания, които трябва да се спазват.
Изборът на лепило е важен, не само заради високата цена на облицовката, но и поради факта, че неправилно подбраното лепило носи риск и за живота и здравето на хората.
Ние тук на този обект ще залепим само един праг с неголеми размери, но по принцип полагането на тежки облицовки изисква особено внимание и правилен избор на материал.

Нека сега проследим демонстрациите за лепене на тежки облицовки от естесвен камък. Едната ще ви покаже нагледно какво е поведението на  лепилото - едното предназначено за тежки облицовки, а другото обикновено лепило за плочки,
Ще видите и как при постепенно натоварване с еднаква тежест, двете лепилас реагират по различен начин, което оказва влияние на крайния резултат.

Шкаф за баня

Шкаф за баня

Шкафа в банята ще направим по поръчка от ПВЦ материал. За целта е необходимо абсолютно точно взимане на размерите, тъй като шкафът е разположен от чупката на вградената структура до края на стената.
Както се вижда и от лъча на лазерния нивелир – има идеално прави ъгли и хоризонтални фуги на плочките.

Огледало за баня

Огледало за баня

Над мивката сме оставили място за вградено огледало. То се лепи със силикон дирекно към стената. Силиконът е неутрален и не разрушава огледалния слой.
Огледалото е изработено по поръчка и пасва идеално на мястото си.
Няколко хартиени лепенки ще го държат временно за по-сигурно. Всъщност тежестта на огледалото е насочена перпендикулярно надолу и се поема от плочките, тъй като е вградено и идва на едно ниво с тях. Няма опастност да се отлепи, но за по-сигурно ще го оставим с лепенките, докато стегне силикона.

Обзавеждане на банята

Обзавеждане на банята

При изработка на мебели по поръчка имате възможност за най-рационално използване на пространството. Високата колона разполагаме в ъгъла. Шкафът, върху който ще монтираме мивката, заема пространството до куфара на вградената структура.
И двата шкафа са конзолни, закачени ни са на стената и осигуряват поддръжка на хигиена в банята.
Във долната част на високата колона монтираме вграден метален кош за дрехи.
Монтажът и пробиването на отворите за мивката се извършват на място при монтажа за да се постигне максимална прецизност.
Няма никаква опастност от раздуване на материала, както би могло да се получи при изработка на шкафовете от различните плочи от дървестни частици.

В конструкцията над огледалото ще вгадим лунички, които да осветяват добре пространството около шкафа и мивката.
Самата конструкция е от гипскартон. Ще я декорираме с влагоустойчива декоративна мазилка, която ще внесе още по-голяма изисканост в помещението.
За декоративните мазилки очаквайте демонстрации в следващото предаване. Ще може да видите най-новите, модерни и с изключителна визия италиански декоративни мазилки.
А ние ще продължим с монтажа на санитарното оборудване и смесителите.

Параван за баня

Параван за баня

Възможността да се отдели душовото пространство със стъклен параван или душкабина е предизвикателство, което ние никога не пропускаме да реализираме.
В повечето случаи нашите бани са малки помещения. И мокренето им при всяко къпане е неизбежно, но ние сме намерили решение за монтаж на стъклена преграда пред водните струи от душа.
Разположен в ъгъла на банята стъкления душ параван с две плъзгащи се врати и с достатъчно големи размери, ще осигурява удоволствие и удобство при къпане. Защото преживяването и в най-красивата баня може да се  превърне в една досада, ако не е удобна за ползване.
Всички елементи, които се използват при монтажа на паравана са специално обработени срещу влагата и препаратите, използвани в банята.

Стъклата на паравана са двойно закалени и напълно прозрачни. Така те няма да отнемат визуално от пространството на банята.

Плъзгащите се врати се водят само по две релси, фиксирани над стъклата. На пода няма допълнително укрепване и това осигурява безпрепятствено влизане в душовата зона.
Фиксираните към стените части на паравана се силиконират допълнително за още по-голяма изолация.
Днес няма да имаме време да ви покажем банята и мокрото помещение в завършен вид. Но следващата събота ще започнем с готовата баня. Така че очаквайте  финалните резултати, които наистина ще ви харесат.