Топлоизолация - тънкослойна мазилка, лепене и фугиране на гранитогрес

Полагане на топлоизолация със специална пяна за лепене на топлоизолационни плоскостиХидроизолиране

Хидроизолиране

Преди нанасянето на декоративната мазилка като последен слой от топлоизолационната система, ще хидроизолираме по цялата дължина на сградата.

Двукомпонентната хидроизолация може да се използва на открито и закрито.. Широчината на отсечената част от стената зависи от широчината на цокъла от плочки, който ще залепим по-късно.

Течният компонент се изсипва в смесителния съд. След това към него се добавя и прахообразната смес. Сместа се разбърква с електрически миксер до получаване на хомогенна смес.

Времето необходимо за узряване на сместа е 5-10 минути. След това тя отново се разбърква.

След смесване на двата компонента, хидроизолационният разтвор се нанася с четка. Повърхността трябва да бъде гладка, влагопоглъщаща и пореста.

Между два пласта от хидроизолационния разтвор се поставя и хидроизолиращата лента.

Лентата се поставя по цялата дължина на стените на сградата и се замазва с четка.

Така покрай стената няма да прониква влага при дъжд или при натрупване и топене на сняг.

Уплътняване с неутрален силиконов уплътнител

Уплътняване с неутрален силиконов уплътнител

За уплътняване на фугата между цокъла и пода използвахме неутрaлен силиконов уплътнител. Той има отлично сцепление към повечето материали без необходимост от грундиране и е устойчив на влага, атмосферни въздействия и UV лъчи.

Неутралният силикнов уплътнител се нанася с пистоелет за силикон.

Продуктът е изключително подходящ за лепене на елементи от печена глина, покривни тухли, както и за фугиран е на бетон. Захваща към “трудни” основи: стъкло, алуминий, дърво и образува устойчиво на атмосферни влияния уплътнение.

След нанасянето се напръсква със сапунена вода и се заглажда с подходящ инструмент, като така се отнема и излишното количество материал.

Фугиране

Фугиране

След втвърдяването на лепилото и преди да се нанесе фугиращата смес, фугите се почистват старателно от изсъхнало лепило. След това ръбовете им се навлажняват с мокра гъба.

Сместа се разбърка в съд с чиста вода. При фугиране на плочи с широки фуги, какъвто е нашият случай, консистенцията на сместта е малко по-течна от обикновенно. Сместа се разстила по повърхността на плочите с гумирана маламашка.

Полагайте фугуращата смес при температури над 5 градуса. Изсъхването при температури под тези градуси ще влоши качеството й.

Лепене на гранитогрес

Лепене на гранитогрес

Системата за полагане на плочки на открито се състои от няколко продукта, чието правилно използване ще ви гарантира дълготрайно покритие.

Преди пристъпване към лепенето на плочки основите се грундира с дълбокопроникващ грунд. Той осигурява добро сцепление между основата и лепилото, като уеднаквява попиваемостта й и фиксира прахта. Нанася се с баданарка без да се разрежда.

За лепенето на гранитогреса се използва гъвкаво лепило. След изсъхване то запазва елестичността си и поема термичните разширения и свивания под влияние на атмосферните условия.

При лепене на подови покрития на открито е задължително използването на гъвкави лепила и фугиращи смеси, които благодарение на специалната си формула не се напукват, не се разрушават механично и така осигуряват здраво покритие.

Плочите от гранитогрес се полагат по стандартния начин за лепене на плочки Лепилото се нанася с назъбена маламашка с размер на зъбите 10 мм. За облицовки на открито може да се използва и комбинирания метод – нанасяне на лепилото със шпакла и на гърба на плочата. Така се постига 100% контактна повърхност.

Фугите, които се оставят са поне 5 мм. С тази ширина те могат да поемат разширенията на материалите от нагряване през лятото и свиване през зимата.

По цялата дължина залепихме и цокъл от самите плочи

Полагане на тънкослойна декоративна мазилка

Полагане на тънкослойна декоративна мазилка

Последния слой на топлоизолационната система е мазилката. Съвременните тънкослойни декоративни мазилки са предназначени за употреба на закрито и на открито. Те са готови за употреба, паропропускливи и високо устойчиви на атмосферни влияния.

Предлагат се в голямо разнообразие от цветове.

Акрилните, силикатни, силоконови и силикат-силиконови мазилки се доставят под формата на готови за употреба смеси, които се нуждаят единствено от разбъркване.

Тънкослойната мазилка се нанася върху основата със стоманена маламашка, под определен ъгъл. Големината на зърното определя дебелината на слоя мазилка. При по-голяма големина на зърното съответно и разходът на материал е по-голям.

Препоръчително е мазилките да се нанасят при температури между 5 и 25 градуса Целзий влажност на въздуха под 80%. Основата не трябва да е изложена на директна слънчева светлина.

Препоръчително е измазването и структурирането на мазилката да се извършва в една технологична операция без прекъсване, от ръб до ръб

. Структурирането се извършва с пластмасова пердашка. Пердашенето може да се прави само когато материалът е влажен.

Дребнозърнестата структура на мазилката, която сме избрали определя и декоративния ефект наречен камъчета. Той се оформя с кръгообразни движения.