Дневна - PVC прозорец с ролетна щора, окачен таван и скрито осветление

Ще монтираме нова дограма с ролетна щора, ще изградим окачен таван със скрито осветлениеМонтаж на окачен таван и ниша за скрит корниз

Монтаж на окачен таван и ниша за скрит корниз

При изграждането на окачен таван е важно добре да се определи хоризонталното ниво и височината, на която ще бъдат монтирани гипскартонените плоскости.

Към тавана се монтират УДе металните профили, които очертават и размера на отвора над прозореца. За оформянето на нишата над прозореца за скрития корниз е необходимо и захващането на вертикално парче гипскартон, наречено пола с необходимата широчина. То се захваща с рапидни винтове към металния профил.

Крепежните елементи, или така наречените директни окачвачи, се монтират към тавана през точно определено разстояние.

Максималното разстояние, на което може да се монтира гипскартонената плоскост от било от стената или тавана е 125 мм. Тази възможност, която дават използваните дистанционери, металните профили да се монтират на различно разстояние от стената, позволява и идеалното им нивелиране.

Металните профили се монтират към окачвачите, закрепени вече на тавана.

След изграждането на конструкцията от метални профили, към тях се закрепват гипскартонените плоскости с рапидни винтове.

Уплътняване с акрилен уплътнител

Уплътняване с акрилен уплътнител

Акрилният уплътнител е подходящ за запълване на фуги около первази на прозорци и каси на врати на открито и закрито. След втвърдяване е устойчив на температури от -20 до +80 градуса.

Окончателното втвърдяване при тази ширина на фугата се достига след около седмица.

Акрилният уплътнител може да се боядисва и това му свойство го прави предпочитан материал за запълване на фуги и пукнатини в стени.

Монтаж на нов PVC прозорец с ролетна щора

Монтаж на нов PVC прозорец с ролетна щора

Монтажът започва с хоризонталното и вертикално нивелиране касата на прозореца. Там където е необходимо се подпъхват пластмасови клинчета.

За окончателното фиксиране на касата ще използваме еднокомпонентна високообемна пистолетна полиуретанова пяна. Тя има отлично сцепление към повечето материали и осигурява добра топло и звуко изолация. Втвърдява се под влиянието на влагата във въздуха, затова преди нанасяне е препоръчително зида да се напръска с вода. Това ще подобри захващането на пяната към зида и ще осигури оптимални условия за разширяването й.

Пяната е саморазщиряваща се. За около 20 минути тя достига максималния си обем и почти не се разширява след първоначалното си разширение. Окончателното втвърдяване е след около 24 часа.

Шпакловане на стените с гипсова шпакловка

Шпакловане на стените с гипсова шпакловка

Преди шпакловането стената трябва да се грундира с дълбокопроникващ грунд. Грундът се нанася с баданарка по цялата повърхност преди нанасяне на След нанасяне на първия слой грунд са необходими около 4 часа за изсъхването му.

Сместта на гипсовата се изсипва в предварително измерено количество студена вода и се разбърква при не много висока скорост – 400 – 800 оборота в минута. Така се предотвратява образуваването на мехурчета в готовата смес. След узряване от 3-4 мин. сместа се разбърква отново на бавна скорост.

Допълнителнто разбъркване подобрява консистенцията на сместа и улеснява нейното нанасяне.

Нанася се с маламашка и е препоръчително цялата предвидена повърхност да се наведнъж, за да няма разлика в консистенцията на сместа и от там разлика в обработваната повърхност.

Времето за съхнене зависи както от условията на околната среда, така и от дебелината на нанесения слой. Ако дебелината му е около 5 мм, за изсъхването му ще са необходими около 24 часа.

След последното нанасяне на повърхността се заглажда с шкурка. Така тя е готова за следващото покритие.

Фугиране и шпакловане

Фугиране и шпакловане

Фугите между отделните гипскартонени плоскости се като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента.

Особено внимание трябва да се отдели на ъглите между стената и новия таван. Те се с хартиена фугопокриваща лента. Тя се поставя между два слоя шпакловъчен материал. Хартиената лента осигурява най-добрата връзка между използваните материали. Вътрешните ъгли, шпакловани с хартиена лента не се спукват.