Дневна - преградна стена от гипскартон, самонивелираща се замазка

Ще разделим дневната с преградна стена от гипскартон. Пода ще изравним със самонивелираща се замазкаИзграждане на конструкция от гипскартонени плоскости

Изграждане на конструкция от гипскартонени плоскости

Преградните стени се състоят от единична или двойна конструкция от метални профили. За нашите нужди в конкретния случай нямаме нужда от двойна конструкция.

Мястото на стената се начертава на пода и тавана.

Металните УВе профили се закрепват с дюбели към пода и тавана.

Дебелината на стената може да бъде различна, в зависимост от предназначението й. Едно от големите предимства на такъв вид конструкция е, че в кухото пространство на стената е възможно да се поставят изолационни материали ако е необходимо или да се разположат различни видове скрити инсталации. Може да се предвидят и кабели за вградени осветителни тела.

За облицоването на конструкцията се използват гипскартонени плоскости. Гипскартонените плоскости се закрепват към металната конструкция с рапидни винтове.

При изграждане на вътрешното пространство поради малките дебелини на преградните стени се печели площ, спестява се време, липсва строителна влага.

С какво мече се боядисват вътрешни стени?

С какво мече се боядисват вътрешни стени?

За боядисване на стени вътре в помещенията с латексова боя се използва мече с къс косъм. Късият косъм на мечето и равномерните движения без натиск осигуряват гладка повърхност. Най-подходящи за вътрешно боядисване са мечетата изработени от полиамид, микрофибър или полиакрил.

Ако използвате мече с дълъг косъм за боядисване на интериорни добре шпакловани стени, ще получите не много гладка основа. Поради дългите си косми, мечето поема повече от необходимото количество боя. При нанасянето й, по повърхността на стената, на места остава по-голямо количество боя, която не може да бъде разнесена равномерно и се забелязват малки грапавини.

Мечетата с дълъг косъм се използват за боядисване на външни стени или грапави вътрешни стени, чиято повърхност не е гладка и изискванията към нея не са завишени.

Нансяне на сaмонивелираща се замазка

Нансяне на сaмонивелираща се замазка

Грундът е един от компонентите на системата за полагане на подови покрития, който осигурява намалена и еднаква попиваемост на порьозни основи като нови циментови замазки и други.

Той образува слой, който подобрява слепването с подовата замазка. Нанася се без да се разтваря с помощта на баданарка или мече. След като изсъхне първият слой, грундът се нанася още веднъж, в посока перпендикулярна на първоначалната. Препоръчваме разбъркването на сместа за подовата замазка да става на по-бавна скорост на електрическия миксер.

Така не се въвлича прекалено много въздух и при разливането й не се появяват мехурчета.

Узряването на сместа трае около 2-3 минути. След това тя се разбърква отново и се разлива върху пода. Разнася се с изглаждаща шпакла, назъбена маламашка или специален иглен валяк. Времето за нанасяне е около 25 минути.

Дебелината на слоя е от 1 до 10 мм.

Шпакловане на преградната конструкция

Шпакловане на преградната конструкция

За добрия външен вид на преградната конструкция от съществено заначение е професионалното шпакловане на ъглите и страните. А външните ъгли на нашата конструкция задължително трябва да се оформят и защитят добре, за да се предпазят от наранявания.

За фугирането на гипскартонените плоскости се използва специална фугираща смес. Тя е разработена за фугиране и на гипскартонени и гипсфазерни плоскости и осигурява идеална повърхност, без да се напуква след време.

Фугите между отделните гипскартонени плоскости се като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента.

Особено внимание трябва да се отдели на външните ъгли. Те се оформят и след като са поставени алуминиеви ъглови профили. Профилите са перфорирани за по-лесно преминаване на шпакловъчната маса и след поставянето им ъгълът е идеален.

Ъглите на всички отвори също се защитават с алуминиеви ъглови профили.

Обработката на повърхностите трябва да е съобразена с предназначението на строителния елемент. Ние сме предвидили върху преградната стена да нанесем декоративен ефект който не изисква идеално гладки стени. Затова ще се ограничим само с едно и шлайфане на повърхностите.