Дневна - декоративен ефект върху стена, подови настилки

Ще направим декоративен ефект върху една от стените и ще положим подовите настилкиДекоративен ефект върху стена

Декоративен ефект върху стена

Ефектът може да бъде нанасян върху различни основи – хоросан, гипскартон, дъски и др., обработени предварително с подходящ грундиращ слой.

Основата се нанася обилно вертикално по стената с специална стоманена маламашка с заоблени краища. В зависимост от дебелината на нанасяния слой крайният ефект може да бъде по-релефен и груб или по-фин. Преди да е изсъхнал на
несения слой, с помощта на пластмасова маламашка, материалът се разнася с кръстообразни и неравни движения. На някои места, нанесеният първи слой може да бъде оставен неразнесен. Така се акцентира върху получаването на ефекта.

  Основата за ефекта се предлага в два основни цвята – бяло и сиво и това кой от тях да се избере зависи от избрания финален цвят на ефекта. Различните цветове на финалния слой придават и различно звучене на цялостния ефект върху стената – по-грубо като необработена повърхност на бетон, или по-цветно, така че да се акцентира върху повърхността.

Финалният слой, може да се тонира по каталог в 16 различни цвята. Декоративната паста се нанася с различни инструменти – четка, специална ръкавица за боядисване или с малки пластмасови шпакли. Крайният резултат е различен при използването на различни инструменти.

Лепене на мокет

Лепене на мокет

Инструментите, които са ви необходими за поставянето на мокета са: нож за рязане на мокет, шпакла за нанасяне на лепилото и валяк за по-доброто изпъване на настилката.

Изключително важно е правилното оразмеряване на мокета. Препоръчително е размерите на парчето, което ще купите да са с от 2 до 5 см по-големи от размерите на помещението. Разкроеният вече мокет се прегъва през средата и лепилото се разанася на пода с помощта на назъбена шпакла с дълбочина на зъба от 1,5 до 3 мм. Дълбочината на зъба определя количеството лепило, а то зависи от поглъщаемостта и гладкостта на основата. Лепилото се нанася едностранно и равномерно и по цялата повърхност на пода. Лепилото се оставя да \\\"изветрее\\\".

В зависимост от промокаемостта на настилката, времето за изветряване е различно. При водопропускливи текстилни покрития то е около 5-10 минути. При непромокаеми покрития, времето за изветряване трябва да се увеличи до 15 минути.

След залепването цялата настилка се притиска към основата с валяк. Посоката на движение на валяка е от центъра навън, за да се изкарва въздухът, останал под настилката.

По мокета може да се стъпва след около 4 часа, но тежки натоварвания и преместване на мебели са възможни след 24 часа. Окончателното залепване на мокета се постига след няколко дни.

Полагане на паркет

Полагане на паркет

Монтажът на ламината започва с полагането на подложка. Обикновенната подложка служи за пароизолация и предпазва долната повърхност на паркета от търкане в основата. На пазара се предлагат различни подложки.

Топлоизолиращите предпазват паркетите от проникването на влага откъм основата и отразяват топлината проникнала през паркета като я връщат обратно в помещението. От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката. Сглобяването на отделните плоскости една в друга трябва да бъде под 45 градуса.